pyszna sałatka - 7462 przepisów (strona:395/498)

Fast food z patelni 168

lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że on lubi je zdecydowanie bardziej. Zresztą nawet dziś, na specjalne jego życzenie będę piec bułeczki i robić (pyszne!) domowe hamburgery. Tylko żebyście się wszyscy nie zlecieli, bo mi braknie 😋 Wracając do tego, co tam na tej patelni u mnie się działo, to w zasadzie nic trudnego. No bo wiecie(...)Jogurt łączymy z posiekanym drobno lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno i mocno odciśniętym świeżym ogórkiem oraz solą i pieprzem. Wykonanie: Ciepłe placki pita smarujemy odrobiną sosu, nakładamy sałatkę, kurczaka i zwijamy boki do środka. Wierzch ponownie polewamy sosem koperkowym. Pity możecie także ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190stC na złoty

Kuchnia w czekoladzie
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 209

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
NAJZDROWSZE PRODUKTY SPOŻYWCZE - MÓJ TOP 5 1857

Jeśli interesuje Was zdrowa kuchnia, z pewnością nie raz spotkaliście się z przepisami, przy których myśleliście: "ooo no to wygląda pysznie, ale co to w ogóle za składniki - strasznie wymyślne". Przynajmniej ja tak mam - wtedy albo rezygnuję z przyrządzenia potrawy albo przyrządzam, a brakujące składniki zastępuję czymś innym. To dobre rozwiązanie - ale zawsze później pozostaje taki niedosyt(...)jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań kuchni śródziemnomorskiej.     KOMOSA RYŻOWA ---> DO KUPIENIA TUTAJ 2. JAGODY GOJI       Nie wiem czy wspominałam - uwielbiam suszone owoce - żurawinę figi

Katsuumi
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 164

wszystkie etapy produkcji przebiegają w szałasach na stokach górskich. Redykołka posiada certyfikat ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Serwowana na ciepło z żurawiną jest nie do opisania w smaku. Coś pysznego! Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, w strefie Trzech Znaków Smaku odbył się pokaz kulinarny wykonywania Pierekaczewnika.  P ani Dżenneta Bogdanowicz z Kruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta(...)Swoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak!  Poznań i Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na pewno zostaną w mojej pamięci na bardzo długo

Sajkofanka smaku
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 166

swojej piątej edycji. Poprzednia miała miejsce w sierpniu tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji C.K. Browar. Jego twarzą tym razem został David Gaboriaud – znamy z programu „David w Europie” z telewizji kuchnia +. Akcja potrwa do 30 listopada, bierze w niej(...)tutaj: http://restauracjavidok.pl/menu/restauracja/     Warto spojrzeć , bo ceny absolutnie nie odpychają – wręcz przeciwnie – mile zaskakują! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : Wątróbka z avokado podawana na sałatce ze szpinaku z sosem malinowo-balsamicznym CONRAD : Krem z białych warzyw podawany z migdałami, grzanką i oliwa truflową DANIA GŁÓWNE : JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym

Ostra na Słodko
Koktajl owocowy z jarmużem 120

zieleniny: są gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również  okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu(...)awokado 1 gruszka 2 gałązki selera naciowego 1 banan 1/2 pomarańczy 2/4 szklanki wody mineralnej Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miksera bądź blendera. Po około 3 minutach mamy gotowy pyszny i zdrowy koktajl! Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Szakszuka ze szpinakiem 203

dawno już minęły i dziś mogę go jeść łyżkami. Do historii przeszły już papki, którymi nas raczono w dzieciństwie 😎. Dzisiaj szpinak jemy na surowo, blanszowany, smażony i duszony. Jest pyszny, zdrowy i można go dodawać do wielu, wielu dań. Dziś na blogu szakszuka ze szpinakiem i ziemniakami: smakowita i sycąca. Może być pożywnym śniadaniem lub lunchem. Zapraszam i życzę smacznego(...)Mangan  0,90 mg Selen 1 µg Fitosterole  9 mg Do   czego możemy wykorzystać szpinak ? Spożywamy go i na surowo - w sałatkach, w postaci różnych past, pesto czy też koktajli i po obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość

Kulinarne przygody Gatity
Kiszona kapusta – czyli jak zrobić dobrą kiszoną kapustę do słoików 224

Moja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie

Smaki Ewy
Grillowana ośmiornica 198

ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu, 4 łyżek octu cydrowego, pół pęczka świeżego koperku, soli morskiej, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Może ktoś nie uwierzy, ale naprawdę przygotowanie pysznej ośmiornicy to zadanie proste i niezbyt pracochłonne. Po pierwsze należy mieć ośmiornicę, co w naszych warunkach może okazać się największym wyzwaniem, ale jak już się uda, to dalej idzie(...)maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku

Wyprawy kulinarne
Duszona marchewka z groszkiem 211

Duszona marchewka z groszkiem... Miękkie kosteczki słodkiej marchewki. Kulki zielonego groszku. A całość oblepiona maślaną zasmażką. Idealny dodatek do obiadu! Składniki: 4 średniej wielkości marchewek; Puszka

Gospodyni Miejska
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1387

szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny oboje(...)gałką. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Tak naprawdę tarty są wspaniałe, bo można je przyrządzić na milion sposobów, i zawsze będzie pysznie. Oczywiście na lunch nie jada się słodkich (mi się zdarza, ale tylko jak jestem sama w samu i nikt nie patrzy), ale z wytrawnymi również można eksperymentować. Wystarczy tylko sięgnąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 297

Zapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj

Jem więc Jestem
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 267

Zapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj

Jem więc Jestem
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 148

skórkę i krócej się gotuje. Można wyczarować z niej naprawdę wiele wspaniałych dań, o czym przekonaliśmy się przy suto zastawionym stole, na którym królowały lokalne potrawy. Mnie zachwyciła zwłaszcza sałatka i ziemniaki z fasolowym farszem – koniecznie muszę odtworzyć je w domu, zwłaszcza, że zostałam obdarowana opakowaniem takiej fasoli.    Po spacerach i wykładach na temat uprawy fasoli, jej zdrowotnych(...)zbiorach, gdy każdy kto mógł zaopatrzył się w skrzyneczkę wiśni, wyruszyliśmy na lunch do restauracji w hotelu Montis w Poniatowej . O tym miejscu napiszę więcej niedługo, ale było pysznie.  Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim

Pasja Smaku
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI-  Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past(...)najlepiej je myć bezpośrednio przed użyciem. Należy je przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Straw mushrooms , grass mushrooms, grzyby słomiane, grzyby trawne, pochwiaki, volvariella – wszystkie te nazwy dotyczą tych pysznych grzybków tajskich. Pochwiaki są powszechnie stosowane w kuchni tajskiej. Można dostać je w postaci suszonej, lub puszkowanej, w Tajlandii zaś świeże. Z wyglądu bardziej przypominają małe kuleczki, aniżeli grzyby. Dopiero

ClauditteMissCooking