widać na niej rybie szkielety w roli składników, tuż obok pepperoni. Oczywiście w rzeczywistości można ten rarytas zamienić na anchois czyli sardele – mimo, że na zdjęciu zaprezentowaliśmy jedynie grafikę ryb, to jeśli lubicie te małe, wyraziste rybki, to jak najbardziej zachęcamy do wrzucenia na pizzę kilku sztuk, podkręcą smak i nadadzą pizzy charakteru. To co, gotowi na danie z Claptrapowego(...)dużo, bo później będzie twarde). Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 1h pod ściereczką w ciepłe miejsce (przez ten czas powinno podwoić swoją objętość). 4. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min): Cebulę kroimy w cienkie piórka, a sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5. WAŁKOWANIE (5 min): Wyrośnięte ciasto uderzamy kilka razy pięścią, aby zapobiec wyrastaniu bąbli podczas pieczenia. Następnie wałkujemy
Nerds Kitchenrazem propozycja czegoś zdrowego i dosyć lekkiego. Wprawdzie z tą „lekkością” może być nieco różnie, gdyż łosoś nie jest najchudszą rybą, ale to akurat względnie zdrowy rodzaj tłuszczu. Ilościowo dominują jednak kolorowe warzywa, a cała potrawa utrzymana jest w klimacie śródziemnomorskim. To ostatnie akcentuje również dodatek bazyliowego pesto , które tradycyjnie możemy albo zrobić sami wg naszego przepisu, albo kupić(...)grzybów zabarwi nam również pozostałe warzywa. To źle, gdyż zepsujemy efekt wizualny potrawy. Jak w większości potraw zawierających dużo składników, musimy uważać z dobieraniem ich ilości – pojedyncza mała papryka, cebula czy garść pieczarek nie robią objętością i masą większego wrażenia, ale skumulowane razem mogą dać pokaźną porcję jedzenia. Nie oznacza to, że musicie trzymać się idealnie podanych w przepisie ilości
Kulinarna Pokusasmak tamtego wieczoru. W gorącym klimacie Hiszpanii zimne napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim. Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie(...)czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki
Chilli Czosnek i OliwaCo prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej
W kuchni Karmel-itkimakaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click), można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki(...)swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina SofietaF ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami
SzczyptaSmaQNie masz czasu ani chęci na stanie przy garnkach? A może dostałaś telefon, że za chwilę wpadną znajomi z niespodziewaną wizytą? I na domiar złego lodówka
peanutbuttermonstersosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku, te 2 warzywa są podstawą niemal wszystkich mięsnych dań, które pojawiły się na tym blogu chilli, zioła prowansalskie (i wiele innych przypraw) Kochamy ostre jedzenie i ziołowe aromaty(...)macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna
Cooking MonsterTajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne
SzczyptaSmaQBistro. Jakiś czas temu usłyszałam o Kuźni – lokalu, który stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych ryb, wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów i dań z grilla. Na testowanie Kuźni wybrałam sobie dzień, w którym dostałam pracę. Idealny czas na świętowanie(...)salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Żeby jeszcze lepiej zapoznać się z kulinarnym talentem kucharza postanowiliśmy zamówić jeszcze jedno danie: kark ze starej Polski
Pasja SmakuTak. To jest ten moment, kiedy mogę powiedzieć: "uff..." Odkopałam się z większości kartek i trochę nadgoniłam zaległości. Przygotowałam większość rzeczy do projektów, nad którymi ostatnio
Pełny talerzDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i OliwaKolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o
Eat me! Fit me!cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kroimy je odpowiednio drobno tak, by w czasie krótkiego smażenia zdążyły zmięknąć ale zachowały swoją formę. Wszystkie składniki które mogłyby się spalić, np. cebula, orzeszki ziemne, należy podsmażyć wcześniej i zdjąć z woka. Dodaje się je dopiero na koniec gotowania. Jeśli używacie makaronu suchego, z przeznaczeniem bezpośrednio do woka, należy zmienić proporcje wody
Karo in the Kitchenpowstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał.SKŁADNIKI:/Kapusta:- Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH", 2 słoiki,- Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg- Cebula. 7-8.- Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta,- Grzyby Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/- Pieprz czarny,- Pieprz ziołowy, opakowanie,- Papryka ostra i słodka(...)rozsypuje się na talerzu. Nic nie zakłóca tej symfonii smaków.Odmiana nr 2, czyli panna kapusta z panem boczkiem wylegują się w pysznym wywarze i czują się tam jak ryba w wodzie. Druga, równie smaczna strona medalu też zasługuje na nasze pochwały. Trzeba przyznać, że bardzo szybko widać było dno talerza. W sumie... dno garnka też ujrzałyśmy całkiem prędko
Wypisz Wymaluj