Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light(...)ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną - ciastka pieczemy w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdejmujemy z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą Moje ciasteczka korzenne
Smakołyki Berenikipieczenia -1 szkl ksylitolu -cukier albo olejek waniliowy -4 żółtka -200g masła -szczypta soli -100ml oleju roślinnego -200g gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek + dodatki : płatki migdałów, kokos, kawałki czekolady, cynamon, kolorowe posypki, itp. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier(...)szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym razem 3 różne rodzaje ciasteczek. Np.ja dałam : do 1 części płatki migdałów, do 2 wiórki kokosowe
Smaczne Zdrowemogę się wcisnąć w szorty z zeszłego roku. Mimo próbowania różnego rodzaju wypieków przez całą zimę starałam się ćwiczyć systematycznie. Nie wiem czy to już nie rodzaj uzależnienia ale gdybym nie ćwiczyła kilka dni to zaczyna mnie nosić po domu. Ruch daje mi dużo radości, zdecydowanie,po za tym dzięki niemu można "wsunąć" kawałek ciasta z mniejszymi wyrzutami(...)wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła
ciastkarnia na kruchym spodzieżyłach. Z kolei kwasy Omega-6 ( nasiona roślin oleistych oraz oleje: sojowy, kokosowy, słonecznikowy, kukurydziany) obniżają poziom cholesterolu, ale również dbają o ładną skórę. Ten rodzaj kwasów należy jednak stosować oszczędnie w diecie, ponieważ obniżając cholesterol całkowity, obniża również HDL. Czym są złe tłuszcze? Do szkodliwych tłuszczy zaliczają się: * tłuszcze nasycone * tłuszcze(...)wszystko są tłuszcze nasycone, powinny stanowić nie więcej niż 10% kalorii dostarczanych w diecie człowieka dorosłego. Tłuszcze trans możemy je znaleźć w smażonych, pieczonych, przetworzonych potrawach, ciastkach i cukierkach itp. NA CO POWINNIŚMY ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY WYBORZE OLEJU?? Przede wszystkim do czego zamierzamy użyć oleju... 1. do sałatek, do chleba czy tez makaronu generalnie do spożywania
NaKońcuJęzykajest odpowiedzialna za dobre samopoczucie, stan relaksu, błogie uczucie uspokojenia albo też pozytywnego pobudzenia. Gdy jej poziom spada – pojawiają się symptomy depresji. By jej zapobiec, ponownie zjadamy czekoladę, ciastko czy cukierki. Rezultat jest oczywisty – w organizmie przebiegają procesy kojarzące wprost słodycze, stanowiące bodziec, z wywołaną przez nie reakcją, a więc chwilowym ukojeniem. Zwłaszcza w stresujących sytuacjach taki mechanizm warunkowania(...)życiem, a także ze stopniem życiowych niepowodzeń, tym potrzeba wynagradzania ich sobie wzrasta proporcjonalnie. Nadmierne spożywanie słodyczy najpierw staje się nawykiem, po czym nierzadko przeradza się w pewnego rodzaju uzależnienie. Niepohamowany apetyt na słodycze spełnia bowiem, przynajmniej częściowo kryteria uzależnienia..." var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true
NaKońcuJęzykamimo iż robiłam je z podwójnej porcji (tak by zostało coś w domu) , to już je dopiekałam... - tak wszystkim smakowały. I już znów ich nie ma... Kruche ale z rodzaju takich twardszych (to za sprawą mąki ziemniaczanej) z dodatkiem lukru z odrobiną konfitury wiśniowej i migdałami, mmmmmm.... Poezja. Za pierwszym razem przygotowywałam je na dwa sposoby: w formie dropsów(...)ciasto nam się zbytnio nie ogrzało. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie możemy je schłodzić kilka minut w lodówce. Moje było zimne, od razu rozwałkowywałam je na blacie i wycinałam ciastka. Ciasto ma być dość zbite, gdyby było zbyt miękkie dosypać trochę mąki. Gdy chcemy uzyskać kształt dropsa, ciasto formujemy w kształt wałka i odcinamy kawałki po ok.5mm. Można
Smaczne Zdroweupieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej) należy rozdrobnić go w malakserze na pył, a następnie wylepić spód pokruszonymi ciastkami wymieszanymi wcześniej z kilkoma łyżkami roztopionego masła. W celu zasklepienia spodu należy wstawić go do lodówki na ok.30min. - ale jest to tylko awaryjna sytuacja.) Twaróg umieścić w misce(...)uzyska już odpowiednio konsystencję wsypujemy po łyżce cukru i nie przestając miksować na samym końcu dodajemy startą skórkę z limonki. Ubitą śmietanę wkładamy do lodówki. (Może test to swego rodzaju mit, ale ja przed ubijaniem śmietany wkładam na około pół godziny trzepaczki i miskę do lodówki, w celu uzyskania niskiej temperatury śmietanki – to jednak czynność nieobowiązkowa). Następnie rozpuszczamy żelatynę
Symfonia Smakówprzekąski do piwa i wpadłam na ciekawy pomysł, ptysie na ostro. Jakiś czas temu robiłam eklerki (niestety nie uwieczniłam tego na zdjęciu) i spodobał mi się ten rodzaj ciasta. Nie jest on trudny do wykonania ale należy pamiętać żeby go dobrze napowietrzyć, chyba to jest sekret udanego ptysia. Nie wiele się zastanawiając wykonałam serie ptysiowych blaszek do pieca(...)wlać do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć w dowolnym kształcenie na blaszkę. Ciasto należy piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku przez 10- 15 minut Należy zrobić duże odstępy między ciastkami gdyż w piekarniku ptysie bardzo pęcznieją. Ciastka można wyjąc gdy się zarumienią, nie wolno otwierać wcześniej piekarnika gdyż będziemy mieli murowany zakalec. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepogoda się łaskawie poprawi na następny tydzień bo nie mam ochoty 17 moknąc oglądając pochód:) Dzisiaj zamierzam wykorzystać dzień i za chwile wybieram się na kolejny spacer. Uskuteczniłam nowy rodzaj aktywności, zobaczymy czy mi to coś pomoże. Udało mi się również wprowadzić do diety koktajle warzywno-owocowe, trochę witamin na wiosnę się przyda. Na deser do niedzielnej kawy proponuję tarteletki(...)spody Białka ubijamy na sztywno mikserem i dodajemy cukier a na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę układamy na tarteletkach w dowolny sposób, ja wycisnęłam je szprycą. Gotowe ciastka wędrują jeszcze raz do pieca na 20 minut w temp. 200 stopni aby przypiec bezę. Gdy lekko się zarumieni należy wyciągnąć ciastka i podawać na stół gdy ostygną
ciastkarnia na kruchym spodzieciastek: 100 g suchej soi - ja miałam więcej, ok. 140 g 100 g miękkiego masła - dałam mniej, ok. 80 g 100 g ksylitolu (cukier opcjonalnie) + odrobina do posypania ciastek - dałam 50 g ksylitolu i już nie posypywałam niczym 2 żółtka - opuściłam 5 czubatych łyżek otrąb owsianych ( zmiksowanych) - dałam otręby orkiszowe i nie miksowałam 1 łyżeczka sody do pieczenia(...)mnie przemawiają niż soja... Po ostatnich próbach (to prawda, że smacznych) mam tymczasowo sojowy przesyt;) Gość: elamaj, aaot139.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/08/12 22:05:23 Upiekłam wczoraj z ciecierzycy oraz 3 rodzajów otrąb, tj. orkiszowe, gryczane i owsiane. Zamiast masła dodałam olej kokosowy, w mniejszej ilości (ok. 50g) oraz 2 żółtka. I, oczywiście,wg 5 przemian. Bardzo mi smakowały. Polecam. sowa_nie_sowa
Zdrowa Kuchnia SowySprawdź inne wyszukiwania: