Delikatne ciemne ciasto, banany i lekki krem śmietanowy. Takie jest właśnie słodki kopiec kreta. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i smakuje naprawdę pysznie:) Dzieci się nim zajadają, zresztą dorośli też nie pogardzą! tortownica o śr. 24cm Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki(...)ubitej śmietany i krótko zmiksować. Z biszkoptu odciąć górną, wyrośniętą i część oraz delikatnie wyciąć dół o głębokości około 1cm, pozostawiając 2 cm brzegu o normalnej wysokości. Całe wycięte ciasto pokruszyć. Na spodzie ciasta ułożyć przekrojone na pół w poprzek banany. Przykryć kremem, formując półokrągły kopiec. Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościBezglutenowe, puchate bułeczki ze słodkimi malinami. Znikają w mgnieniu oka - szczególnie dzieci je pokochały :) Mocno malinowe, puszyste i po prostu pyszne. Jedne z najlepszych jakie dało mi się zarobić. SKŁADNIKI: ciasto: 250 ml ciepłego mleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru 1 jajko szczypta soli
Kuchnia bezglutenowauratowania.Okazalo sie ostatecznie,ze zaklinowaly sie przyciski i ruszyl wreszczie nasz piekarnik do boju. Jak widzicie na zdjeciach,tak wyglada moj biedny,uratowany keks. Pyszny jest jak zawsze,tylko od czekania troche bakalie opadly. Wsrod ciast przygotowanych na swieta keks goscil u nas od zawsze.I zawsze byl wyjatkowy,bo z ogromna iloscia bakalii.I tak naprawde pieczony tylko i wylacznie(...)swiat.Dlatego tez smakuje zawsze wyjatkowo,bo nie ma sposobu by pieczony dwa razy w roku spowszednial.Nie moze w nim zabraknac suszonych fig,moreli,migdalow i kolorowych kandyzowanych owocow.Smaku dodaje pyszna polewa czekoladowa.Ten keks wlasciwie sie nie starzeje,a im starszy tym lepszy.Mozna go upiec nawet kilka dni wczesniej.Jest naprawde tak znakomity,dlatego tez nigdy nie szukalam innego przepisu Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejne ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki(...)mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą
In my kitchenoczywiście będzie mniej tłuste i zdrowsze niż inne. Największym grzechem w tym cieście jest polewa z białej czekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego, stewii lub ksylitolu(...)dokładnie z puree z dyni i budyniem. Masę serowo-budyniową wylewam na spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam w lodówce. Smacznego, Klaudia. *Pokrojoną i pozbawioną nasion dynię piekę
Mango Papajasłonych krakersach, które fajnie podbijają smak, masa jest zrobiona na bazie margaryny, budyniu, żółtek, i mąki. Bardzo proste, tanie i pyszne :-) . Postanowiłam je dziś zrobić, bo za kilka dni święta, więc wtedy nadejdzie pora na bardziej skomplikowane i wytrawniejsze ciasta. :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: (przepis na dużą blachę) -1,5 paczki słonych krakersów (można kupić 1 paczkę dużą(...)było grudek. Gorącą masę wylewamy na krakersy. Przykrywamy drugą warstwą krakersów. Posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystudzenia, następnie przechowujemy w lodówce. I nasze pyszne napoleonki są gotowe :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Tort jest przepyszny, kremowa góra z intensywnym aromatem wanilii, alkoholizowane wiśnie, i pyszny czekoladowy spód. Marzenie każdego łasucha! Składniki: Na ciasto: 200 g maki jajko 110 g cukru 8 dag miękkiego masła pół opakowania proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody 3 czubate łyżki kakao 2 łyżki
Pyry na Gaztarta z burakami klik , ale za nią jest kolorowa tarta warzywna połączenie cukinii, marchwi, czerwonej papryki z nutą tymianku, czosnku, gałki muszkatołowej oraz parmezanu. Pyszna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI : ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli farsz(...)wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia - aby, się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez. FARSZ Cukinie, paprykę myjemy, osuszam, marchew obieramy. Aby uzyskać cienkie
Basia w kuchniOgłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często. Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta(...)szybko. Tak jest właśnie w tym przypadku. Kilka zmiksowanych składników, foremka, piekarniki i po kilku, kilkunastu minutach smakowite ciasto już jest w piekarniku. Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka . Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami. Te kwaskowe owoce idealnie nadają się do wypieków więc
Smaczna PyzaMusicie wypróbować koniecznie! Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne – po prostu pyszne. Na wieść, że jest w nim cukinia - mina bezcenna:). (Przepis znaleziony w sieci.) P.S. Wróciłam z długich wojaży – wkrótce dowiecie się, jak niedrogo zwiedzić jedno z najpiękniejszych miast Europy :). Składniki: - 240 g mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao lub karobu - ½ łyżeczki soli(...)jajeczno-kawowej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie (ważne). Do pozostałej 1/3 suchych składników dodaj startą cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszaj. Połącz zawartość obu misek, nie mieszaj jednak zbyt długo (!). Ciasto przelej do wysmarowanej olejem formy (użyłam 20 cmx20 cm). Piecz w temperaturze 180˚C przez 40-50 minut. Polewa: umieść wszystkie składniki polewy w większej misce i podgrzej
Qlinarnie i QlinarnieAlbo co gorsza zakalec, który za chwilkę wyrzucisz do śmieci? Nie poddawaj się zbyt szybko! W bardzo łatwy sposób możesz zrobić z tego coś pysznego :) Dziś polecam właśnie bajaderki- małe, słodkie kuleczki z resztek ciast, oblane polewą i obtoczone w wiórkach kokosowych. Nikt nie uwierzy, że zrobiłaś je z jakiegoś starego ciasta :D Składniki: (na około
Nastoletnie Wypiekaniewodę, aby wyjęte na sito gorące pierogi przelać. Kiedyś robiłam to po prostu lejąc wodę prosto z kranu, jednak jeśli będzie zbyt duże ciśnienie wody, ciasto może się porozrywać, woda dostać do wnętrza naszych pysznych pierogów. Przelewam wodą 2 – 3 razy, ostrożnie podrzucam na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody i przekładam na talerz. Po kilku minutach przekładam pierogi
Niebieski kubek z kawaROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM MAM DLA WAS DZISIAJ,PROSTE DO ZROBIENIA ROGALIKI, DO KTÓRYCH DROŻDŻE TYLKO KRUSZYMY DO CIASTA-WIĘC NA PRAWDĘ PROSTE A ZA TO BARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej
Swojskie jedzonkoŚwięta święta i po świętach a pyszne wypieki zostają na inne chwile . Fajnie jest jak przygotowane przez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej. Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często. Zapraszam i polecam
Moje Małe CzarowanieWiedziałam, że jedząc tą prostą, ale pyszną domową szarlotkę przeniosę się o ładnych parę dekad wstecz, do czasów mojego dzieciństwa, kiedy nie każdy niedzielny obiad był wieńczony ciastem, czasem musiał wystarczyć budyń albo kisiel. Jak żywe wracają wspomnienia domowej szarlotki mojej Babci, której nie ma z nami już paredziesiąt lat. Z perspektywy dorosłej osoby, dziekuję losowi, że dane mi było
Mia Cucina Sofieta