odmianie, czyli dyni Hokkaido. Jej miąższ jest zwarty, można ją piec ze skórką. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam z jej wykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem gotowego kruchego ciasta lub ciasta(...)ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe
Kulinarne przygody Gatitynaturalnej. Tak jak wspomniałam wcześniej obecnie dostępne są trzy rodzaje mieszanek. A są to: SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego) To zdrowy, aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych, deserów, muesli, wypieków, panierek i przekąsek. Wzbogaca smak i nadaje nową jakość każdej potrawie. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów(...)się w słodkie potrawy. Słonecznie pola składają się z mojego ulubionego ziarenka, czyli siemienia lnianego, które dodaję gdzie tylko można :) Już niedługo wykorzystam ziarenka w przepisach, bądźcie czujni :) Będzie pysznie :) Zapraszam na strony Ziarenkowa: www.ziarenkowo.com www.facebook.com/ziarenkowo
Zdrowie na języku :Ptakże... jedzona prosto ze słoiczka. W składzie znajdziemy ciekawe zestawienie smaków - banana z curry. Smakuje owocowo, tropikalnie. Całość jest słodka, lekko pikantna. Po prostu pyszna. Smakowała mi najbardziej ze wszystkich! * z ciecierzycą i jagodami goji - czyli pasta z superfoods. Oprócz bazowych składników zawiera również mango, komosę, przecier z jabłek, przyprawę curry i imbir. Jest lekko słodka(...)Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach NAbio, możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy, sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne
Poranek na słodkoDzisiaj zapraszam na pyszne aromatyczne kacze uda duszone w winie i pomarańczach. Z dodatkiem suszonych śliwek, pachnące kardamonem, podane z kluseczkami śląskimi i pikantną marchewkową surówką stanowią znakomity pomysł na niedzielny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka(...)jednej limonki, szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej natki kolendry. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Na talerze wyłożyłem gorące kluski śląskie, niewielką ilość sałatki marchewkowej, kacze udka i kawałki pomarańczy. Całość delikatnie polałem sosem, który powstał w czasie duszenia kaczki, udekorowałem znajdującymi się w sosie śliwkami i posypałem świeżą drobno posiekaną natką kolendry
Wyprawy kulinarneDzień dobry, Czy mieliście kiedyś taki produkt, który miesiącami bezskutecznie staraliście się spróbować, a potem baliście się, że Wasze oczekiwania przerosną rzeczywistość? Dla mnie i mojego
Chilli Czosnek i Oliwagdzie najchętniej zamawiacie burgery w Lublinie? Red Rock City , ul. Marii Curie-Skłodowskiej 3 W Red Rock City byłam dwukrotnie i bardzo dobrze wspominam te wizyty. Było pysznie! Burgery nie są duże, ale smakowite. Podane tak, że zachęcają do jedzenia. Do wyboru jest kilka rodzajów, w tym podwójny burger. Ceny wahają się od 19 do 22 zł. Często można(...)jednak nie mogę pominąć takiego miejsca, bo wiele osób je chwali. Ja wrócę do nich za jakiś czas.Do wyboru kilka burgerów, ceny 26-28 zł. Podawane z frytkami i sałatką sezonową. Caffe Trybunalska , ul. Rynek 4 Na bardzo przez innych chwalonych burgerach byliśmy w Trybunalskiej we wrześniu. Czy najlepsze to ciężko powiedzieć, ale z pewnością najdroższe. Dla mnie zdecydowanie było
Pasja Smakukilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety(...)musztardą i świeżymi pszennymi bułkami. A skoro już wszystko robimy sami to i musztardę możemy. My jakiś czas temu zrobiliśmy duży słoik. Przepis tutaj: KLIK A przepis na pyszne pszenne bułki poniżej. BUŁKI PSZENNE 450 g mąki pszennej 225 ml wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na wstępie powiem, że przepis podpatrzyłem
Marder&Marder ManufactureSmaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów. Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat(...)dojrzewają długo, bo ok. 6-8 miesięcy. Roślina będzie owocować co najmniej przez 50 lat. Moja wygląda już tak: W Meksyku z awokado przyrządzają pyszne guacamole, w Brazylii kuszą koktajle mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate). Japonia kusi wegetariańskim sushi. Eksperci uważają go za tzw. pożywienie doskonałe (z ang, superfood). Smaczne jest nawet
Moja Mama GotujeCześć Kochani! Ostatnio pisałam Wam o serii rodzinnych obiadów. Tortille z pulled chicken i surówką colesław to moja druga propozycja w ramach tego cyklu. Pulled chicken
Moja pasja smakuowoców morza oraz potraw z białego mięsa. Importer:PWW Sp. z o.o. Panamera Chardonnay 2012 Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku. Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów. Importer:Cerville Investments Sp. z o.o. Ironstone Reserve Chardonnay(...)się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux
królestwo garówMoże to i prawda, ale mnie nie przekonuje. Moim zdaniem danie to, nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków(...)drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarneswojej szóstej edycji. Poprzednia miała miejsce w listopadzie tamtego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu Bonerowskim. Jego twarzą tym razem został Teo Vafidis, którego znamy z programu „Teoria smaku”. Akcja potrwa do 10.03, bierze w niej(...)dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża
Ostra na Słodkoeksperymentować z różnego rodzaju bezmięsnymi kotlecikami. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku(...)temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego
Kuchnia EllieW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!