ryba - 22624 przepisów (strona:687/1509)

Zdrowy jadłospis rodzinny – edycja wiosenna 55

powinniśmy uczyć dzieci jeść tak samo, jak jemy my – Rodzice. Oczywiście pod warunkiem, że dbamy o to, by nasza dieta była zdrowa i nieprzetworzona. Bogata w warzywa, owoce, ryby, dobrej jakości mięso, nabiał, jaja, strączki, produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze . Jeśli w naszym domu będą tylko zdrowe produkty, to tylko z takich będziemy korzystać przygotowując posiłki i tylko takie

Natka Pietruszki
Cholesterol pod kontrolą 71

żywności mocno przetworzonej, np. chipsach czy Fast foodach. Nie unikajmy jednak całkowicie tłuszczu. Źródłem wartościowego tłuszczu jest awokado, nasiona, oliwa z oliwek, orzechy, pestki, a także przede wszystkich tłuste ryby morskie, które dostarczą nam ważnych dla naszego zdrowia wielonienasyconych kwasów n-3. Podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone, a więc produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Są one źródłem

Z notatnika dietetyka
Pierś kurczaka duszona w sosie cebulowym 67

warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można

Kardamonovy
Ziemniaczana sałatka ze śledziem, jajkami i czosnkowym sosem 75

  Składniki: 4 ziemniaki 4 filety śledziowe a'la matias 5 jajek 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki (lub 1 mały) Sos: 1/2 dużego

Qchnia po prostu
Do czego pić wina wzmacniane? 61

Bardzo mocno schłodzone będą fantastycznym winem na aperitif, a także doskonałym dodatkiem do drobnych przekąsek (tapasów). Świetnie smakują z marynowanymi oliwkami, dojrzewającymi wędlinami oraz wszelkiego rodzaju owocami morza i rybami na zimno. Warto też zestawić je z dojrzewającymi półtwardymi serami owczymi. Wytrawne utlenione wina wzmacniane (sherry amontillado, sherry oloroso, madera verdelho) Te niezwykle mocno pachnące wina o pięknym bursztynowym

jakszef.pl
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 56

górskich grotach. Węgorze i korbacze lub kiełbasa wiejska, wędzone w wędzarni Schroniska Smaków, w tradycyjny sposób, to produkty o intensywnym smaku. Schronisko Smaku to miejsce najlepszych jakościowo polskich wędlin, ryb lub gotowych produktów, takich jak pasztety, które opierają się na ponad 90% składzie mięsa. Dla siebie i dla rodziny Restauracja Schronisko Smaków to nie tylko miejsce, w którym mogą państwo

Codogara
Na zdrowie jelitom! Co warto jeść, by o nie dbać? 52

produkty zbożowe (ryż, pieczywo, kasze, makarony, płatki, otręby), orzechy, warzywa, suszone i świeże owoce. Ważne są także dobre tłuszcze (zwłaszcza omega-3). Ich źródłem są np. mielone siemię lniane, ryby morskie, awokado, mielone nasiona chia, olej rzepakowy, orzechy włoskie. Tych produktów unikaj Jak pokazują badania, cukier sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w jelitach i niszczeniu ich śluzówki. Wpływa negatywnie na dobroczynną

Codogara
Sycące sałatki na obiad – TOP 10 przepisów 88

sałatki, które doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad. Sałatki na obiad wyróżniają się tym, że zawierają w swoim składzie bardziej sycące składniki takie jak makaron, mięso czy rybę, dzięki czemu zasycą na dłużej i będą doskonałą odskocznią od standardowych obiadów, jakie przygotowuje się na co dzień. Zapraszam do zapoznania się z propozycjami. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś

BabskiePorady.pl - Przepisy
Terrina wieprzowa z pistacjami 123

Terrina to wywodzące się z Francji danie, podobne do pasztetu jednak mające nieco mniej kremową od niego konsystencję. W skład terriny wchodzić może mięso, warzywa bądź ryby. Tradycyjna terrina pieczona jest w tak zwanej kąpieli wodnej, jednakże terriny na zimno na przykład z grillowanych warzyw bądź łososia nie wymagają pieczenia. Terrinę podaje się na zimno, jest ona zatem idealna jako

MeCooks
Kisiel Truskawkowy bez dodatku cukru 71

kogoś, kto kocha jeść, to leki szok, bo lista zawiera więcej składników zakazanych, niż tych dopuszczalnych. Pieczywo jasne, najlepiej czerstwe, kasze mannę, chudy nabiał, najlepiej poniżej 2% tłuszczu, chude ryby, mięsa, młode, delikatne, warzywa, najlepiej na parze lub gotowane, dojrzałe banany, jabłka, brzoskwinie, truskawki, praktycznie żadnych przypraw, tym bardziej ostrych, cienkie zupki…jednak słowem mało tłuszczu, bez smażenia

RafalCook
Pora na grilla! 75

Sezon grillowy uważam za otwarty! Uwielbiam lato właśnie za te spotkania przy grillu. Grillowane mięso , czy ryby są pyszne, a smakują jeszcze lepiej z różnymi dodatkami. Sosy do grilla przyrządzam na ciepło i na zimno. Dzisiaj chcę Wam zaproponować sos, który faktycznie można jeść i na ciepło i na zimno. Co to za sos? Jest to sos z czerwonej papryki

codojedzenia
Tonnato Bucatini 73

cienkie plasterki, jest podawama z kaparami i zemulgowanym sosem z tuńczyka. Vitello Tonnato zwane również Vitel Tonné, powstało w Piemoncie we Włoszech w XVIII wieku. Połączenie mięsa z rybą jest dość ciekawe, ale chyba jeszcze ciekawsza jest historia z nazwą. Vitel Tonné lub Vitello Tonnato ❓ może uda mi się to jakiś wytłumaczyć, czy to danie włoskie, czy francuskie 😉. W XVIII

RafalCook
Fasolka po bretońsku 70

FACEBOOKU Skąd pochodzi fasolka po bretońsku? Mamy w naszej polskiej kuchni tradycyjnej parę takich dań, których nazwy brzmią egzotycznie, ale są jak najbardziej rodzimym wymysłem. Tak, patrzę na was, rybo po grecku i kotlecie de volaille. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku fasolki po bretońsku . Bretania jest jednym z regionów Francji, gdzie popularne jest inne danie z fasoli – cassoulet

Na-talerzu.pl
Tzatziki z rzodkiewkami 72

warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można

Kardamonovy
Jesteśmy Twoim Anna Ficner-Ogonowska 56

opowieść o miłości, rodzinie, macierzyństwie, piękną, niespieszną, pozwalająca wczuć się w emocje jakie towarzyszą bohaterom i niejednokrotnie wzruszyć. "Jeśli wiesz, czego chcesz od życia, to się nie rzucasz jak ryba bez wody, tylko dążysz do celu

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania