ryba - 22624 przepisów (strona:757/1509)

RYŻ SMAŻONY Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 140

sposób ryż, najczęściej podaję z plastrem grillowanego sera halloumi lub tofu.  Można posypać pokruszoną fetą lub podać jako dodatek do grillowanych, smażonych czy pieczonych mięs i ryb.  Warto do tej potrawy ugotować wcześniej ryż lub - jeszcze lepiej - wykorzystać ten pozostały z obiadu.  SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 puszki ugotowanej soczewicy, można dać więcej / użyłam takiej 1 szklanka ugotowanego

cool and minty
Przechowywanie produktów spożywczych 123

Dolne półki zarezerwuj na mięso Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka. Temperatura w tym miejscu dochodzi do maksymalnie 2 stopni Celsjusza. Układamy na niej surowe mięso, ryby oraz owoce morza.  A co z drzwiami? Temperatura panująca w półkach na drzwiach lodówki wynosi około 10 stopni Celsjusza. Jest to jednak miejsce, w którym jest ona   najmniej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Przechowywanie produktów spożywczych 101

Dolne półki zarezerwuj na mięso Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka. Temperatura w tym miejscu dochodzi do maksymalnie 2 stopni Celsjusza. Układamy na niej surowe mięso, ryby oraz owoce morza.  A co z drzwiami? Temperatura panująca w półkach na drzwiach lodówki wynosi około 10 stopni Celsjusza. Jest to jednak miejsce, w którym jest ona   najmniej

zdrowo i aktywnie
Mini kanapeczki z pastą z makreli i warzywami 83

soku z limonki łyżeczka kwaśnej śmietany łyżeczka majonezu łyżka startego parmezanu pieprz do smaku dodatki: żółta papryka ogórek pomidorki koktajlowe natka pietruszki koperek mięta Oczyszczoną ze skóry i ości rybę miksujemy z resztą składników i doprawiamy pieprzem. Na sucharki nakładamy po łyżeczce pasty. Umyte warzywa kroimy na małe kawałki. Możecie tak jak ja, wyciąć w nich wzorki. Użyłam do tego

Mienta blog
Walencja w skrócie 101

już wiadomo co trzeba zrobić:) Wszyscy są dobrze traktowani. Cieszę się, że tu trafiłem, ponieważ mogę stąd bardzo dużo wynieść. Uczę się od podstaw obróbek owoców morza i ryb, a także serwowania niektórych dań. Pierwsze wrażenie było mieszane, kuchnia wydawała się trochę mała i ciasna i faktycznie tak jest aczkolwiek wszystko ze sobą bardzo dobrze współgra i nie sprawia problemu

Gotuj po hiszpańsku
Arabska sałata 112

Przepis na ta pyszną sałatę pochodzi z książki "Nasz rok w Oriencie" Victorii Twead. "Podaję tę cudowną, świeżą sałatę z mięsem, rybą, kurczakiem, pieczonymi ziemniakami i falafelem. Lecz czasami, nie mówiąc nikomu, po prostu robię jej wielką misę, i wszystko zjadam, bez dodatków". Sałatka z Orientu. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szpinak, fasola mung i…. 105

Polecam pyszny sos ze szpinaku w towarzystwie fasoli mung i wołowiny. Przyrządzam ten sos na wiele sposobów. Sos z fasoli mung to świetne danie wegetariańskie lub smaczna przystawka do ryby. Szpinak i fasola mung świetnie pasują do mięsa. Fasola mung jest bardzo smaczna. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Podczas gotowania fasola zachowuje swój kształt

codojedzenia
Pasta z wędzonej makreli, serka, jajka i chrzanu + film 89

puszystego serka twarogowego śmietankowego 1 jajko ugotowane na twardo 2- 3 łyżki tartego chrzanu pęczek szczypiorku z dymki czarny pieprz sól przepis Z makreli usuwamy ości a następnie kawałki ryby umieszczamy na talerzu i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym przekładamy do miski. Do makreli dodajemy starte na tarce o dużych oczkach, ugotowane na twardo jajko oraz serek i chrzan. Szczypiorek

Smakowite Dania
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 98

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu mięsnego. Przygotowuję ją często gdy tylko w menu mam zaplanowane jakieś kotlety czy rybę. Wykonanie tej surówki jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Dobrze jest, gdy po jej przygotowaniu odstoi kilka chwil żeby przeszła smakami. Składniki: * 1 średniej wielkości kapusta … Czytaj dalej Surówka z kapusty

Pieprzyć z Fantazją
Jod 92

sól. Od 1997 roku w Polsce istnieje obowiązek jodowania soli, żeby zapobiec niedoborom tego pierwiastka w naszej diecie. Poza tym najwięcej jodu znajdziemy w produktach pochodzenia morskiego: skorupiakach, mięczakach, rybach, glonach. Istotnym źródłem jodu mogą być także mleko i jego przetwory, a także jajka. Spacery nad morzem Pozapokarmowym źródłem jodu jest powietrze na terenach nadmorskich. Dlatego dobrym sposobem na uzupełnianie

Z notatnika dietetyka
Krewetki w sosie kokosowym z tagliatelle marchewkowym i ryżem. 110

krewetki w sosie kokosowym i grzybki Shimeji. *jeśli nigdy nie jadłeś grzybków azjatyckich to się nie obawiaj ich smaku, jest bardzo delikatny ale niesamowicie intensywny, komponują się idealnie z rybami i owocami morza. Są to jedne z najbardziej popularnych grzybów w Azji, podobno to one nadają smaku umami. Chodź nazwa może wydawać Ci się dziwna, to nic innego jak grzybek

SMYKWKUCHNI
Przepis dnia: Gnocchi z pesto z rukoli 114

warto go spróbować, bo pesto z rukoli ma charakter: jest wyraziste, lekko pikantne i orzechowe w smaku. Pesto z rukoli świetnie nadaje się do spaghetti, może być dodatkiem do ryb lub gnocchi, jak w naszym przepisie. Warto zrobić większą ilość i trzymać w lodówce (maksymalnie do 2 tygodni). My zjedliśmy pesto z rukoli z gnocchi. W lodówce zostało nam pure

Niedzielny kucharz
Kurczak po grecku 125

Poza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche. Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem.  Jeśli jesteś fanem ryby po grecku, to wersja z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu... Składniki: 2 duże filety z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak po grecku 125

Poza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche. Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem.  Jeśli jesteś fanem ryby po grecku, to wersja z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu... Składniki: 2 duże filety z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny