ryba po grecki - 747 przepisów (strona:34/50)

Zielony placek a’la pizza 333

smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć, np. folią aluminiową, aby mięso nie wyschło. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Zielony placek a'la pizza","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)pieprz (do smaku)","3 szt r\u00f3\u017cyczki broku\u0142a","125 g ser mozzarella light","1 szt pomidor"," oregano, bazylia ","1\/2 szt awokado","2 \u0142y\u017cki jogurt grecki","1 gar\u015b\u0107 natka pietruszki","1-2 z\u0105bek czosnek"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sk\u0142adniki na ciasto i wyk\u0142adamy do formy

Kucharzyca
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 392

Przez długi czas sałatka śledziowa była czymś, za czyn nie przepadałam, aż do momentu kiedy trafiłam na smaczny i bardzo prosty przepis :-), którym chętnie się

Walijskie Pichcenie
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 161

Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy,  oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały(...)kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaki po grecku, Wielki Gatsby 191

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita 157

już kwestia wyboru. Można wcale nie dodawać chili wcale. SKŁADNIKI dla 4 osób: 1 długi duży ogórek szklarniowe lub ok. 4 krutkich gruntowych 300 ml gęstego jogurtu typu grecki 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego (to nie jest kminek) 1/2 łyżeczki indyjskich przypraw garam masala 1/2 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki cebuli(...)czosnku i cebuli, choć też nie zupełnie do końca. Jeśli masz dostęp do sklepu Toko z egzotycznymi przyprawami lub kupujesz przez internet, poszukaj tej przyprawy. Jest świetną przyprawą do ryb powszechnie stosowaną w Indiach. Wykonanie: Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można zetrzeć ze skórką, mizeria nabierze wtedy zielony akcent kolorystyczny. Starte ogórki lekko odcisnąć w dłoniach

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki 121

także zdrowa , szczególnie zimą Składniki : 6 ziemniaków , niezbyt dużych 5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku 4 kiszone ogórki , także niezbyt duże kawałek białej części pora 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki gęstego majonezu 1 łyżeczka cukru sól , świeżo mielony czarny pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach , czyli bez obierania . Studzimy , następnie obieramy i kroimy w równą średniej wielkości(...)czosnek i koperek przesiąkł do ziemniaków . Dopiero na drugi dzień , jest pyszna i traci swój ostry ,posmak świeżego czosnku , na rzecz zrównoważonych smaków Serwujemy schłodzoną , solo lub w towarzystwie ryby , czy mięsa . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 158

niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest. Uff. Mamy to, czego chcieliśmy. Ba, nawet to, co nie przyszło nam do głów(...)Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni. I żeby nie przypodobać za bardzo polskiej władzy, wyciągamy z piwnicy rowery. Tak dla równowagi

GRUBY WAŁEK
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 215

niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest. Uff. Mamy to, czego chcieliśmy. Ba, nawet to, co nie przyszło nam do głów(...)Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni. I żeby nie przypodobać za bardzo polskiej władzy, wyciągamy z piwnicy rowery. Tak dla równowagi

GRUBY WAŁEK
WAKACYJNY CHŁODNIK. 238

Upał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję

W kuchni Karmel-itki
"Sałatka na przeziębienie" - grecka sałatka z natki pietruszki 218

jako dodatek do domowych chlebków pita i jako jedyna w pracy nie przechodziłam przeziębienia ;) Jej sekretem, a zarazem bazą, są liście natki pietruszki, bogactwo witaminy C, doprawione po grecku orzechami pinii i dressingiem tahini."Sałatka na przeziębienie" - o natce pietruszkiKoncepcja przygotowywania sałatki na bazie natki pietruszki może wydawać się dla wielu pomysłem niezwykłym, ponieważ w polskiej tradycji kulinarnej pietruszkę stosuje(...)Grecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty. Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip jogurtowy z porem 217

Jogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana

Kraina Tysiąca Smaków
Poniedziałek: Pieczone bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem 93

Orzechy nadają chrupkości kremowemu bakłażanowi. Poezja. Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2-3 Orientalny sposób na bakłażana Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Bazę stanowi kolendra i kmin rzymski plus dodatki. W tym przepisie chermoula została użyta do zaromatyzowania bakłażana, pieczonego później dość długo w piekarniku. Sam w sobie jest(...)szklanka bulguru 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki posiekanych migdałów 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 2 łyżki siekanej mięty 2 łyżki siekanego szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik

Niedzielny kucharz
Pieczone bakłażany z chermoulą i bulgurem 112

przypraw i różnych technik przygotowania składników. Czas: 60 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2-3 Orientalny sposób na bakłażana Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Bazę stanowi kolendra i kmin rzymski plus dodatki. W tym przepisie chermoula została użyta do zaromatyzowania bakłażana, pieczonego później dość długo w piekarniku. Sam w sobie jest(...)szklanka bulguru 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki posiekanych migdałów 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 2 łyżki siekanej mięty 2 łyżki siekanego szczypiorku Sok z połowy cytryny Kubek jogurtu greckiego Na chermoulę 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki kminu 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki Skórka strata z całej cytryny 2/3 szklanki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik

Niedzielny kucharz
Wiosenna sałatka z fetą i tuńczykiem 154

Wiosna , wiosna ajj to TY :)  Uiwlebiam wiosnę , świeże warzywa i ten czas kiedy wszystko budzi się do życia :) Dziś zapraszam Was na pyszną , lekką sałatkę

Gotowanie Patki
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 194

czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować(...)cytryny, sól ziołowa... wszystkie te podstawowe smaki nieźle się razem komponują! Więc do dzieła! Dlaczego warto? Jak już wspomniałam wyżej, dipy przygotowuję tylko na bazie jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego lub serka typu Bieluch. Nie robię tego, bo się odchudzam, tylko dlatego, że lubię wiedzieć, co jest dodawane do moich posiłków. Staram odżywiać się zdrowo, bez zbędnych konserwantów, barwników

Ekocozy | Naturalnie na co dzień