rabarbar - 4427 przepisów (strona:26/296)

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką 68

Czas czytania: 4 min Kto lubi rabarbar , maliny i migdały ? Jeśli są chętni na to połączenie, to zapraszam na pyszne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Kruszonką nie byle jaką, bo przygotowaną z mielonych migdałów. Ciasto jest bardzo proste i z pewnością się uda, jeśli będziecie pamiętać o porządnym ubiciu jajek z cukrem. Masa powinna osiągnąć konsystencję majonezu, wtedy można(...)dodać pozostałe składniki! No i oczywiście niezmienna zasada powtarzana przeze mnie przy każdym wpisie z ciastem ucieranym. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Ciasto ucierane z rabarbarem [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 190 g mąki pszennej tortowej 30 g mielonych migdałów 150 g cukru 120 g stopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto z rabarbarem i bezą na dużą blachę 65

Placek z rabarbarem to obowiązkowy punkt każdego maja. Jako mała dziewczynka rabarbar rwałam i zajadałam na surowo – obowiązkowo maczany w cukrze. Kwaśność połączona ze słodyczą charakteryzuje także to ciasto ze słodką, bezową pianką. To jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie można zrobić. Idealnie nadaje się na każdą okazję. Składniki na tradycyjną “dużą blachę”. Ciasto z rabarbarem(...)mąki pszennej typ 550-650 ½ szklanki cukru pudru 1 kostka zimnego masła (200 g) 6 żółtek jaj 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto z rabarbarem i bezą – wierzch: 600-800 g rabarbaru (można też dodać truskawki lub maliny) 6 białek jaj 1 szklanka drobnego cukru + 1 łyżka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu opcjonalnie

Poezja smaku
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 115

mojprzepisna.pl | (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem Czy u Was też rabarbar rośnie jak wściekły? U nas tak, na dobę chyba z 10 cm przybiera :). Dlatego korzystając z dobrodziejstw natury upiekłam specjalnie dla moich gości ciasto z rabarbarem. Czemu takie niezwykłe, w zasadzie tylko dlatego, że zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mieszankę mąk: pszennej z pełnego przemiału, ziemniaczanej i kukurydzianej(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczypta soli 150 gr miękkiego masła (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500-600 gr rabarbaru pokrojowego w 1 cm kostkę* (ja użyłam rozmrożonego, w tym celu wieczór wcześniej wyjęłam go z zamrażarki u umieściłam na durszlaku, przed dodaniem do ciasta lekko odcisnęłam w dłoniach

moj przepis na
Drożdżowa tarta z rabarbarem i jagodami 111

mojprzepisna.pl | Drożdżowa tara z rabarbarem i jagodami Sezon rabarbarowy rozpoczęty, również u nas w ogrodzie. Rabarbar obrodził hojnie, więc to dopiero początek przepisów z udziałem rabarbaru. Na początek klasyka gatunku, drożdżowe z rabarbarem. Trochę inne, bo mniej wilgotne niż reszta drożdżowych na blogu. U mnie ze względu na synka bez produktów mlecznych, wy natomiast możecie ich spokojnie użyć. Składniki(...)łyżki oleju kokosowego/rzepakowego (możecie użyć masła) 2-4 łyżki cukru pudru (ja użyłam dwóch, ale było mało słodkie) 1/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży 1 jajko 400 g rabarbaru (4-5 łodyg) 100 g jagód (użyłam mrożonych, bez rozmrażania) 1/4 szklanki cukru brązowego do posypania rabarbaru 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do dużej miski wsypać

moj przepis na
Drożdżówki z rabarbarem 63

Drożdżówki z rabarbarem są bardzo dobrą propozycją na majówkę, można je spakować do koszyka lub torby i zabrać ze sobą na jednodniowy wypad na łono przyrody. Może je upiec dzień wcześniej ponieważ zachowają świeżość i doskonały smak. Muszę przyznać, że połączenie słodkiej kruszonki z kwaskowatym rabarbarowym nadzieniem jest naprawdę rewelacyjne. Takimi drożdżówkami z rabarbarem z pewnością się najemy(...)zasłodzimy. Składniki na drożdżówki z rabarbarem Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki mleka 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 35 g cukru pudru 1 szczypta soli 35 g masła 1 łyżka rumu 1 łyżeczka soku z cytryny Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki masła

niecodziennikpary
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 68

Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest naszym pierwszym tegorocznym wiosennym ciastem. Rabarbar kupiliśmy spontanicznie i nie przeszkadzało nam, że zaczynał więdnąć, gdyż już widzieliśmy słodko-kwaśny deser na naszym stole. Do tego wypieku wykorzystaliśmy przepis na zeszłoroczny hit wakacji – ciasto jogurtowe z jagodami , a ze względu na soczystość rabarbaru zrobiliśmy dodatkowo kruszonkę. Zgodnie z oczekiwaniami ciasto jogurtowe z rabarbarem wyszło(...)smaczne, a mając świadomość, że to preludium do wysypu owoców, tym przyjemniej było je jeść. Składniki na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką Ciasto jogurtowe: 250 g jogurtu naturalnego 4 jajka 250 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 1 / 2 szklanki oleju 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 90 g mąki pszennej

niecodziennikpary
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 46

Wzbogacamy nasze rabarbarowe przepisy o ciasto kruche z rabarbarem i budyniem , czyli proste i smaczne ciasto. Upiekliśmy je na naszej średniej blasze, ale składników starczy na większą np. o wymiarach 25/35cm i będzie ono również dobrze wyglądało. Układając dość duże kawałki rabarbaru na cieście, mieliśmy nadzieję, że zachowają one swój kształt oraz wielkość i będą się ładnie prezentowały w pokrojonym(...)cieście. Rabarbar nas nie zawiódł, co widać na zdjęciu, i cieszył oko w każdym kawałku, po który sięgaliśmy. Udostępnij Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem 500 g rabarbaru Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 / 4 szklanki cukru 2 żółtka z jajek wielkości L 1 całe jajko wielkości L 1 cukier wanilinowy 2 łyżki

niecodziennikpary
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 143

Fantastyczne ciasto o lekko kwaskowym smaku. Bardzo lekkie. Orzeźwiające. Przygotowywane na zimno, bez pieczenia. Jedynie do upieczenia rabarbaru potrzeba skorzystać z pomocy piekarnika;) Generalnie samo ciasto jest bardzo przyjemne. Rabarbar stanowi tutaj tylko dopełnienie, przysłowiową „kropkę nad i”. Jeśli chcielibyście go przygotować poza sezonem rabarbarowym, można śmiało z niego zrezygnować lub udekorować wierzch innymi owocami, choćby świeżymi malinami(...)temp. pokojowej – ja dałam całe duże opakowanie 360g) 250 g mascarpone 1/2 szkl. cukru 1 cytryna 1 szkl. śmietanki 30 lub 36% 2,5 łyżeczki żelatyny Pieczony rabarbar: ok 200 g rabarbaru 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny W garnuszku roztapiamy masło. Maślane ciasteczka kruszymy na piach. Łączymy z lekko przestudzonym masłem. Powstałą masą wylepiamy

Smaki Na Talerzu
Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka 177

Polecam Wam gorąco nalewkę z rabarbaru, znaną również jako rabarbarówka. Chciałabym napisać z owoców rabarbaru, ale to przecież warzywo Nalewka jest lekko kwaskowa, ale słodka. Idealna na letnie wieczory czy pogaduchy. Smakuje naprawdę oryginalnie. Nie jest ona tak popularna jak nalewka z malin czy porzeczek, ale chyba czas to zmienić. Czyli kolejny wpis z cyklu „Sezon rabarbarowy w pełni(...)tylko ta nalewka spotka się z Waszym uznaniem. Nalewka jak to nalewka. Im dłużej postoi tym smak ma lepszy a i kolor się jej zmieni. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, bo kolejny dopiero za rok, a rabarbar wdzięcznym warzywem jest! Macie pomysł jak wykorzystać pozostałości rabarbaru po takiej nalewce? Drukuj Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka Składniki 1 kg rabarbaru

Mieszam w Garnku
Aromatyczne ciasto z rabarbarem i karmelem! 134

CIASTO Z RABARBAREM  Sezon na rabarbar wciąż trwa! Ciasto z rabarbarem to jedno z tych ciast, na które czekamy całą zimę. Kiedy rabarbar pojawia się na stole wiadomo, że już lada moment będzie znowu lato. Dla mnie rabarbar to przede wszystkim smak dzieciństwa, pamiętam, jak siedziałam na podwórku, na ławce z babią i rodzeństwem, babcia trzymała duży metalowy, emaliowany(...)kubek wypełniony cukrem, a każde z nas co chwilę maczało w nim gałązkę rabarbaru. Im kwaśniejszy tym lepszy! Pamiętam też świetne ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużą ilością kruszonki, przepisem na które się już z Wami na blogu dzieliłam. Dzisiaj mój autorski przepis na pyszne, mocno aromatyczne ciasto z rabarbarem, z kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową, karmelem i kakao. Ciasto jest

SMYKWKUCHNI
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem 119

Sezon na rabarbar trwa. Wiele osób uważa rabarbar za owoc. Tymczasem to warzywo. Rabarbar to idealne warzywo dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, a także fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jednak ma też jedną wadę – w nadmiernej ilości wypłukuje wapń z organizmu. Zawiera kwas szczawiowy, który tworzy szczawian wapnia, który odkłada się(...)nerkach w postaci kamieni. Pieczony rabarbar zawiera apontygeninę, polifenol zmniejszający tempo podziału komórek nowotworowych. Zawiera także rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Będzie więc idealnym dodatkiem w diecie osób borykających się z trądzikiem, a także kobiet w okresie menopauzy lub niedoboru estrogenów oraz mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. U mężczyzn z niedoborem estrogenów efekt jest odwroty – jeszcze bardziej się obniżają

Kucharzyca
Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką 139

Dzisiaj zapraszam na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Trzeba korzystać, póki sezon na rabarbar w pełni. Powiem szczerze, nie miałam ostatnio ani weny, ani siły, więc przepis pochodzi ze sprawdzonego źródła – bloga Kwestia Smaku . Postanowiłam postawić na sprawdzony przepis i nie testować chwilowo żadnych moich wynalazków. W lodówce zalegał rabarbar i trzeba było w końcu coś z nim zrobić(...)swoich paluszków przed wyskubywaniem co większych elementów kruszonki. Też Wam w domu „załatwiają” ciasta w ten sposób? W przepisie na blogu Kwestia Smaku, podane jest 600 g rabarbaru. Ja dałam koło 700 i ciasto tak urosło, że w sumie żałowałam, że jednak nie wkroiłam łącznie kilku warstw rabarbaru, czyli pełnego kilograma. Ciasto jak widzicie wychodzi bardzo puszyste, delikatne

Mieszam w Garnku
Rabarbarowe tiramisu 109

Rabarbar to jedno z najmilszych, wiosennych kulinarnych wspomnień, śpieszmy się bo ma nieograniczone możliwości, a sezon na niego niebywale krótki. Rabarbar, a właściwie rzewień jest warzywem, a na świecie istniej ponad 100 odmian tej byliny. Wartości odżywcze rabarbaru to wciąż kwestia kontrowersyjna, podczas gdy jedni ganią go za kwas szczawiowy, który wypłukuje wapń z organizmu, prowadzone na Uniwersytecie Sheffield badania(...)dowiodły, że podczas temperatury jakiej jest poddawany w czasie pieczenia, rabarbar nabiera istotnych właściwości przeciwnowotworowych. Naukowcy stwierdzili jednogłośnie, że podczas 20 minutowego pieczenia rabarbaru w 180 stopniach wzrasta w nim stężenie polifenolu, o dziwnej nazwie rapontygenina , który niszczy komórki rakowe lub też uniemożliwia ich dalszy rozwój. Niewykluczone, że w przyszłości to będzie pierwszy naturalny lek na raka, ale póki

Słodki Kompromis
Ciasto ucierane z rabarbarem 138

już zapach pieczonego ciasta roznosi się po domu, ślinka cieknie na samą myśl... jakie to będzie smaczne ciasto... Zapraszam więc Was na najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku.   Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza(...)Foremka 25x31 cm)   Składniki: 650 g rabarbaru (opłukany, obrany) 60 g brązowego cukru 200 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka 220 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny         Ponadto: kruszonka (zamrożona, przygotowana wcześniej) brak na zdjęciu   Wykonanie: Najpierw przygotowałam rabarbar.   Piekarnik

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania