skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. ? Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. ? Rozgrzać masło, dodać chrzan, śmietanę i zagotować. ? Lekko przestudzić, dodać przyprawy i roztrzepać z żółtkami. ? Rybę zalać sosem. ? Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. ? Odkryć i zrumienić przez następne 10 minut
To co kochamminut. ? Białka ubić na sztywno, wymieszać z majonezem i posiekaną w drobną kostkę cebulą, doprawić solą i pieprzem. ? Wyjąć dorsza z piekarnika, ostrożnie odlać ze spodu naczynia powstały płyn. ? Rybę posmarować masą białkowo-majonezową i posypać płatkami migdałowymi. ? Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut aż migdały się zrumienią. Podawać od razu po upieczeniu, ale gdy wystygnie lepiej się kroi
To co kochamTempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: ? 3 duże krewetki ? 2 paluszki krabowe ? kilka krążków kalmarów ? mąka do obtoczenia ? olej
To co kochamOliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą
To co kochamkulki mozzarelli po 100g Wykonanie; ? Na połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. ? Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. ? Rybę położyć na serze. ? Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. ? Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C
To co kochambrzucha nakroić skórę. Posypać solą i pieprzem z każdej strony, także w środku. Zostawić na pół godziny. ? Cytrynę pokroić w półplasterki o szerokości ok. 0,5 cm. ? Wypełnić wnętrze ryby: do każdego pstrąga włożyć plaster masła, dwa kawałki cytryny, dwa ząbki czosnku i małą gałązkę koperku. ? Na wierzchu naciąć skórę po skosie. Do nacięć włożyć po odrobinie masła dla smaku
To co kochamsię, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika zjadła kawałek śledzia w sałatce, a Sławek, który z reguły nie jada tych ryb, stwierdził, że całkiem, całkiem i pałaszował śledzie ze smakiem. Składniki na 4 porcje: ? 3 filety śledziowe w oleju ? 1 łyżka soku z cyrtyny ? 4 jajka ? 1 małe jabłko ? 1 mała
To co kochamZadałam sobie ostatnio pytanie, jak często jemy rybę? I wyszło, że rzadko, bo raz na 2 tygodnie, czasami raz w tygodniu. Postanowiłam to zmienić i częściej ją serwować. Na początek błyskawiczny dorsz, mocno cytrynowy na szpinaku. Bardzo smaczny! Składniki: ? 2 filrty z dorsza ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz cytrynowy ? 1 łyżeczka płatków z suszonych pomidorów ? 3 garści szpinaku świeżego
To co kochamprocent czyli więcej niż mięso, które zawiera 12-13 procent. Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, zwłaszcza, gdy jemy kwasotwórcze mięso, ryby czy jajka. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera również lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek
To co kochamwłączyć superżywność do codziennego jadłospisu. To dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Czyli dalej jemy 5 posiłków dziennie, 3 większe i 2 przekąski. Na talerzu nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, ryb, nasion i kasz. Odżywiajmy się w sposób przemyślany, a nie modny. Łyżka nasion chia z jogurtem jest dużo bardziej odżywcza niż ciastka, które mają je w swoim składzie. Pamiętajmy jednak
To co kochamZdrowa ryba czyli chudy filet z dorsza gości dzisiaj w mojej kuchni. Dzięki marynacie stał się niezwykle aromatyczny i kruchy, a kolorystycznie imituje łososia. Skład marynaty przyszedł mi do głowy bardzo spontanicznie i był to strzał w dziesiątkę. Składniki: ? 4 filety z dorsza ? sok z 1/2 cytryny ? pieprz cytrynowy ? sól do smaku Marynata ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki keczupu
To co kochamzmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki kukurydzianej. Polenta nazywana jest również mamałygą , która to jest narodową rumuńską potrawą przygotowywaną z mąki kukurydzianej
To co kochamtorcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko zniknął ze stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie
To co kochamByły już na blogu smażone ryby w tym sosie i filety z kurczaka. Pomyślałam, że można również spróbować ze śledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody – 1/2 szklanki cukru
To co kochamMoże być ryba po grecku, może też być cukinia po grecku. Lekko chrupiące warzywa zapieczone na plastrach cukinii to duża odmiana podczas diety dr Dąbrowskiej. Składniki: – 3 małe cukinie – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny Wykonanie: – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić
To co kocham