Piękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itkizawrzeć w następujących punktach: dostarczenie organizmowi dobrych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych (zawierają nasycone kwasy tłuszczowe), ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii, zwiększenie spożycia warzyw, owoców i tłustych ryb (dobre tłuszcze nienasycone). Jak oniżyć cholesterol? Dobre zestawienia pokarmowe. Ale już dużo rzadziej mówi się o znaczeniu odpowiednich zestawien pokarmowych . Bo choć powszechnie wiadomo, że dobra dieta (dieta dobra(...)warzywa. Szerzej do produków, które obniżają poziom cholesterolu można by zaliczyć: wspomniane już wcześniej pełnoziarniste zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty
MODA NA BIODziś po raz kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w
Ostra na Słodko******************* Kiedy to jechałam wraz z Laurą z bloga Cafe Babilon i jej mężem, Januszem oraz kamerzystką Asią (klik), na półfinał konkursu BlogerChef do Gniewina,
W kuchni Karmel-itkiWczoraj nie wiedzieć czemu, nie wiedzieć skąd miałam w sobie duże pokłady energii, którą wykorzystałam jak najlepiej potrafiłam;) Byłam na zakupach, na spacerze, na siłowni (w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPasta z tuńczyka i jajek to smarowidło, które gości u nas bardzo często. Nie przepadamy za sklepowymi wędlinami, a taką pastę można szybko przygotować w każdej
Poezja smakuDawno mnie tutaj nie było, jakoś nie miałam ochoty na gotowanie i pisanie. Zbyt dużo spraw na głowie powoduje u mnie swego rodzaju mętlik - nie mogę
sierotka maRysia w kuchniWczoraj na maksiowym spacerze kupiłam tylko kilka plasterków wędliny. Żadna mi się jakoś nie spodobała. Coraz gorsze świństwa ludziom wciskają, a ceny nieproporcjonalnie wysokie do "jakości
Kuchnia po mojemuSkładniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2
kulinarnyswiatdomiSkładniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½ średniego jabłka 5
kulinarnyswiatdomiKalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne
W kuchni Karmel-itkichwilę. Taka pasta z makreli jest idealna na kanapki. Ja w ogóle uwielbiam ryby, w każdej postaci. Madzia, wiedząc o tym, kupiła mi kilka wędzonych makreli. Sama niespecjalnie lubi ryby. Ale jednak przeceniła moje możliwości. Jadłem je i jadłem i zjeść nie mogłem. W końcu dwie zostawiłem i tak leżały przez kilka dni. I już nie miałem ani siły(...)czymś takim, np. wynajem ciężkiego sprzętu. Podobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy w misce widelcem. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ogórki
Marder&Marder Manufacturegodziny ,aż puści sok, następnie wyciskamy. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka, mieszamy rękami i solimy do smaku. Odstwaimy na 2 godziny. Z druga robimy identycznie, tylko już nie mamy cebuli i to nam odpada, ale w tej soli zostwiwamy na dłużej. Bo mamy w niej więcej selera naciowego. Do trzech godzin. Następnie zalewa. Ja na obie sałatki zużyłam w sumie(...)łyżce oleju ,gdy słoik jest większy to nawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem
Z Kuchni Do Kuchnijestem fanem zabijania smaku mięsa, tylko jego podkreślania. Ta ilość dodatków zawartych w przepisie idealnie współgra z befsztykiem swoją kwaśnością, słonością i słodyczą. A dodane do tatara wędzona ryba, suszone pomidory i tarty parmezan budują piąty smak – czyli umami. Dla mnie to niebo na talerzu. Ostatnio kupujemy gotowe mięso z przeznaczeniem na befsztyk – jest już drobno zmielone, zapakowane próżniowo(...)zachowanie czerwonego koloru mięsa, przeciwdziała namnażaniu bakterii). Mięso wyjmujemy z opakowania, wkładamy do głębokiej miski. Dolewamy 2-3 łyżki oleju i wyrabiamy mięso dłonią. Wszystkie składniki jak najdrobniej siekamy. Cebulę można dodatkowo sparzyć na sicie wrzątkiem, żeby pozbawić ją ostrego smaku i goryczki. Już ostudzoną dodajemy do masy. Mieszamy mięso dokładnie ze wszystkimi przygotowanymi dodatkami. Do eleganckiego nałożenia tatara
Karo in the Kitchen