ryba w cebuli - 2500 przepisów (strona:3/167)

Ryba z rusztu 166

Składniki:-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )-czerwona i biała cebula-olej do skropienia-sól, pieprz-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb )   Filety płuczemy i osuszamy.Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym i solą,skrapiamy olejem(...)układamy rybę skórą do dołu.Wierzch ryby posypujemy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, układamy krążkiczerwonej cebuli i skrapiamy olejem.   Odstawiamy na 2 godziny.   Zdejmujemy cebulę a rybę układamy na blaszkach z rusztem ( skórą do dołu ).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25 minut.   Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy cebulę i wstawiamy

Maminek kulinarny
Makaron z sosem dyniowym 224

przepisu na opakowaniu.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni.Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat

kolorowotorcikowo
szczupak przyrządzony sposobem mazurskiego rybaka 164

ilość ryby). Dziś pragnę podzielić się tym przepisem, a może przypadnie on do gustu jeszcze komuś ( oprócz mojej skromnej osoby). składniki  dla czterech osób na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego do przyrządzenia szczupaka 1 szczupak o wadze ponad kilogram 2 cebule 1/2 szklanki dobrego(...)zalewy. Na dnie niewielkiej  miski układamy  cebulę pokrojoną  krążki, na nią kładziemy kawałki szczupaka, posypujmy je obficie pieprzem, oraz ( odrobiną) posiekaną papryczką chili. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy rybę, znów oprószamy pieprzem oraz papryką i przesypujemy cebulą. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce, całość zalewamy olejem ( tak by przykrył rybę) i odstawiamy

Miód i pieprz
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 120

dlatego jeśli mam okazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki(...)chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy do garnka , do gotowania na parze. Wszytko gotujemy ok 45 min. Sos do ryby Cebulę  kroimy w kostkę i podsmażamy. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan. Chwilę dusimy na małym ogniu. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Tołpyga w occie 177

innej ryby.. dowolna ryba - u mnie tołpyga przyprawa do ryb 1/3 szkl.octu 2 szkl.wody ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru 2 cebule Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące z dodatkiem przyprawy do ryb.Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę i resztę dodatków gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby

Moje domowe kucharzenie
SAŁATA ZE SZPROTKAMI 135

sałaty lodowejpuszka szprotek w oliwieczerwona cebula4 łyżeczki oliwy z rybekpieprz mielony Kamissól morska Kamisłyżeczka soku z cytrynyWykonanie:Sałatę rwiemy na małe kawałki, układamy na talerzu, polewamy je oliwą z ryb. Cebulę kroimy w piórka, wykładamy na sałatę razem ze szprotkami.. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny

Z Majeczką w kuchni
Dal z soczewicy ze szpinakiem z rybą w gorczycowej masali 110

mrożonego szpinaku w liściach 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy łyżeczka kuminu pomidor sól papryczka chilli Przygotowanie: 1. Zacznij od przygotowania masali, którą posmarujesz rybę: cebulę pokrój w piórka, czosnek rozetrzyj na papkę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju z gorczycy, dodaj sproszkowaną łyżkę gorczycy i kurkumy, sól. Kiedy cebula będzie miękka(...)nieco wody. Gotuj, aż soczewica będzie miękka, teraz dosyp papryczkę chilli oraz pokrojony w kostkę pomidor niech nieco zmięknie. 3. Rybę umieść w naczyniu do parowania i niech pozostanie na małym ogniu ok 20 minut. Rybę umieść w naczyniu do parowania w tym samym czasie kiedy w drugim garnku przygotowujesz

AZgotuj!
Krokiety z wędzonej makreli 178

Ostatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może  kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne!  Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1 łyżka(...)pieprzsos2 łyżki jogurtu1 łyżka majonezy3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekaneząbek czosnku, posiekanykopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety

Stare Gary
Ryba w pieczarkach 305

ewentulanie słodkowodna.Natkę pietruszki można pominąć lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem i/lub świeżą bazylią.Smak potrawy można wzbogacić o ugotowane różyczki brokuła lub podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę.Rybę, zamiast smażyć, można ugotować na parze.Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Kroję całe tj. razem z nóżkami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem 214

jako część obiadu. Polecam.  składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki do smaku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia sos 2- 3 łyżki majonezu(...)łyżki kefiru 1 ząbek czosnku starty 1 łyżeczka wasabi łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego sól, pieprz przygotowanie Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować niewielkie

Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 166

letnie przywrócił. Przepis znalazłam tutajskładnikiok 500g  filetów świeżego dorsza2 łyżki oliwy z oliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny(...)sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić  (nie używać robota kuchennego.)Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków,  umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety

Stare Gary
1522. Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 160

Kiedyś robiłam podobną rybę, ale w sosie z torebki..tym razem postanowiłam trochę pokombinować i zrobiłam również smaczną rybę [ pomimo nawet ciut przypalonej cebuli]..ale zdjęcia nie udało mi się lepszego zrobić....ale uwierzcie była smaczna... 1 kg filetów z dowolnej ryby  1 szkl.mleka sól, pieprz przyprawa do ryb mąka 1 szkl.śmietany koperek(...)łyżki sera żółtego 1 duża cebula Filety [ nie rozmrożone]  namoczyć na 1/2 godz.w mleku [ w między czasie pokroiłam na kawałki].Mąkę wymieszać z przyprawami , obtoczyć w niej rybę i usmażyć .Cebulę pokroić i zeszklić na oleju [ moja trochę się przypaliła] i przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami i koperkiem.Wstawić do piekarnika  i piec około

Moje domowe kucharzenie
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 347

smaki się przegryzły.   Ja robię ją często i na stałe zagościła w menu imprezowym. POLECAM:-) Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. Dorsz, Morszczuk itp.) 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 2 duże cebule Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szkl. mąki 1/2 szkl. wody 1 łyżka wegety lub soli 1 jajko Składniki sos: 1 szkl. wody 1/2 szkl(...)złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą, i znów rybę itd, aż do wykończenia składników. Sos: wszystkie składniki na sos gotować ok. 5 min. Gorącym sosem zalać rybę z marynatami. Jak ryba z sosem wystygnie włożyć

IMPRESJA SMAKU
Ryba ze szpinakiem 87

świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny masło do duszenia cebuli olej do smażenia ryby mąka do obtoczenia ryby Jeśli rybę mamy mrożoną to ją rozmrażamy. Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę (ale tylko jedną, druga potem(...)bardzo drobno pokrojony). Dusimy jeszcze trochę. Na koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko na spód naczynia żaroodpornego. Na ten szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli i posypujemy startym żółtym serem. A na samą górę na każdy kawałek kładziemy po kawałeczku masła. Naczynie żaroodporne przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Smażona ryba w zalewie 171

zrobię.  Przygotowanie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg filetów morszczuka jajka do opanierowania ryby bułka tarta  do opanierowania ryby sól pieprz olej do smażenia zalewa: 10 dużych cebul koncentrat pomidorowy duży słoiczek (200 g) 1 duży liść laurowy 4 ziela angielskie 1 szklanka octu ½ szklanki wody 8 łyżek cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Rybę(...)następnie zaszklić na oleju. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować przez około 15 minut. W misce układać na przemian gorącą zalewę i rybę tak żeby ostatnią warstwą była cebula. Gdy ryba ostygnie przykryć miskę folią spożywczą i włożyć na 2 dni do lodówki

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania