ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:108/358)

KASZA JAGLANA SMAŻONA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI 174

kolorowe danie, które z powodzeniem można zabrać na lunch do pracy lub podać jako kolację czy obiad.  Doprawiłam je sosem sojowym, papryczką chili i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sokiem z limonki. Dzięki dodatkowi ryby danie jest pełnowartościowe i sycące, ale jednocześnie lekkie. Nie traci nic na odgrzewaniu, więc z powodzeniem przygotujecie je na 2 dni. SKŁADNIKI(...)łososia 200 g zielonych szparagów ¹⧸₂ małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła ¹⧸₂ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego DO PODANIA: ¹⧸₃ papryczki chili (można dać więcej), ćwiartki limonki do wyciśnięcia, listki kolendry WYKONANIE KASZA :Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypujemy kaszę. Prażymy na średnim ogniu około

cool and minty
Śledzie po tatarsku 171

22.12 .2018 Magda Sos tatarski to świetny dodatek nie tylko do wędlin – okazuje się, że jego kwaskowaty smak i wszystkie dodatki w środku pasują do

Smaczna Strona
Makaron w kremowym sosie z łososiem 176

Makaron w kremowym sosie z łososiem 2018-08-29 10:06:16 Porcje 3 Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych

Wędrówki po kuchni
Tuńczyk w sezamie 179

Tuńczyk marynowany w aromatycznych sosach azjatyckich, a potem panierowany w sezamie podany z kwaśnym i ostrym marynowanym imbirem to coś odpowiedniego dla miłośników kuchni azjatyckiej. Wszystkie

Bon appetit mon amie
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym 7048

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności

Kulinarne Przeboje
Sałatka makaronowa z łososiem 249

Lekka sałatka z sosem winegret. Składniki 150 g makaronu 100 g łososia wędzonego 4 jajka 2 garści roszponki 1/2 puszki kukurydzy winegret: 4-5 łyżek oleju

czarrna od kuchni
Pasta jajeczna z łososiem 155

Rating: Lubię ryby, ale łososia jako jedyną rybę nie lubię – to chyba piszę w każdym poście dotyczącym ryby. Próbowałam, testowałam łososia na kilka sposobów i

Magiczny Garnek
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 322

zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania(...)wyższe jak u mnie – to bez znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut

Poezja smaku
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 203

sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym. Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem(...)oleju na złoty kolor. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż krótko, aby  wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie  składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni Dyniowe  proziaki  z kwaśną śmietaną

SzczyptaSmaQ
Cygańska potrawka ze skrzydełkami 187

Uwielbiam te smaki :). Sos jest wprost obłędny i tak na dobrą sprawę można w nim przygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę się z Wami przepisami - znowu zaległymi ;). Życzę Wam smacznego! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi), liść laurowy

Nie tylko w kuchni
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 148

grilla lub na patelnię. Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony(...)rzepakowy lub ryżowy) ok. 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)  sól i pieprz do smaku pęczek natki kolendry lub pietruszki Składniki sosu do kurczaka tandoori 5-6 łyżek jogurtu 1 łyżka oleju o neutralnym smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka tandoori masala 3 łyżki

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 188

grilla lub na patelnię. Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony(...)rzepakowy lub ryżowy) ok. 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)  sól i pieprz do smaku pęczek natki kolendry lub pietruszki Składniki sosu do kurczaka tandoori 5-6 łyżek jogurtu 1 łyżka oleju o neutralnym smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka tandoori masala 3 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 196

Składniki: kapusta pekińska czerwona cebula bulion warzywny koperek, natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oleju kilka kropel octu jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa

Gaździnka warzy
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 210

Tajska zupa w kilkanaście minut :)  Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego  400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone(...)rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj. Dodaj ryby pokrojone w ok. 4-cm kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj. Przed podaniem posyp zieleniną i chili. Podaję z ryżem

SzczyptaSmaQ