ryba w cebuli - 2500 przepisów

smażona flądra w pomidorach z cebulą czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 184

Składniki: MARYNATA DO RYBY:przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI:flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki z łososiem barbecue i ananasem 201

pieprz sól dodatkowo 1/4 świeżego ananasa 1 czerwona cebula patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem).  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nimi rybę, tak aby marynata(...)dokładnie pokryła każdy kawałek ryby. Wstawiamy do lodówki na 10-20h. Ananasa i cebulę kroimy w kawałki wielkośćią zbliżone do kawałków ryby. Nabijamy kolejno na patyczek : cebula, ananas, ryba, cebula, ananas, ryba itd. Grillujemy po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od stopnia wypieczenia jaki preferujemy. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pstrąg z grilla 164

Dziś obok mięsa grillujemy rybę a konkretnie pstrąga.     Składniki: -świeże patroszone pstrągi -biała i czerwona cebula -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -masło    Ryby myjemy i dokładnie osuszamy. Od środka i na zewnątrz przyprawiamy solą(...)pieprzem. Cebulę kroimy w plastry. Do środka dajemy czosnek niedźwiedzi i ok. 1 dkg masła. Na folii aluminiowej układamy krążki cebuli, na nich rybę i na wierzch również cebulę. Ryby zawijamy w podwójną folię aluminiową i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Układamy na tackach aluminiowych i grillujemy na delikatnym żarze ok. 45 minut. Od czasu do czasu ryby należy

Maminek kulinarny
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 198

karpia, a jest wierny tradycji i jada go z "musu" może sobie kawałki ryby przełożyć plastrami cienko pokrojonej cebuli (można odstawić taką rybę nawet na 2-3h), cebula zmieni smak ryby i będzie ona smaczniejsza. Ja uwielbiam smak karpia i dlatego zaniechałam tej czynności, jak dla mnie cebula zabija smak ryby... , ale gusta są różne, moim domownikom(...)następnie do piekarnika i są nadal super chrupiące, jak świeżo zdjęte z patelni. Składniki: - kawałki karpia - mąka kukurydziana - sól do smaku - olej kokosowy (bezzapachowy) - masło klarowane Posolone ryby (gdy były przełożone cebulą, cebule zdejmujemy ok.1h wcześniej, rybę solimy i odstawiamy) oprószamy delikatnie mąką kukurydzianą i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej kokosowy razem z masłem klarowanym) i smażymy

Smaczne Zdrowe
Dorsz z cytryną i oliwkami 132

Dorsz z cytryną i oliwkami Dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na dorsza. Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą nie ma co się(...)Przygotować rybę. Filety rybne opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Króciutko obsmażyć na oleju (na drugiej patelni) z obu stron. Rybę ułożyć na cebuli, przykryć podsmażonymi plasterkami cytryn. Wstawić do piekarnika na 10 minut.* Przed podaniem posypać natką pietruszki Smacznego! * Rybę można także doprawić i bez obsmażania ułożyć na cebuli z oliwkami

Pełny talerz
Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami 116

blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone łuski są pozbawione połysku  na rybie występuje śluz Składniki na 2 osoby: 2 średnie dorady 2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula 1 łyżka masła 4-5 łodyg selera naciowego 2 figi 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki sól, pieprz – do smaku Rybka na ruszcie(...)łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić i popieprzyć od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami. Cebulę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na maśle na patelni na złoto. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę nafaszerować usmażoną cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć

Grunt to przepis!
Pstrąg w rozmarynie 125

ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól morska (młynek) pieprz kolorowy (młynek) folia aluminiowa do zawinięcia ryb Wykonanie: Pstrągi należy dokładnie umyć i osuszyć.  Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w talarki, czosnek w plasterki. Cytryny sparzyć, wyszczotkować skórkę, następnie pokroić(...)plastry.  Na folii ułożyć kilka talarków cebuli i plasterków czosnku, 1 lub 2 plastry cytryny i małą gałązkę rozmarynu .  Na tym ułożyć pstrąga.  Do środka ryby włożyć cebulę, czosnek, cytrynę, rozmaryn oraz kawałek masła.  Na wierzch ryby znów cebulę, czosnek, cytrynę i małą gałązkę rozmarynu .  Przykryć drugą warstwą folii aluminiowej i dokładnie zamknąć.  Ułożyć

Garniec Magalie
Ryba w cebuli na parze z kulkami ryżowymi 144

wykombinować z zawartości mojej lodówki. Dziś padło na kulki ryżowe ale co do kulek??? I tu z pomocą przyszła mi współlokatorka Ania - ryba na parze z cebulą -MNIAM! RYBA NA PARZE Z CEBULĄ I RYŻOWYMI KULKAMI 1h dla 2 osób (chodź kulek wychodzi spokojnie dla 3) składniki na kulki 2 woreczki ryżu kilka pieczarek - ok 5 pół cebuli sól, pieprz(...)natki z pietruszki bułka tarta olej łyżeczka masła ok 15 małych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy na 4 i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle

sierotka maRysia w kuchni
Ryba w ananasie 205

Ryba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc.Składniki :1 puszka ananasów4 cebule½ szkl. Oleju1 l ketchupu międzychodzkiego1,5kg pangi bądź innego(...)filetu rybnegoPanierka ;4 jajka3 szkl bułki tartej½ szkl mąkiMajeranekSol, pieprzCzosnek granulowany,½ szkl. olejuPrzygotowanie :Rybę rozmrozić przyprawić majerankiem, sola pieprzem, olejem, pokrojoną w piórka cebulą. Zostawić na całą noc.Przyprawiona rybę panierować (bez cebuli która była przyprawiona ryba) kolejno w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia. 3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać

Garnkowe fanaberie
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 997

teorii głosi, iż nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie(...)końcu idzie zima, a zapasy energii trzeba uzupełniać ;) Koniecznie spróbujcie tego szwedzkiego specjału, bo jestem przekonana, że zawładnie także Waszymi podniebieniami! :D Janssons frestelse Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia 150g anchois lub sardynek 400g śmietany 18% (ok. 2 szkl.) 1 szkl. mleka 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki bułki tartej koperek do podania Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotleciki rybne 201

gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę

NA MOIM TALERZU
Ryba po grecku. 135

Jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku. Składniki: ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem) ½ kg marchwi 1 pietruszka kawałek selera 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa Sposób wykonania. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać(...)minut. Rybę rozmrozić i lekko posolić. Usmażyć na patelni na oleju. Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się. Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy. Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 2999

myciu jest pozbawianie go śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić najprostszy ze wszystkich sposobów,jest to zwykła siatka na cebulę lub ziemnaki.Umieść w niej rybę i umyj pod kranen pocierając siatkę o skórę karpia. Kilka sekund i ryba gotowa jest do porcjowania bez odrobinki śluzu. Kupując karpia wybierz nie większego niż(...)Odciąć głowę ogon i płetwy.Nie wyrzucaj ich ,tylko zachowaj do przygotowania pysznego bulionu rybnego (przepis tutaj).Rybę poporcjuj i posól.Obierz cebulę i pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem 135

tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać to około(...)żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając.  Dodajemy beszamel do podsmażonej cebuli i ryby. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy obrane i pokrojone w grube plastry ziemniaki oraz podzielone na ćwiartki jajka. Całość zalewamy rybą z beszamelem. Na wierzch ścieramy

Życie zamknięte w smaku
Ryba duszona w pomidorach i cebuli Mamy Hani - zdrowa i bezmięsna propozycja na niedrogi piątkowy obiad 159

prosty sposób w jaki można to zmienić. Przepis ten pochodzi oczywiście z dietetycznej kuchni mojej Mamy. Nie wymaga czasu, wielkich przygotowań i opasłych zakupów. Jedyne czego potrzebujemy to ryba, pomidor, cebula i dobra patelnia. Składniki (na 2 osoby): 2 filety dowolnej ryby morskiej (dorsz, sola, flądra, mintaj, morszczuk) 1 pomidor 1 średnia cebula sól, pieprz świeżo mielony kilka kropli oleju(...)plastry. Na suchej patelni układamy plastry pomidora. Na nich kładziemy plastry cebuli, którą lekko solimy. Kładziemy rybę. Podobnie postępujemy z drugim filetem. Na wierzch na każdym kawałku ryby znów układamy cebulę, a na niej pomidora. Możemy z wierzchu oprószyć solą, pieprzem i bazylią. Odstawiamy na pół godzinki. Następnie podlewamy odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem przez ok 20-30 minut

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania