ryba - 22624 przepisów (strona:656/1509)

Morszczuk w sosie chrzanowym 65

skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. ? Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. ? Rozgrzać masło, dodać chrzan, śmietanę i zagotować. ? Lekko przestudzić, dodać przyprawy i roztrzepać z żółtkami. ? Rybę zalać sosem. ? Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. ? Odkryć i zrumienić przez następne 10 minut

To co kocham
Dorsz w migdałach 71

minut. ? Białka ubić na sztywno, wymieszać z majonezem i posiekaną w drobną kostkę cebulą, doprawić solą i pieprzem. ? Wyjąć dorsza z piekarnika, ostrożnie odlać ze spodu naczynia powstały płyn. ? Rybę posmarować masą białkowo-majonezową i posypać płatkami migdałowymi. ? Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut aż migdały się zrumienią. Podawać od razu po upieczeniu, ale gdy wystygnie lepiej się kroi

To co kocham
Tempura z owoców morza 79

Tempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: ? 3 duże krewetki ? 2 paluszki krabowe ? kilka krążków kalmarów ? mąka do obtoczenia ? olej

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 80

Oliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą

To co kocham
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem 64

kulki mozzarelli po 100g Wykonanie; ? Na połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. ? Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. ? Rybę położyć na serze. ? Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. ? Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C

To co kocham
Pstrągi pieczone w całości 63

brzucha nakroić skórę. Posypać solą i pieprzem z każdej strony, także w środku. Zostawić na pół godziny. ? Cytrynę pokroić w półplasterki o szerokości ok. 0,5 cm. ? Wypełnić wnętrze ryby: do każdego pstrąga włożyć plaster masła, dwa kawałki cytryny, dwa ząbki czosnku i małą gałązkę koperku. ? Na wierzchu naciąć skórę po skosie. Do nacięć włożyć po odrobinie masła dla smaku

To co kocham
Śledzie po japońsku 73

się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika zjadła kawałek śledzia w sałatce, a Sławek, który z reguły nie jada tych ryb, stwierdził, że całkiem, całkiem i pałaszował śledzie ze smakiem. Składniki na 4 porcje: ? 3 filety śledziowe w oleju ? 1 łyżka soku z cyrtyny ? 4 jajka ? 1 małe jabłko ? 1 mała

To co kocham
Dorsz pieczony na szpinaku 77

Zadałam sobie ostatnio pytanie, jak często jemy rybę? I wyszło, że rzadko, bo raz na 2 tygodnie, czasami raz w tygodniu. Postanowiłam to zmienić i częściej ją serwować. Na początek błyskawiczny dorsz, mocno cytrynowy na szpinaku. Bardzo smaczny! Składniki: ? 2 filrty z dorsza ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz cytrynowy ? 1 łyżeczka płatków z suszonych pomidorów ? 3 garści szpinaku świeżego

To co kocham
Kotlety z fasoli 71

procent czyli więcej niż mięso, które zawiera 12-13 procent. Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, zwłaszcza, gdy jemy kwasotwórcze mięso, ryby czy jajka. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera również  lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek

To co kocham
Superfood czyli superżywność 68

włączyć superżywność do codziennego jadłospisu. To dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Czyli dalej jemy 5 posiłków dziennie, 3 większe i 2 przekąski. Na talerzu nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, ryb, nasion i kasz. Odżywiajmy się w sposób przemyślany, a nie modny. Łyżka nasion chia z jogurtem jest dużo bardziej odżywcza niż ciastka, które mają je w swoim składzie. Pamiętajmy jednak

To co kocham
Dorsz pieczony na różowo 67

Zdrowa ryba czyli chudy filet z dorsza gości dzisiaj w mojej kuchni. Dzięki marynacie stał się niezwykle aromatyczny i kruchy, a kolorystycznie imituje łososia. Skład marynaty przyszedł mi do głowy bardzo spontanicznie i był to strzał w dziesiątkę. Składniki: ? 4 filety z dorsza ? sok z 1/2 cytryny ? pieprz cytrynowy ? sól do smaku Marynata ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki keczupu

To co kocham
Polenta 66

zmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki kukurydzianej. Polenta nazywana jest również mamałygą , która to jest narodową rumuńską potrawą przygotowywaną z mąki kukurydzianej

To co kocham
Torcik rybny z łososiem 70

torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko zniknął ze stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie

To co kocham
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym 78

Były już na blogu smażone ryby w tym sosie i filety z kurczaka. Pomyślałam, że można również spróbować ze śledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody – 1/2 szklanki cukru

To co kocham
Cukinia po grecku – dieta dr Dąbrowskiej 77

Może być ryba po grecku, może też być cukinia po grecku. Lekko chrupiące warzywa zapieczone na plastrach cukinii to duża odmiana podczas diety dr Dąbrowskiej. Składniki: – 3 małe cukinie – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny   Wykonanie: – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić

To co kocham