zabiorę Was do Grecji! Bohaterką dzisiejszego wpisu jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca - co czasem(...)garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem
Kulinarne InspiracjeOstatnio było sporo słodkich wpisów, więc dziś dla odmiany prosty pomysł na pyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego, 8 cienkich plasterków boczku wędzonego, łyżeczka musztardy, bułka, jajko, sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie
Z miłości do słodkościznanym daniem jest spaghetti. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was właśnie na taki makaron ale w innej odsłonie, gdyż podany zostanie z pyszną rybką z puszki, którą otrzymałyśmy do testowania od firmy GRAAL . Do przygotowania dania użyłam filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką oraz połączyłam smak mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiurlopu, nie kryła zbyt wiele... dlatego wersja dania jest skromna, ale ja będę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie :))) Składniki: 2op małych pieczarek po 250g ząbek czosnku 1 cebula łyżka oliwy z oliwek puszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 1 papryka konserwowa sól, pieprz,słodka papryka Jak to zrobić: Pieczarki dokładnie
Walijskie Pichceniesię, że z tym smakiem pizzy zaryzykowałam. Poszłam na żywioł i postanowiłam połączy łososia z puszki w sosie własnym Graal z Ognistymi Pomidorkami Eterno . Dodatków w tej pizzy jest mało, zrobiłam to celowo, nie chciałam aby smak łososia się zagubił. Wyszło pysznie. Smak lekki, ale bardzo ciekawy. Smak łososia i pomidorki pękające w buzi uwalniając swój niesamowity smak. Nie byłabym(...)wody ok. 4 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka oleju z awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli garstka ziaren czarnuszki Dodatki: 2 puszki łososia w sosie własnym Graal 1 słoiczek Ognistych Pomidorków Eterno 1/2 średniej cebuli ser żółty sos pomidorowy do pizzy <--- z tego przepisu sos czosnkowy do pizzy <--- z tego przepisu Wykonanie
Blondynka Gotujeszparagów. Ania w przeciwieństwie do nas postawiła na inne danie i wybrała poduszeczki z kozim serem i truflami z sosem na bazie serka mascarpone . Podzieliła się swoją niewielką porcją razem z nami i muszę przyznać, że było pyszne! Zapytajcie o to danie podczas wizyty w La Traviacie. Do deseru nie doczekałam, bo czas naglił. Nie wiadomo kiedy zrobiło
Pasja Smakuszparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy
Kolizje SmakówPyszne danie..i proste do zrobienia.. gulasz podałam z ryżem..pychotka pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej sos lutenica Pierś pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z przyprawą .Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso przez kilka minut .Dodać sos i wszystko razem smażyć, aż mięso będzie dobre.W razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenielodówce. Następnie do fasolki dodać pesto i dokładnie wymieszać. Potem rozkruszyć fetę i ponownie dokładnie wymieszać i gotowe. Pyszna i prosta sałateczka, wspaniale smakuje na zimno z fasolką prosto z lodówki. Polecam też: Fasolkę szparagową w sosie pomidorowym
Monia miesza i gotujeprzystało ( a moja natura łamie stereotypy ) musi być oryginalny i tak oto powstał Łosoś w pomarańczach. Oryginalny to jedno, pyszny to mało powiedziane. Składniki : ( proporcje na 2 os. ) łosoś norweski w kawałku (dużym ) 1 pomarańcza 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie : Łososia przecinam na pół. Z soku z połowy pomarańczy i sosu sojowego robię marynatę do której wkładam
Mechanik grillujePropozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórka Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i: Sernik z brzoskwinią Propozycja III Tajska zupa Roladki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaanchois. Bazując na małych słonych rybkach i kremowym serku przygotowałam sos, który podkreślił smak mojego dania. Jak zwykle u mnie kuchnia fusion, a koncepcja stworzenia takich, a nie innych racuszków zrodziła się, gdy stałam już przy garach :D Robiłam je pierwszy raz i powiem Wam szczerze - są pyszne! Może spróbujecie na obiad lub kolację? Racuszki
Sajkofanka smakuPyszny tajski omlet, idealny jako obiad lub wczesna kolacja. Składniki, które podałam w przepisie starczają na przygotowanie trzech omletów. Inaczej mówiąc, potrawą spokojnie najedzą się trzy umiarkowanie głodne osoby lub dwie bardzo głodne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony Słodko - Kwaśny . Składniki (3 omlety): 250 g mielonej wieprzowiny 1 pomidor bez skórki 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki groszku zielonego(...)puszki 6 jajek 1/2 łyżki sosu ostrygowego 1 duża marchewka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia
Tajskie smakiCannelloni ( rodzaj makaronu włoskiego ) kojarzy mi się nadziewane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. A mi tego było mało , to dodałam jeszcze szpinak. Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moja traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa
Słodkości i nie tylkoWitamy wszystkich! Dziś u nas prosto i smacznie. Jajo w koszulce , pieczone szparagi, prosciutto, chrupiąca grzanka i kiełki rzodkiewki podane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może
Symfonia Smaków