jest za późno, żeby życzyć Wam wspaniałych, rodzinnych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy. Żeby jutrzejsze śniadanie było wyjątkowe i niezakłócone troskami i nieprzyjemnościami. I żeby baby, mazurki i serniki smakowały Wam jak nigdy. Wesołych Świąt! Ja tymczasem przekazuję Wam przepis na zieloną paschę. Odkąd odkryłam, że w lokalnym markecie mają pastę pistacjową, kupuję namiętnie słoiczek za słoiczkiem i wtykam(...)wyłożyć odciśnięty ser. Zostawić na noc do odcieknięcia. Żurawinę zalać amaretto, zostawić na noc. Następnego dnia ser jeszcze raz odcisnąć. Powinien być sypki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Dodać pastę krem pistacjowy, połączyć. Dodać odciśniętą żurawinę i posiekane pistacje, wymieszać. Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko zobaczyłam ten przepis na blogu Słodkie fantazje wiedziałam, że muszę też taką upiec. Szaleję za babkami - ostatnio ciasta z kremami zupełnie mi nie podchodzą. Nawet ukochane serniki zeszły na dalszy plan. To chyba ta Wielkanoc tak na mnie działa. Mam jeszcze kilka babkowych pomysłów - w końcu kto powiedział, że te śliczne wypieki możemy serwować tylko na wielkanocnym stole(...)pieczenia lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżka creme fraiche 2 łyżki wody dodatkowo: różowe cukrowe perełki Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując
Pożeraczka, czyli raz adobrzewieloowocowy Hortex Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Do rondelka wlać olej i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej z czekoladą i czerwone wino. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 22 cm x 30 cm wyłożyć(...)wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto i udekorować winogronami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Sernik na zimno z mango → Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie → Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym
Oryginalny smakmnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem! Powstała masa sernikowa, jak na sernik na zimno. Dodając mniej żelatyny, uzyskałam mniej zwartą konsystencję, pasującą do konsystencji kremu. Okazja? Przyjaciółka moja, J., zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest to dziewczyna niesamowicie skromna(...)mleka 2 łyżeczki żelatyny szklanka cukru pudru dodatkowo: 2 opakowania świeżych truskawek (bardzo dużych) ok. 20 małych bezików Spody: Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania. Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wszystko
W kuchni Karmel-itkiczasie studzenia ciasteczek przygotuj lukier. Do misy dodaj serek i miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i miksuj do uzyskania puszystej, jednolitej masy lukrowej. Ubity lukier nakładaj za pomocą małego nożyka lub łyżeczki (idealny będzie mały nożyk do masła) na wystudzone ciasteczka. Układaj je na płaskiej powierzchni i posyp szczyptą cynamonu (najlepiej(...)czekoladowe. Przygotuj tak 12 muffinek. Wstaw blachę z muffinami do piekarnika i piecz je przez 17-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź na kratce i podawaj po przestygnięciu. SERNIK DYNIOWY Przygotowanie : 1 h 10 minut Zanim zrobiłam ten sernik nie do końca potrafiłam sobie wyobrazić ten smak, a jest genialny. Naprawdę warto sięgnąć po ten przepis, szczególnie
nietylkopasta.plSerników nigdy za wiele- w każdej wersji! Dziś serniczki w formie ciastek bankietowych z serka tzw. owarzanego. Niebiańsko delikatny smak masy serkowej z dużą ilości skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, aromatyczny biszkopt kakaowy z dodatkiem esencji pomarańczowej i nasączenie kawowo- pomarańczowe… 3 x razy pomarańcza J Pachnie Wam już Swiętami? Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia(...)serek zbieramy łyżką cedzakową na sito. Studzimy. 120 g masła esencja pomarańczowa 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek, skórkę i esencję. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy. składniki na nasączenie: 4 łyżki kawy sypanej 5 kropel esencji pomarańczowej 4 łyżki cukru
Domowe ciastaDziś przepis na prześliczne bajaderki, malutkie, takie na dwa kęsy. Pierwotnie miały to być Cake Popsy, ale w związku z tym, że nie miałam odpowiednich patyczków
moj przepis naDziś przepis na prześliczne bajaderki, malutkie, takie na dwa kęsy. Pierwotnie miały to być Cake Popsy, ale w związku z tym, że nie miałam odpowiednich patyczków
moj przepis naDziś przepis na prześliczne bajaderki, malutkie, takie na dwa kęsy. Pierwotnie miały to być Cake Popsy, ale w związku z tym, że nie miałam odpowiednich patyczków
moj przepis naDziś przepis na prześliczne bajaderki, malutkie, takie na dwa kęsy. Pierwotnie miały to być Cake Popsy, ale w związku z tym, że nie miałam odpowiednich patyczków
moj przepis nazawsze i cieszyła się największą popularnością wśród wszystkich Wielkanocnych dań. Dlaczego akurat teraz, po pierwsze masa serowa idealnie nada się do przekładania tortu, może być też bazą pod sernik na zimno, wystarczy masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i zalać galaretką. Po drugie mój mąż uszczęśliwił mnie 2 litrami koziego mleka z lokalnego gospodarstwa, nie wiedział jednak, że niezbyt lubię(...)pieluchę, zostawić do całkowitego ostudzenia i odcieknięcia. Jak już jest zimne, bardzo dokładnie wycisnąć serwatkę, powstały ser ma być sypki. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem, łyżka po łyżce dodawać ser. Można też użyć w tym celu malaksera. Ma powstać gładka masa. Na koniec dodać ekstrakt. Bakalie pokroić w kosteczkę
moj przepis nazawsze i cieszyła się największą popularnością wśród wszystkich Wielkanocnych dań. Dlaczego akurat teraz, po pierwsze masa serowa idealnie nada się do przekładania tortu, może być też bazą pod sernik na zimno, wystarczy masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i zalać galaretką. Po drugie mój mąż uszczęśliwił mnie 2 litrami koziego mleka z lokalnego gospodarstwa, nie wiedział jednak, że niezbyt lubię(...)pieluchę, zostawić do całkowitego ostudzenia i odcieknięcia. Jak już jest zimne, bardzo dokładnie wycisnąć serwatkę, powstały ser ma być sypki. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem, łyżka po łyżce dodawać ser. Można też użyć w tym celu malaksera. Ma powstać gładka masa. Na koniec dodać ekstrakt. Bakalie pokroić w kosteczkę
moj przepis nazawsze i cieszyła się największą popularnością wśród wszystkich Wielkanocnych dań. Dlaczego akurat teraz, po pierwsze masa serowa idealnie nada się do przekładania tortu, może być też bazą pod sernik na zimno, wystarczy masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i zalać galaretką. Po drugie mój mąż uszczęśliwił mnie 2 litrami koziego mleka z lokalnego gospodarstwa, nie wiedział jednak, że niezbyt lubię(...)pieluchę, zostawić do całkowitego ostudzenia i odcieknięcia. Jak już jest zimne, bardzo dokładnie wycisnąć serwatkę, powstały ser ma być sypki. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem, łyżka po łyżce dodawać ser. Można też użyć w tym celu malaksera. Ma powstać gładka masa. Na koniec dodać ekstrakt. Bakalie pokroić w kosteczkę
moj przepis nasię mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ser. Tu powinno się mówić jogurtnik. Zaś tam gdzie jest robione ze śmietany... Odmieńcie sobie sami. 😀 Kilka dni temu zgłoszono się do mnie z prośbą o modyfikację przepisu i podano wymogi(...)godziny. Po 15 minutach od wyłączenia piekarnika, delikatnie uchylamy drzwiczki, po kolejnych piętnastu wystawiamy ciasto na zewnątrz. Z formy wyjmujemy po całkowitym ostygnięciu. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Do tego dużo mniej kaloryczne niż tradycyjne, mało tłuszczu, dużo białka, o walorach ekonomicznych nawet nie wspomnę
Dieta moja pasja