się w kieliszkach do prosecco. Jest też dżem bergamotowy. To z takich oczywistych rzeczy. Bergamotkę dodaje się także do sosów, mięs np. słynnej kiełbasy nduja i aromatyzuje się nią ryby podobnie jak u nas cytryną. Tradycyjny makaron stroncatura też można kupić w wersji bergamotkowej. Właściwie wszystko do czego można użyć cytryny i co nie ucieka na drzewo kończy(...)więc jedziemy pociągiem spalinowym. Już na stacji widać, że tereny te stanowiły kiedyś część Magna Grecia. Wszystkie nazwy ulic zapisane są w 2 alfabetach – po włosku i po grecku, gdyż miejscowym dialektem jest grico. Ze stacji odbiera mnie pan Petrulli, który ma małą firmę produkującą wyroby z bergamotki np. bergamotkowe limoncello, likier, cukierki, ciasteczka i marmoladę. Wszyscy Kalabryjczycy
Ugotowane pozamiatanenóż). Kroimy w kostkę i miksujemy wraz z miętą i wodą gazowaną. Dla smaku możemy dodać cukru trzcinowego. Koktajl borówkowy Składniki: 200 g borówek, 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego, 125 ml mleka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka syropu klonowego Uwielbiam ten koktajl za fantastyczny kolor! Miksujemy borówki, jogurt, mleko, płatki owsiane i syrop klonowy. Gotowe! Koktajle z borówek(...)Dobrze zrobiony jest gęsty, aksamitny i nie rozwarstwia się. Ja przygotowuję go w blenderze. Wychodzi go sporo, więc można użyć go także do obiadu (świetnie komponuje się ze stekiem, rybą i warzywami np. polane nim szparagi to klasyka). Sos holenderski Składniki: 4 żółtka (o temperaturze pokojowej – ważne!), 100 g masła min. 82%, 1,5 łyżki soku z cytryny, sól
Poezja smakuMakaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym...Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.Szybkie i pyszne danie.Zapraszam!Składniki:250 g
Gospodyni MiejskaPasta twarogowa z makrelą...Kremowa, aromatyczna.O wyraźnym smaku wędzonej makreli.Na bazie twarogu półtłustego.Z dodatkiem majonezu i koperku.Dosmaczona koncentratem pomidorowym.Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek
Gospodyni MiejskaSpaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie...Cienkie, długie nitki makaronu.Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos.Pływające kawałki tuńczyka.Pycha! Składniki:250 g makaronu spaghetti;1
Gospodyni Miejskaryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego taratoru - chłodnik z bałkańskiego jogurtu, który ma w swoim składzie dobroczynne bakterie lactobacillus bulgaricus, z czosnkiem i koperkiem. To fantastyczny początek(...)smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał
Cooking MonsterImprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili...Kremowy, czosnkowy twarożek.Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili.I kawałeczki tuńczyka.A do tego karkersy, nachosy czy chipsy.Polecam
Gospodyni Miejskałyżki posiekanej natki pietruszki + opcjonalnie do posypania placków 2 jajka 1 cukinia (około 350 g) 150 ml gęstej kwaśnej śmietany (w wersji fit - gęsty jogurt grecki + do okraszenia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić mąką bezglutenową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE(...)przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie. Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości sprawiają, że warto zdobyć tę kulinarną pozycję. A jak? Wystarczy zebrać 6 naklejek
Moje Kuchenne Rewelacjemiesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis z marca - 2 x ryba i 5 x wege , z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege , z maja - przepisy do lunchboxa . Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej(...)Placki z cukinii i fety i sos tzatziki Przepyszne, sprawdzone wielokrotnie przeze mnie i Czytelników. Placuszki z cukinii z dodatkiem ziół i sera feta. Najbardziej lubię je podawać z greckim sosem tzatziki. Razem stanowią lekki i taki letni posiłek. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i fety Czwartek - Prosta paella z fasolką szparagową i groszkiem Tym razem coś w klimatach
Chilli Czosnek i Oliwadanie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert (ok. 60 g) 50 g sera typu
Martyna Cooksdanie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert (ok. 60 g) 50 g sera typu
Martyna Cooksdanie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert (ok. 60 g) 50 g sera typu
Martyna CooksZazwyczaj pieczywa nie jadam. Jakoś perspektywa kanapek z szynką, serem i pomidorem każdego dnia nie jest dla mnie najlepszym wyborem, kiedy mam do dyspozycji tyle produktów
Mango PapajaKuchnia wegetariańska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Indii. Wegetarianie wyznają, że stosują dietę by pomóc cierpiącym zwierzętom niemniej jednak powodów jest znacznie więcej dotyczą one
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie, łatwe i do tego smaczne. Dzięki temu przepisowi mam w szafce zawsze dwie puszki tuńczyka (na czarną godzinę). Pomyślałam, że podzielę się z Wami
Szybko Tanio Smacznie