sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green(...)kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego , naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę
Chilli Czosnek i OliwaJest bardzo proste a zarazem pyszne. Składa się z mięsa, warzyw i przypraw, ziół. Używam różnego rodzaju mięs. Można dodać naprawdę wszystko. Im więcej rodzajów mięs dodamy, tym smak potrawy będzie lepszy. Jeśli chodzi o warzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań. A przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire
Olikowa kuchniażółto za pomocą kurkumy, do tego prażone ziarna słonecznika, żółta papryczka i sosu czosnkowego. Uwielbiam sałatki, w której wykorzystuje się panierowanego lub grillowanego kurczaka: Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Lekka sałatka z grillowanym kurczakiem Sałatka z kurczakiem i brokułem Ta sałatka z kurczakiem i kalafiorem jest pyszna i może być hitem domowej imprezy. SKŁADNIKI: 2 ćwiartki z kurczaka(...)łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu Winiary, 1 ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Luzujemy mięso z ćwiartek kurczaka, usuwając kości i skórę, każdy dzielimy na ok. 4 kawałki. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wlewamy 2 łyżki oleju, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGuacamole...Pysznie kremowe dzięki dojrzałym awokado.Mocno aromatyczne za sprawą kolendry i czosnku.Delikatnie kwaśne od soku z limonki.Doprawione solą i pieprzem.Niezastąpiony dodatek do nachos!Qué aproveche! Składniki:2 dojrzałe awokado;Ząbek czosnku;Garść świeżej kolendry;Sok wyciśnięty z jednej, małej limonki;Sól;Pieprz.Spos(...)umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu.Guacamole przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.Podawać jako dodatek np. do nachos.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Awokado muszą być dojrzałe. Inaczej sos nie wyjdzie kremowy.Z dodatku kolendry, jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować.Ilość czosnku i soku z limonki można dowolnie zmieniać.Aby guacamole nie zszarzało przed podaniem można włożyć do niego
Gospodyni Miejskawarzywami..Jest pyszna polecam...i przypominam , że c zytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól morska pieprz czarny Sos 0,5 kg pieczarek
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. Słyszałam, że wiele osób zamiast gotować, piecze je w piekarniku. Tym razem i
Marta GotujeKiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę to danie zrobić w swojej kuchni. Intuicja i tym razem mnie nie zawiodła. To był pyszny obiad! Bardzo lubię połączenia mięs i owoców. Wykonać ten obiad nie było trudno. po raz kolejny pomogła mi dobra patelnia grillowa, w moim przypadku była to patelnia linii Granitium firmy Ballarini . Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka listków rozmarynu świeżego - dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Sos Balsamiczny i Truskawki: 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy Skworcu 2 łyżeczki soku z limonki 1,5 łyżki extra vergine sól świeżo zmielony
Blondynka GotujePozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię(...)ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce. Sos czekoladowy: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru
Blondynka Gotujebyłabym to ja oczywiście;) Fakt faktem wyszło pysznie! Jednak takich racuchów jakie robiła moja babcia nikt już więcej nie zrobi! Gorąco polecam! Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka
Malinowe Pocałunkideser też był wyjątkowy. Tak powstała panna cotta z białą czekoladą i wanilią z dodatkiem sosu z owoców leśnych. Deser idealny na romantyczny wieczór we dwoje (a już niedługo Walentynki). Szybki (nie licząc czasu chłodzenia) i nieskomplikowany w wykonaniu. I przede wszsytkim pyszny :) Żeby było jeszcze bardziej elegancko i wyjątkowo, deser podałam w kieliszkach do wina. Część nałożyłam też(...)foremek i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na min 3 godziny. Tuż przed podaniem dekorujemy owocami zblendowanymi z cukrem (lub bez, jeśli wolicie bardziej kwaśne smaki). Sos owocowy można lekko podgrzać przed podaniem, bedzie fajnie kontrastował z zimną panna cottą. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki , wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Przepis bierze udział w konkursie
Zawsze głodna!Zdrowo, smacznie i kolorowo! ;-) Dzień dobry! Pyszny pomysł na lunch lub kolację dla dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej
SMYKWKUCHNIMarywilskiej 44 na warszawskiej Białołęce. Przygotowanie go okazało się o wiele prostsze niż myślałem, a efekt końcowy tak pyszny, że na pewno częściej będzie gościł na moim stole. Składniki: - pęczek wodnego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona papryczka chilli - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu rybnego - łyżka brązowego cukru (ja dodałem muscovado) - 1/5 szklanki zimnej wody - olej lub oliwa
W SMAKPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę
NA MOIM TALERZUkolejna propozycja na dietetyczny obiad. Pyszne, odchudzone, inspirowane przepisem Okrasy danie, które po raz kolejny pokazuje, że walka ze zbędnymi kilogramami może być niesamowicie przyjemna. Nie rezygnujecie z sosu, widząc ten przepis na początku chciałam z niego zrezygnować (po prostu nie chciało mi się go robić), jednak warto poświęcić te kilka minut ekstra. Składniki: 4 papryki 250g mielonego mięsa
Brzuszki Łakomczuszkiprzystępujemy do "składania" naszego cheeseburgera. Na dolną część kanapki kładziemy plasterek sera, następnie połowę sałaty wraz z sosem hamburgerowym. Kolejno mięso, połowę bekonu, cebulki i ogórka. Górną część kanapki smarujemy ketchupem i nakładamy na pozostałe składniki. Cheeseburger ten jest tak pyszny i syty, że frytki czy inne dodatki stają się po prostu zbędne! Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniDostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Wymyśliłam totalny miks, który okazał się wyjątkowo smaczny. Połączyłam kruche ciasto z ciastem ptysiowym, sosem śliwkowym oraz masą śmietankową. Całość wykańcza garść świeżych owoców, cukier puder i mięta... Ciasto kruche: 150g mąki pszennej, 50g cukru, 100g masła lub margaryny, jajko. Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko
Z miłości do słodkościobok jarzynowej i colesława? W końcu i ja się skusiłam. Nie ma się co dziwić. Po prostu jest pyszna! Sałatka gyros filet z kurczaka mix kebab- gyros 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona 2 ogórki kiszone 1/2 ogórka zielonego sos czosnkowy Kurczaka podsmażyłam na oliwie z dodatkiem mixu kebab- gyros. Wystudziłam. Na dno miski wyłożyłam mięso
bastalenatrudu zyskać na wadze. Na szczęście dość szybko nadeszło olśnienie. Sałatki! Miks warzyw (i nie tylko) z dobrym sosem, do tego np. bułka grahamka i pełnowartościowy posiłek gotowy. Od jakiegoś czasu zabieram ze sobą do pracy przygotowane dzień wcześniej pudełeczko z pyszną zawartością. W ten sposób nie głoduję, nie opycham się i jestem przeszczęśliwa. Zdarzają się wprawdzie wpadki
Ratunku obiadPampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka
Kraina Tysiąca Smakówpołowę na rybę po grecku lub w galarecie. Dziś zaciekawiło mnie czy można trochę zmienić podstawowy skład sosu do ryby po grecku. Dodałam pokrojonej w paski papryki i krojonego pomidora ( użyłam zamrożone na leczo). Podpowiadam - taka ryba ,,po grecku" jest pyszna. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni