ryba - 22175 przepisów (strona:463/1479)

Racuchy vs ołatki 130

burger ? Ja wiem, że dużo miejskich dzieci myśli że krowy są fioletowe, ale nawet jeśli, to zapewniam Was ja, który doił w dzieciństwie krowę, że nie widziałem ryby, która by ją przypominała. Abstrahując już od tego, że ryba, w myśl definicji handlowej, to nie mięso. Więc czemu fishburger tak, a vegeburger już nie? Mam coś dla Was kochani, może

Kryzysowa Książka Kucharska
Paella z dorszem i fasolką 144

oleju. Dodaję pokrojone papryki i przesmażam, ryż, dodaję sól, pieprz, curry, przecier. Wlewam 500 ml bulionu, dodaję fasolkę pokrojoną na kawałki i na wolnym ogniu gotuję. Nie mieszam. Rybę kroję na kawałki, oprószam solą, pieprzem. Jak bulion zostanie wchłonięty przez warzywa i ryż, dolewam pozostały, układam kawałki ryby na wierzchu. Przykrywam folią aluminiową i gotuję jeszcze 5 minut

wesoła kuchnia
Pasta z makreli 142

push({}); Składniki: 1 makrela wędzona 1 średnia cebula 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 3-4 łyżki majonezu. sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Oddzielamy mięso ryby od ości i przekładamy do miseczki, następnie siekamy w drobną kosteczkę cebulę i dodajemy wraz z kukurydzą do ryby. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem, możemy przyozdobić siekanym

Studencka Micha
Burgery rybne 108

programie, opracowałam własny przepis na burgery rybne , które – pewnie Was to nie zdziwi ;) – wyszły przepyszne ! Sekretem owych burgerów rybnych jest po pierwsze użycie dwóch rodzajów świeżych ryb: tłustej makreli oraz dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, posiekanie ich nożem (nie żadnymi robotami), wymieszanie ze skórką cytrynową (nie sokiem), odrobiną bułki tartej i nie dodawanie jaja. Po drugie

Moja Delicja
Zapiekane ziemniaki w śmietanie 94

które przepisem dzisiaj się z Wami podzielę Zapiekane ziemniaki w śmietanie to prawdziwa bomba! Nie wymagają żadnych dodatkowych sosów, czy dipów. Ja podałam je do smażonej ryby, ale były tak dobre, że w sumie ryba zeszła na drugi plan i zajadaliśmy się tylko ziemniaczkami. Ziemniaki są bardzo podobne do francuskich Gratin Dauphinois, jednak w przypadku francuskiej zapiekanki ziemniaki surowe zapieka

PatiGotuje
SOS ŚMIETANOWY Z KOPERKIEM I SZCZYPIORKIEM 86

bardzo prosty sos śmietanowy z koperkiem (i szczypiorkiem) idealnie sprawdza się zarówno jako dodatek do np ryby, jak i sos w sałatce ziemniaczanej. Mimo obecności śmietany i majonezu nie jest ciężki – to z kolei zasługa ziół i soku z cytryny. Gorąco polecam! This very simple, cream sauce with dill (and chives) works perfectly with f.e. fish(...)smaku) pieprz sól wymieszaj śmietanę z majonezem koperek i szczypiorek drobno posiekaj, dodaj do sosu dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem podaj jako dodatek do gotowanych ziemniaków, ryby, albo jako sos do sałatki Smacznego! *w sumie ok 0,5-1 szklanki posiekanych ziół. Oczywiście możesz dodać mniej lub więcej – wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć

SandraFrej.com
Zupa rybna z wędzonym łososiem 195

paprykę. Gotować do momentu aż warzywa stracą surowość ale jeszcze będą jędrne ( nie rozgotowane), dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidorki . Na koniec do wywaru dodać   pokrojoną w cząstki rybę i jeszcze chwilę gotować do zaparzenia się ryby. W razie konieczności doprawić , posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z cząstkami cytryny, którą skropić zupę na talerzu

W garach u Gosi
Pierwszy krok w chmurach. 98

później praktyki w restauracji, okazały się próbą nie tyle umiejętności, co charakteru. A przynajmniej tak było w moim przypadku. Wszystko – począwszy od sposobu trzymania noża, skończywszy na filetowaniu ryby (rzeczy dla kogoś po szkole gastronomicznej tak dziecinnie proste, że wstyd się przyznać, że się ich nie wie) – było nowością. Gdyby tego było mało, wszystko odbywało się w języku(...)gdzie (co z resztą zrobiło na mnie ogromne wrażenie już pierwszego dnia) do produktów i przygotowanych z nich dań podchodzi się z niesamowitą dokładnością, pasją i zaangażowaniem. Każda dostawa ryb i owoców morza to wydarzenie: kucharze z Tastem (często też z siostrzanej restauracji Honoo ) gromadzą się wokół styropianowego pudełka i zawzięcie dyskutują problem świeżości przywiezionego dzisiaj tuńczyka, bądź też stoją

Gotuj po hiszpańsku
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami 127

Makaron ze świeżymi i suszonymi pomidorami, oliwkami i tuńczykiem 🐟 Jeden z moich ulubionych.Przyznawać się... Kto je ryby, a kto nie? My w lecie zdecydowanie częściej ze względu na działkę przy stawach. Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor Garść oliwek 5 suszonych pomidorów Świeża bazylia 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła

Czarnawisienka
Sos z suszonymi pomidorami 114

aromatyczne i sos z ich dodatkiem świetnie poprawia smak potraw. Sos sprawdza się jako dip do pieczonych lub surowych warzyw i grillowanego mięsa. Nie sprawdzałam tylko połączenia sosu z rybami, gdyż byłby chyba zbyt intensywny i zdominowałby smak ryby. Przygotowując sos z suszonymi pomidorami, najlepiej pomidory dodawać stopniowo, gdyż mogą one mieć nie tylko różny stopień wysuszenia, ale i intensywność

Gotuj w domu
Łosoś pieczony z paprykami 98

paprykami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (góra- dół) i piec całość przez ok. 18-20 minut w zależności od grubości filetów (do czasu aż mięso ryby będzie w środku upieczone). Po tym czasie przełożyć upieczonego łososia wraz z warzywami na talerz i oprószyć go świeżo posiekanym szczypiorkiem. Podawać rybę np. z pieczonymi ziemniaczkami lub z ulubioną kaszą

Kulinarne Przeboje
Winerua – Box z winem – recenzja 102

kwasowością i nutami wody różanej, brzoskwiń, cytrusów i ziół. Jak można domyślić się z pięknej etykiety Dos Claveles to po hiszpańsku 2 goździki Winerua poleca je do owoców morza, ryb i białego mięsa, ale moim zdaniem będzie też dobre do owocowego deseru. Myślę, że mogłabym skusić się na nie ponownie. Pecorino 2018 z regionu Torre di Chieti w Abruzji Producent(...)środkowych Włoch, ze szczepu Pecorino. Nie dość, że wegańskie i organiczne, to jeszcze ręcznie zbierane. Jest zbalansowane z nutą zielonych gruszek, moreli i cytrusów. Dobrze pasuje do makaronu, ryby i dań warzywnych. Winerua poleca je do lazanii z cukini czy tarty z porem. Wydaje mi się, że to najdroższe wino z tego zestawu, ale najmniej mi smakowało. Dużo ostatnio jednak

Ugotowane pozamiatane
Zupa warzywna z morszczukiem 110

dodać warzywa oraz ziarnka pieprzu. Całość posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Morszczuka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanych warzyw dodać rybę. Gotować 1 minutę. Zupę przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut (w międzyczasie ryba ugotuje się w gorącym wywarze warzywnym). Na sam koniec zupę przyprawić pieprzem oraz ewentualnie dosolić

Ugotować
Prosta surówka z młodej kapusty 99

Sobota! Zamarzyła mi się surówka z młodej kapusty. Uwielbiam młodą kapustę! Surówka z młodej kapusty to popularna przystawka do letniego obiadu. Przyrządzam ją mięsa i ryby. Surówka świetnie sprawdza się również do grilla . Dzisiaj grillowaliśmy żeberka w miodzie , więc lekko kwaśna surówka z młodej kapusty świetnie do nich pasowała. Pogoda dopisała od samego rana. Zapowiadane upały jakoś nie mogą(...)śmietaną, musztardą, solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można użyć jako zimny sos do mięsa np. do hamburgerów. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj sałatkę. Podawaj do mięsa i ryby. Smacznego!   The post Prosta surówka z młodej kapusty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Łosoś pieczony z warzywami i kaszą pęczak 110

pieczenia (najlepiej taką załączoną do piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na nim ułożyć kawałki łososia oraz pokrojone na kawałki szparagi. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie polać rybę i szparagi wyżej przygotowaną marynatą z oliwy, cytryny i ziół. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec całość przez ok. 15-16 minut aż ryba będzie

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania