pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser, budyń oraz rodzynki. Miksujemy. Do masy serowej dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli z 3 pozostałych białek. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy(...)odrobinie budyniu. Mieszać ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać wódkę i ponownie dobrze rozetrzeć. 4. Przełożenie: Na cienki kruchy placek wyłożyć połowę kremu budyniowego- ułożyć roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz z białej czekolady
Kuchnia w czekoladzieCzas przygotowania 1 hr 5 min Ingredients 2 filety z kurczaka 80 g mozzarelli pieprz biały sól Panierka 50 g parmezanu 60 g panko * 1 jajko Szpinak 130 g sera ricotta 120 g liści szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz biały sól Sos Marinara 200 g pomidorów krojonych z puszki 1 mała cebula(...)delikatnie rozbijamy jak najcieniej uważając, aby nie porwać mięsa. Z każdej strony oprószamy mięso solą i białym pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę. Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Wędrówki po kuchniBardzo prosty przepis na nietradycyjnego kotleta mielonego! Serowy środek, chrupiący wierzch! Z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej smakuje wyśmienicie! Polecam na domowy obiad! 500 mięsa
VioletoweKucharzenieKurczak z miodowej glazurze z grilla to moja propozycja na to danie. Dodatek miodu sprawi, że będą one chrupiące i soczyste w środku. Nie martwcie się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wniosku, że lepiej opłaca się kupić całego kurczaka, a nawet dwa. Odcinam filety, nogi, a tuszki wykorzystuję na zupę. Udka z kurczaka piekę lub smażę. Z filetów przyrządzam roladki, sosy lub burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza tym kurczak pasuje z większością dodatków. Ryż, kasza, pieczone ziemniaki(...)zupa była smaczna . Przepisy na tani obiad zazwyczaj są proste. Tani obiad nie musi być nudny. Zupę można podać z grzankami zamiast zwykłej kromki chleba, czy posypać pokruszonym serem feta. Czasami gotuję zupę z gnocchi zamiast zwykłych ziemniaków. Moje dzieci bardzo lubią zupy, więc zawsze staram się wymyślić jakiś nowy przepis na zupę. Tani obiad to również wszelkie gulasze , które
codojedzeniaŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podczas zakupów wpadł mi w ręce kremowy serek Arla Apetina. Zaciekawił mnie jego smak - połączenie rukoli i pesto. Postanowiłam wykorzystać go w bardziej kreatywny sposób
Taste Therapyprzyszło nam próbować podczas wymarzonego urlopu. U nas smak tegorocznych wakacji łączy się nieodłącznie z Toskanią oraz z włoskimi antipasti, do których zaliczają się między innymi ser pecorino toscano , caprese czyli pomidory z mozzarellą, bazylią i oliwą, oraz suszone, leżakowane w toskańskim słońcu pomidory. Dzisiaj do Toskanii przenosimy się właśnie za sprawą suszonych(...)ciasto nakładamy (na całość lub na pół ciasta, w zależności od tego jak bardzo „nafaszerowane“ chcemy mieć bułeczki) farsz z suszonych pomidorów i oliwek. Ciasto zawijamy w roladkę, którą „zamykamy“ po obu końcach. Roladkę kroimy na ok. 5 cm kawałki. Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy
helloforest.plBakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym 3-5 bakłażany ( najlepiej takie krótkie, pękate) sól 5-6 łyżek oleju/oliwy Nadzienie 2 ząbki czosnku 150 g sera feta 150 g sera białego typu włoskiego (np. capri) sok i skórka z połowy cytryny pół pęczka posiekanych ziół ( natka pietruszki i/lub bazylia) sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych ( w sezonie(...)pozostałymi składnikami nadzienia. Na każdym plasterku bakłażana ułożyć po 2-3 łyżki nadzienia i zwinąć w rulonik. Do naczynia do zapiekania wlać sos i ułożyć w nim na stojąco roladki bakłażanowe. Zapiekać ok 20 minut. Podawać z kuskusem, inną kaszą albo makaronem
Smaczny zeszytpiersi faszerowane. Jeśli chodzi o sam farsz, którym kurczaka można nadziewać to opcji jest kilkadziesiąt. Ja dość często robię nadzienie z sera fety, szparagów i suszonych pomidorów. Lubię też ser brie połączony z żurawiną. Przepis dla Was poniżej jest na kurczaka faszerowanego pieczoną dynią i wątróbką. Myślę, że Wam posmakuje. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)olejem. Zawinięte piersi z kurczaka układać w foli, po czym folię szczelnie zawijać jak cukierki. Zawinięte mięso ułożyć na blasze do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec roladki przez 30 do 35 miut. Wskazówki. Puree z dyni oczywiście robię sama w domu. Naprawdę warto jest zrobić jego większą ilość i po prostu zamrozić. Piekę dynię w piekarniku, całą
mecooksPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także
Kuchnia Pełna Pasjikażdym daniem jest sos pieczarkowy. Jest wyśmienity z puree ziemniaczanym, które podaję na ogół ze schabowym i ćwikłą, idealnie sprawdza mi się podany z gołąbkami, kaszą, falafelem, pyzami, kopytkami, roladkami z kurczaka. Czasem urozmicam go świeżym koperekiem ale baza sosu zawsze pozostaje ta sama. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz(...)jest tak wyczuwalna w sosie jak mąka pszenna i mniejsza jej ilość sprawia, iż sos jest gęsty. Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciabattę zapiekaną z serem i pieczarkami. The post Sos pieczarkowy appeared first on MeCooks
mecooksDziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze. 29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z
Kulinarny karnet Christopheraswój wyjątkowy smak i konsystencję. Jest wyjątkowo miękkie i miękkość tą zachowuje nawet następnego dnia. Jeśli macie ochotę na pachnącą, pulchną drożdżówkę, zapraszam! Składniki na wykwintną drożdżówkę z serem i żurawiną (na większą keksówkę): CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki(...)kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy je u nasady (sklejamy), ostrym nożem nacinamy rolady wzdłuż do połowy głębokości (tak, żeby przez otwór było widać nadzienie), następnie na przemian skręcamy ze sobą roladki
Rozpustne gotowanieWiele osób unika serka mascarpone ze względu na zawartość tłuszczu ponad 30%. Niewątpliwie ten tłusty ser powinien być omijany szerokim łukiem, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Z drugiej jednak strony właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu mascarpone może zastąpić w niektórych sytuacjach oleje, masło lub śmietanę kremówkę. Co zatem można z tego mascarpone? Ano cuda można :) Lody Można dodać(...)Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek potrzebujemy: Ciasto: 345 g mąki 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa, ale nie dodajemy ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie! 7 g drożdży instant 1/4 szklanki mleka 60 g mascarpone
Kucharzyca