pyszna sałatka - 7462 przepisów (strona:393/498)

Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 186

kiedy ryż się gotuje, obieramy pieczarki ze skórek, a nogi wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę. Nie myjemy pieczarek, bo nabiorą wody i wyjdą nam stare kapcie, a nie pyszne danie :) Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy(...)proste. Do miseczki wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy 1/2 łyżki ostrej musztardy, kilka kropel octu balsamicznego, zioła i pieprz. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej emulsji i wylewamy na sałatkę. Dobrze mieszamy ze sobą składniki i gotowe :) Składników surówki może być oczywiście więcej, jeśli macie ochotę. Podajemy wszystko razem i pałaszujemy, aż się uszy trzęsą :P Tak przynajmniej jedzą

vegetanie
Pyszny schab pieczony w mleku 122

domowej roboty wędlina, mięsożercy dobrze to wiedzą. Pod tym względem zostałam rozpieszczona przez rodziców. Na stole w moim domu często gościły i goszczą domowe wyroby, albo takie niemal równie pyszne i swojskie, ze sprawdzonych źródeł. Nie da się porównać smaku tych, zrobionych w tradycyjny sposób, bez ulepszaczy i innych, zupełnie niepotrzebnych dodatków, z tymi z masowej produkcji. Chociaż coraz częściej(...)piekarnika aż do wystygnięcia. Z płynu, który zostanie po pieczeniu możemy zrobić sos, wystarczy zredukować ilość wody, w razie potrzeby zmiksować. Jeśli chcemy schabik skonsumować w formie wędliny, do sałatki lub kanapki- najlepiej jeśli cierpliwie poczekamy z konsumpcją do rana, niech dobrze wystygnie i schłodzi się przez noc w lodówce. Mięsko jest soczyste, dobrze doprawione. Polecam

Pichceniomania
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 124

recenzję kolejnej świetnej książki kulinarnej "Kolorowa kuchnia roślinna" uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu Magdaleny Gembackiej. Pani Magda jest autorką bloga ammniam.pl, na którym znajdziemy zdrowe, pyszne i proste przepisy na dania, oraz wiele cennych informacji na temat roślinnego gotowania. Jest propagatorką zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia, fanką doktora Deana Ornisha i doktora Joela Fuhrmana. Współpracuje z Fundacją Wiemy(...)pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada

kruche babeczki
Bułki czosnkowe 157

się ukryć, że z glutenem zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też(...)pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki, w tym posiekaną natkę

Kuchnia w czekoladzie
Śledzie marynowane w oleju lnianym 174

Śledzie marynowane w oleju lnianym, to pyszna przekąska pod warunkiem, że jest przygotowana ze składników wysokiej jakości. Należy użyć śledzi lekko solonych, zbyt słone ,,zagłuszą" smak oleju lnianego. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej kupić śledzie Lisnera w wiaderku, są takie jak trzeba. Ostatnio kupiłam kilka razy śledzie z beczki i były tak słone, że kilkugodzinne mocznie w wodzie(...)Inne moje przepisy dla wielbicieli śledzi: Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Sałatka lwowska Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z czosnkiem Śledzie w miodzie Najlepsze śledzie z cebulą

Codziennik Kuchenny
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 162

Ryba dotarła do nas wprost znad morza. Świeżo łowiona, pysznie wędzona. Gdy mieszka się w mieście, które od morza jest wyjątkowo daleko, takie rarytasy traktuje się z namaszczeniem, bo smak świeżej, morskiej ryby jest obłędny, nieporównywalny z kupnymi w sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie(...)nagrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) przez 40 minut. Jest to i tak krótko jak na buraczki, bo jeśli chcemy aby były naprawdę miękkie (szczególnie jeśli chcemy dodać do sałatek, czy innych potraw bez dalszej obróbki termicznej), należy je piec nawet ok. 2 godzin. A ponieważ tarta i tak „szła” do piekarnika, czas pieczenia buraka został odpowiednio skrócony. Wykonanie

gutfut
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 224

patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy chleb tostowy po 2 minuty z każdej strony, aż tosty będą złociste. Pomarańczowe francuskie tosty tuż przed konsumpcją polewamy syropem pomarańczowym. Są pyszne, są idealne w smaku. Polecam! Kilka słów z materiałów prasowych marki TYMBARK „… Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut ARC Rynek i Opinia dla marki TYMBARK ponad 91 proc. Polaków jada(...)którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron chow mein z wołowiną 220

Czy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe podróże, czyli kulinarny Berlin w 3 dni. [przewodnik] 204

się tutaj także coś dla wegan. Trudno mi powtórzyć co zamówiłam bo kontakt z obsługą bazował na gestykulacji, ale na moim ogromnym talerzu wylądowała marynowana rzodkiewka (przepyszna), hummus, frytki, sałatka, kalafior i falafele. Polecam także wszystkim mięsożercom! Niedziela. Niedziela rządzi się swoimi prawami – nawet na wyjeździe staram się by była raczej spokojna i by nie zabrakło chwili na relaks(...)bezglutenowe gofry na śniadanie, a na obiad paleo tortillę. Koniecznie spróbujcie także ich pieczywa! Paleo bajgle, bagietki i bułeczki z mąki kokosowej i siemienia lnianego – są miękkie i pyszne nawet na drugi dzień! No i ciasta! Wszystkie bez cukru i glutenu.     3 dni w Berlinie to stanowczo za mało by odwiedzić wszystkie warte odwiedzenia knajpy (bardzo żałuję

Fill The Bowl
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką 147

Dziś kolejny pomysł na mięso drobiowe. Tym razem pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i serem z kaszą pęczak i pomidorkami koktajlowymi na rukoli. Bardzo szybkie i jednocześnie pyszne danie. Coraz mniej dań mięsnych gości na moim stole. Jeśli już wybieram mięso, to najczęściej jest to ryba albo drób. Pierś kurczaka to najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu kawałek kury, chętnie wybierany(...)węglowodany: 33g, białko: 30g, tłuszcz: 20g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,3WW i 3WBT SMACZNEGO! Artykuł Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 201

powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca i spróbować pysznych rzeczy. Razem z sześcioma innymi blogerami stworzyłam pyszny magazyn kulinarny GRYZ . Naprawdę bardzo się cieszę z każdego dnia, działo się, oj działo! Przyznać się jednak muszę, że nie mogę doczekać się nowego roku - nowe smaki, nowe podróże, kolejne(...)czekoladą Propozycje sylwestrowe na 2014 rok : 1. Tatar ze śledzia  / 2. Cynamonowe śledzie z jabłkiem  / 3. Bruschetta  / 4. Napój arbuzowy  / 5. Margarita Truskawkowa  / 6. Sałatka lunchowa  / 7, Sałatka na grilla  / 8. Pizzerinki ze szparagami  / 9. Sok pomarańczowy z granatem i grejpfrutem  / 10. Wytrawne babeczki z kremem twarogowym  / 11. Domowe natchos

Słodkie Przyjemności
Danie na specjalne okazje! 150

Krótko - to jest pyszne! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak inspiracją jest "Pomysł na..." jednak nie używam tej torebki. Danie robiłam już bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie komponuje(...)sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedną roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone).Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem wiejskim i rzodkiewką).   SMACZNEGO

NA MOIM TALERZU
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 143

feta, halumi, labneh   natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh   z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też(...)kuchni śródziemnomorskiej jest gościnność oraz zamiłowanie do gotowania wszystkich mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Ten cudowny brak pośpiechu i docenianie piękna prostego życia, prostych składników, które dała nam ziemia oraz pysznych potraw z nich przygotowanych. Mam nadzieję, że poczujecie choć trochę ten klimat, czytając przepisy na moim blogu. Tak więc zapraszam Was do mojego stołu! Jestem też bardzo ciekawa

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba na 2 sposoby 200

świetnie. Rybę układamy w dowolnym naczyniu żaroodpornym lub na talerzu odpornym na wysoką temperaturę. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC Czas - ok. 20-25 minut z termoobiegiem Ta ryba jest naprawdę pyszna i zdrowa, dodatek masła sprawia, że nie jest sucha, a cytryna dodaje świeżego smaku. My lubimy jadać ją z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. To szybki sposób na obiad(...)jeśli chcecie możecie rybę najpierw obtoczyć w zwykłej mące, następnie w jajku i dopiero w panierce. Ryba w tej panierce jest naprawdę bardzo chrupiąca, z dodatkiem frytek i sałatki colesław zapewniła nam obiad w iście brytyjskim stylu. Do Was należy wybór, która z wersji jest lepsza, ale polecam wypróbowanie obu. Smacznego

Cooking Monster
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 179

doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami(...)najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero ) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować

Chilli Czosnek i Oliwa