grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby. Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe. W moim domu jest mieszanka regionów. Pomimo,iż boje rodzice pochodzą
W kuchni Karmel-itkiŚWIĘTA - jak wiele osób co roku wypowiada te słowa. Przemyślenia co przygotować, czym zaskoczyć swoich najbliższych, co zrobić, by te Święta były jeszcze smaczniejsze niż poprzednie... Różnego rodzaju ryby (smażone, po grecku, po węgiersku, po żydowsku, itd.), pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kapusta z grochem, makiełki, sernik, makowce, zapach pomarańczy i mandarynek... To gości
Trufelkowobanał" na moim stole:) Spelnia najważniejsze kryteria: łatwo, szybko, smacznie i tanio:) SKŁADNIKI : Filety - u mnie morszczuk, ale może też być dorsz czy mintaj Przyprawa do ryb 4 łyżki jogurtu greckiego Pół łyżeczki soku z cytryny Pęczek koperku (w każdym razie-dużo koperku:)) Sól, pieprz, czosnek granulowany Rybę osuszamy i obsypujemy przyprawą, odstawiamy na godzinke. W garnku, gotujemy wodę
Mamuśka wraca do formypodawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami . Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! Dajcie znać czy smakowało. Zobacz też: Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Dorsz po grecku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na filet rybny z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 250 g filetów z mintaja lub innej ryby pół
Kuchnia BazyliiSkładniki: 500 g filetów (dorsz,morszczuk) cytryna 2 jajka mąka bułka tarta olej do smażenia 6 marchewek 1 seler 1 duża pietruszka 1 cebula
magiczna kuchnia Kasimnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :) Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu. Składniki : 2 dorady 1 cytryna tymianek(...)paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek. Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz. Po wyłączeniu się parowaru rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na roszponkę. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli
Parowar Facetadodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza? Dzisiejsze są wyśmienite! Składniki na farsz: 2 filety z dorsza ze skórą około 200 g filetu z łososia 1 jajko(...)pierogowe: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli Składniki na dip chrzanowy: 200 g jogurtu greckiego 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu Wykonanie: rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ryba zapiekana w jogurcie z pieczarkami J eszcze kilka miesięcy temu nie przepadalam za rybami . Jedyne ryby jakie jadlam to rybe po grecku, paluszki rybne no i sledzie (je akurat lubie). Dopiero jak wyprowadzilam się z rodzinnego domu i zaczelam eksperymentowac w kuchni, odkrylam ze ryba jest smaczna. Dzisiaj ze względu na to ,ze staram odżywiać
PychaDaniapieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut
W kuchni Katieskładnie zawiera tylko i wyłącznie naturalne składniki. Dostępna w ofercie jest nie tylko Vegeta Natur z curry, ale również Vegeta Natur pikantna z chili, Vegeta Natur do greckiej sałatki, Vegeta Natur do ryb i owoców morza, a także wiele wiele innych które znajdziecie tutaj . Sprawdźcie i wybierzcie coś dla siebie! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ PODRAVKA Ps. więcej smakowitych
Ostra na Słodkoroku. Podobno tworząc przepis inspirowano się… niemieckimi plackami. Skąd holenderska nazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię
Poezja smakuolej kokosowy. Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw 1 puszka łososia w wodzie 1 mała cebula 3 łyżki płatków jaglanych 1 małe jajko zioła greckie lub inne ulubione przyprawy Rybę odsączyć z wody, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, płatki jaglane, jajko i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać, formować małe kulki i układać
FitKotmiłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników. Ktoś by pomyślał, co oni mogą jeść? Ta dieta
Be Fit Be Strong