Składniki: MARYNATA DO RYBY:przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI:flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki
W Mojej Kuchni Lubiępieprz sól dodatkowo 1/4 świeżego ananasa 1 czerwona cebula patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem). Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nimi rybę, tak aby marynata(...)dokładnie pokryła każdy kawałek ryby. Wstawiamy do lodówki na 10-20h. Ananasa i cebulę kroimy w kawałki wielkośćią zbliżone do kawałków ryby. Nabijamy kolejno na patyczek : cebula, ananas, ryba, cebula, ananas, ryba itd. Grillujemy po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od stopnia wypieczenia jaki preferujemy. Smacznego
DefinicjaSmakuDziś obok mięsa grillujemy rybę a konkretnie pstrąga. Składniki: -świeże patroszone pstrągi -biała i czerwona cebula -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -masło Ryby myjemy i dokładnie osuszamy. Od środka i na zewnątrz przyprawiamy solą(...)pieprzem. Cebulę kroimy w plastry. Do środka dajemy czosnek niedźwiedzi i ok. 1 dkg masła. Na folii aluminiowej układamy krążki cebuli, na nich rybę i na wierzch również cebulę. Ryby zawijamy w podwójną folię aluminiową i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Układamy na tackach aluminiowych i grillujemy na delikatnym żarze ok. 45 minut. Od czasu do czasu ryby należy
Maminek kulinarnykarpia, a jest wierny tradycji i jada go z "musu" może sobie kawałki ryby przełożyć plastrami cienko pokrojonej cebuli (można odstawić taką rybę nawet na 2-3h), cebula zmieni smak ryby i będzie ona smaczniejsza. Ja uwielbiam smak karpia i dlatego zaniechałam tej czynności, jak dla mnie cebula zabija smak ryby... , ale gusta są różne, moim domownikom(...)następnie do piekarnika i są nadal super chrupiące, jak świeżo zdjęte z patelni. Składniki: - kawałki karpia - mąka kukurydziana - sól do smaku - olej kokosowy (bezzapachowy) - masło klarowane Posolone ryby (gdy były przełożone cebulą, cebule zdejmujemy ok.1h wcześniej, rybę solimy i odstawiamy) oprószamy delikatnie mąką kukurydzianą i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej kokosowy razem z masłem klarowanym) i smażymy
Smaczne ZdroweDorsz z cytryną i oliwkami Dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na dorsza. Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą nie ma co się(...)Przygotować rybę. Filety rybne opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Króciutko obsmażyć na oleju (na drugiej patelni) z obu stron. Rybę ułożyć na cebuli, przykryć podsmażonymi plasterkami cytryn. Wstawić do piekarnika na 10 minut.* Przed podaniem posypać natką pietruszki Smacznego! * Rybę można także doprawić i bez obsmażania ułożyć na cebuli z oliwkami
Pełny talerzblade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone łuski są pozbawione połysku na rybie występuje śluz Składniki na 2 osoby: 2 średnie dorady 2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula 1 łyżka masła 4-5 łodyg selera naciowego 2 figi 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki sól, pieprz – do smaku Rybka na ruszcie(...)łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić i popieprzyć od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami. Cebulę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na maśle na patelni na złoto. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę nafaszerować usmażoną cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć
Grunt to przepis!ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól morska (młynek) pieprz kolorowy (młynek) folia aluminiowa do zawinięcia ryb Wykonanie: Pstrągi należy dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w talarki, czosnek w plasterki. Cytryny sparzyć, wyszczotkować skórkę, następnie pokroić(...)plastry. Na folii ułożyć kilka talarków cebuli i plasterków czosnku, 1 lub 2 plastry cytryny i małą gałązkę rozmarynu . Na tym ułożyć pstrąga. Do środka ryby włożyć cebulę, czosnek, cytrynę, rozmaryn oraz kawałek masła. Na wierzch ryby znów cebulę, czosnek, cytrynę i małą gałązkę rozmarynu . Przykryć drugą warstwą folii aluminiowej i dokładnie zamknąć. Ułożyć
Garniec Magaliewykombinować z zawartości mojej lodówki. Dziś padło na kulki ryżowe ale co do kulek??? I tu z pomocą przyszła mi współlokatorka Ania - ryba na parze z cebulą -MNIAM! RYBA NA PARZE Z CEBULĄ I RYŻOWYMI KULKAMI 1h dla 2 osób (chodź kulek wychodzi spokojnie dla 3) składniki na kulki 2 woreczki ryżu kilka pieczarek - ok 5 pół cebuli sól, pieprz(...)natki z pietruszki bułka tarta olej łyżeczka masła ok 15 małych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy na 4 i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle
sierotka maRysia w kuchniRyba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc.Składniki :1 puszka ananasów4 cebule½ szkl. Oleju1 l ketchupu międzychodzkiego1,5kg pangi bądź innego(...)filetu rybnegoPanierka ;4 jajka3 szkl bułki tartej½ szkl mąkiMajeranekSol, pieprzCzosnek granulowany,½ szkl. olejuPrzygotowanie :Rybę rozmrozić przyprawić majerankiem, sola pieprzem, olejem, pokrojoną w piórka cebulą. Zostawić na całą noc.Przyprawiona rybę panierować (bez cebuli która była przyprawiona ryba) kolejno w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia. 3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać
Garnkowe fanaberieteorii głosi, iż nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie(...)końcu idzie zima, a zapasy energii trzeba uzupełniać ;) Koniecznie spróbujcie tego szwedzkiego specjału, bo jestem przekonana, że zawładnie także Waszymi podniebieniami! :D Janssons frestelse Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia 150g anchois lub sardynek 400g śmietany 18% (ok. 2 szkl.) 1 szkl. mleka 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki bułki tartej koperek do podania Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanagotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę, natkę pietruszki, posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę
NA MOIM TALERZUJedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku. Składniki: ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem) ½ kg marchwi 1 pietruszka kawałek selera 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa Sposób wykonania. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać(...)minut. Rybę rozmrozić i lekko posolić. Usmażyć na patelni na oleju. Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się. Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy. Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemyciu jest pozbawianie go śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić najprostszy ze wszystkich sposobów,jest to zwykła siatka na cebulę lub ziemnaki.Umieść w niej rybę i umyj pod kranen pocierając siatkę o skórę karpia. Kilka sekund i ryba gotowa jest do porcjowania bez odrobinki śluzu. Kupując karpia wybierz nie większego niż(...)Odciąć głowę ogon i płetwy.Nie wyrzucaj ich ,tylko zachowaj do przygotowania pysznego bulionu rybnego (przepis tutaj).Rybę poporcjuj i posól.Obierz cebulę i pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać to około(...)żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając. Dodajemy beszamel do podsmażonej cebuli i ryby. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy obrane i pokrojone w grube plastry ziemniaki oraz podzielone na ćwiartki jajka. Całość zalewamy rybą z beszamelem. Na wierzch ścieramy
Życie zamknięte w smakuprosty sposób w jaki można to zmienić. Przepis ten pochodzi oczywiście z dietetycznej kuchni mojej Mamy. Nie wymaga czasu, wielkich przygotowań i opasłych zakupów. Jedyne czego potrzebujemy to ryba, pomidor, cebula i dobra patelnia. Składniki (na 2 osoby): 2 filety dowolnej ryby morskiej (dorsz, sola, flądra, mintaj, morszczuk) 1 pomidor 1 średnia cebula sól, pieprz świeżo mielony kilka kropli oleju(...)plastry. Na suchej patelni układamy plastry pomidora. Na nich kładziemy plastry cebuli, którą lekko solimy. Kładziemy rybę. Podobnie postępujemy z drugim filetem. Na wierzch na każdym kawałku ryby znów układamy cebulę, a na niej pomidora. Możemy z wierzchu oprószyć solą, pieprzem i bazylią. Odstawiamy na pół godzinki. Następnie podlewamy odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem przez ok 20-30 minut
Kuchnia po mojemu