Ravioli to niewielkie pierożki nadziane serem, mięsem lub warzywami. Jest to jedno z dań charakterystyczne dla kuchni z Capri. Najczęściej serwuje się ravioli z sosem maślano-cytrynowym, ale można również podać je z prostym sosem pomidorowym lub usmażyć na oleju z masłem jak świetna przekąska. Od firmy Arc Pol Czaniec , która jest producentem makaronów otrzymałam zadanie aby przygotować kilka potraw(...)atrakcyjnej i korzystnej relacji pomiędzy ceną a jakością". Arc Pol Czaniec posiada w swojej ofercie wiele rodzajów makaronów. Od klasycznej krajanki 8 jajecznej czy makaronu do spaghetti aż po ravioli, tortellini czy potrawy z mąki durum. Na pierwszy rzut postanowiłam przygotować coś prostego, klasycznego i szybkiego. Coś co idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Makaron Ravioli
Kuchnia w oparachnadchodzą chłodniejsze dni, jakoś dziwnym sposobem nabieram ochotę na słodkości, chociaż na co dzień najlepszym słodyczem dla mnie są śledzie:P Dlatego dziś przedstawiam chrupiące “ravioli” nadziewane czekoladą, które umilą każdy jesienny, zimny wieczór. Są one łatwe w przygotowaniu, a dzięki foremkom do wycinania ravioli marki Tescoma , które są w aż 4 różnych kształtach można szybko wyczarować takie(...)pyszności! Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone ravioli z czekoladą (20 ciasteczek) Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju roślinnego 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 3-4 łyżki zimnej wody 3/4 szklanki ulubionego kremu czekoladowego 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania 1/4 szklanki cukru perłowego
karmelowyRavioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym to danie, które aż się prosi o przygotowanie w taką jesień, jaką mamy aktualnie za oknem. Bo raz, że pogoda wręcz zmusza do siedzenia w domu i rozpieszczania domowników pysznymi potrawami, a dwa, że grzybów wciąż jest w lasach pod dostatkiem i wygląda na to, że jeszcze przez kilkanaście dni będziemy się nimi(...)cieszyć. Ravioli to włoska odmiana pierogów, którą od naszych polskich odróżnia nie tyle ile ciasto (różnica jest naprawdę minimalna), ale głównie forma sklejania i kształt. Podczas gdy my pierogi wycinamy i sklejamy, tworząc półksiężyce - Włosi nakładają na siebie ciasto poprzekładane farszem, przyciskają i dosłownie rozkrawają je nożem, czy radełkiem, formując w bardzo prosty i szybki sposób cały blat ravioli
Poezja Smaków - blog kulinarnyRavioli ze szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy. Składniki: ciasto na ravioli 6 porcji: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pozostałe składniki: 200 g mrożonych liści(...)wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką. Na jednej z części ciasta nakładamy szpinak w odstępach ok. 4 cm (ok. 1 łyżka na jedno ravioli), na środku palcem robimy wgłębienie i dodajemy po ½ łyżeczki sera koziego. Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (żeby się ciasto dobrze skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Palcami dociskamy przestrzenie
Moniki Smakołykikolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się ich przygotowywania. Pierwszego z powodu ogromnej czasochłonności i przeświadczenia, że nie mam w sobie tyle cierpliwości do pilnowania, by płyn zbytnio się nie zagotował. Ravioli, gdyż makaron zawsze mnie przerażał. No i rzuciłam się na głęboką(...)jednego wyzwania podjęłam dwa. W ciągu tego samego dnia! :) Okazało się, że moje obawy nie były uzasadnione, więc jeżeli i Wy się boicie - przestańcie! ;) CONSOMME DROBIOWE Z POROWO-SZPINAKOWYM RAVIOLI Składniki na bulion drobiowy: - 1 porcja rosołowa z kurczaka - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 litry wody - 2 liście laurowe
Życie zamknięte w smakucoś pożytecznego i przy okazji smacznego. A może ktoś się pokusi o jakaś tradycyjną staropolską potrawę? To dopiero byłoby idealne świętowanie Dnia Niepodległości. My z Madzią postanowiliśmy zrobić włoskie ravioli. Właściwie, ze względu na wielkość, właściwym będzie nazywanie ich raviolotto. Raviolotto czyli takie trochę większe niż ravioli. Madzi od dawna chodziły po głowie ravioli. Nie bardzo wiedziała z czym(...)zimnej wody łyżeczka soli na farsz: 250 g ricotty garść liści świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu do smaku sok z 1 limonki dodatkowo: po 1 żółtku na każde ravioli 60 g masła garść świeżej posiekanej szałwii parmezan gałka muszkatołowa Wszystkie składniki potrzebne na ciastko zagniatamy ze sobą przez kilka minut aż będzie elastyczne. Formujemy kulkę, owijamy folia spożywczą
Marder&Marder ManufactureRavioli ze szpinakiem i ricottą Kolejne podejście do małych pierożków, czyli ravioli. Tym razem w nowym kształcie (to za sprawą nowego urządzenia do wycinania) i z nowym farszem - ricottą zmieszaną ze szpinakiem, doprawioną ząbkiem czosnku oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Skąpane w warstwie przepysznej oliwy z oliwek z tartym parmezanem to poezja dla podniebienia! Zobacz również przepis na ----> ravioli(...)ricottą i szałwią Zobacz również przepisy na -----> PIEROGI Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis: Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 220 g sera ricotty sól świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parmezan ciasto: 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1-1,5 szklanki wrzątku Ravioli ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić? Przygotować ciasto. Mąkę
Moje QulinariaKuchnia włoska to jest to! Uwielbiam ravioli! Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów. To danie jest przekozackie! Przepis własny(...)Przepis na ciasto na ravioli: - 400 g mąki pszennej np. tortowej lub typ 500 - 5 żółtek od szczęśliwych wiejskich kur - 2 łyżki oliwy - ciepła woda Na stolnicę wsyp mąkę, zrób dołeczek wlej żółtka i oliwę, zacznij zagniatać ciasto, ja to robię nożem na początku. Dodajemy stopniowo wodę. Celowo nie podaję ilości bo w przypadku pierogów to jest zawsze różnie
SMYKWKUCHNIZROBIĆ KROK PO KROKU RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM? PODANE W SOSIE Z PALONEGO CYTRYNOWEGO MASŁA, Z JARMUŻEM, ZIOŁAMI I MIGDAŁAMI! JESTEM W KULINARNYM NIEBIE! KRÓTKA HISTORIA MIŁOSNA JAK POKOCHAŁAM GROSZEK ZIELONY! Groszek zielony u mnie w domu, był dodawany tylko do dwóch dań, do jarzynowej sałatki warzywnej, którą na pewno(...)jeśli to wszystko połączysz z nutą masła i świeżością cytryny, znajdziesz się w niebie, oj tak moja droga w kulinarnym niebie! To chodź i skosztuj! PRZEPIS NA NAJLEPSZE RAVIOLI: CIASTO - 5 żółtek - 180 g mąki pszennej tortowej - łyżeczka oliwy z oliwek - 1-2 łyżki letniej wody Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, wybij do niego żółtka, dodaj oliwę
SMYKWKUCHNIRavioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Składniki na Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem dla 4 osób: Składniki na ciasto: pół kg mąki 4 żółtka 1/3 kostki masła do zarobienia ciastka: gorąca woda szczypta soli 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego Wykonanie: Mąkę, żółtka, masło i sól wykładamy na blat i zarabiamy(...)tartego parmezanu 5 dkg 1 jajko sól, pieprz łyżka bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie połączyć w misce, doprawić solą, pieprzem i gałką. Farsz gotowy! Wykonanie ravioli: Ciasto na ravioli rozwałkować na blacie oprószonym mąką na grubość 2 mm i powycinać kwadraty o boku 7 cm. Na jeden kwadrat nakładamy niepełną łyżkę farszu i przykrywamy drugim kwadratem
Anielskie SmakiKurczak generała Tso, wegetariańska zapiekanka pasterska w słoiku, enchiladas, pikantna sałatka larb moo i pomidorowy krem z ravioli – oto menu, który da Wam powera w pierwszym tygodniu września! Dania dla dwóch osób przygotujecie za 105 zł! W nowy rok szkolny wchodzimy z najtańszym menu jakie do tej pory robiliśmy, a publikujemy nasze wpisy od 10 miesięcy. Wypada(...)wykonaniu wygląda tak: Poniedziałek: Wegetariańska sheperd’s pie w słoiku Wtorek: Pikantna sałatka z mielonej wieprzowiny larb moo Środa: Enchiladas z mięsem z indyka Czwartek: Kurczak generała Tso Piątek: Ravioli w kremie pomidorowym Przepisy na kolejne dni będziemy publikować codziennie rano. Jak gotowaliśmy Pierwsze wrześniowe menu na ten tydzień jest proste do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotujecie bulion warzywny
Niedzielny kucharzSałatka ravioli Lekka ale efektowna i bardzo smaczna sałatka z pierożkami ravioli i pysznym dresingiem. Świetna na kolacje lub jako dodatek do grilla albo na przyjęcie. Polecam! Składniki: 3 garści mieszanki sałat 1 opakowanie pierożków ravioli z szynką prosciutto 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie olejowej 6-7 pomidorków koktajlowych ok 50g sera sałatkowego typu feta Dresing(...)szklanki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, suszone oregano *** Pierożki ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odkładamy do przestygnięcia *** *** Na talerz wykładamy sałaty *** *** Na zieleninie układamy pierożki ravioli *** *** Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i wykładamy na pierożkach *** *** Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy
Blog z ApetytemScroll down for recipe in English. Uwielbiam pieczarki i grzyby więc wpadłam ostatnio na pomysł, aby połączyć to ze sobą. Tak powstał farsz do pierożków ravioli. Dodałam też ricottę i zajadałam z masełkiem i szałwią na kolację :) Oczywiście na obiad również się polecają! Składniki: (około 36 sztuk) Farsz 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)boku, w odstępach około 3 cm. nakładaj po łyżeczce farszu. Wokół niego posmaruj ciasto rozmąconym białkiem. Przykryj farsz drugą stroną dłuższego boku ciasta, dociśnij dokładnie palcami ciasto wokół farszu. Ravioli wycinaj nożem lub radełkiem, tworząc tzw. poduszeczki. Pierożki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię, aż ciasto będzie miękkie. Na małej patelni rozpuść
Delicious Place