Tort biszkoptowy na Wielkanoc lub inne święto, urodziny czy też, jakąkolwiek inną okazję. Torty wypiekam bardzo rzadko i bardzo żałuję bo kocham to robić. Dla
SMYKWKUCHNITo ciasto znane jest również pod nazwą Pani Walewska. Kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej
Chocolate Muffin Blogjestem weganką, zresztą nawet gdy nią nie byłam, brzydziły mnie galaretki, właśnie ze względu na skład. Jak to wyszło, że zrobiłam własne delicje, to zupełny przypadek. Drylowałam namiętnie wiśnie, o czym wiecie, i zostało mi dużo soku, więc wymyśliłam sobie galaretkę, taką ze 100 % soku wiśniowego, potem doszłam do wniosku, że dawno biszkoptu wege nie piekłam, a czekolady gorzkiej zawsze(...)szczypta soli Przygotowanie: Dodaj do mleka octu jabłkowego i odstaw na chwilę, aby mleko się lekko ścięło. Zblenduj na puszystą masę cukier z olejem kokosowym. Mąkę z sodą przesiej do dużej miski, dodaj masę cukrowo-ojejową, wymieszaj, Do ciasta dodaj mleko z octem. Zmiksuj wszystko razem. Gotowe ciasto jest lekko lejące. Przełoż ciasto do blaszej wyłożonych papierem
greenscarfkajmakowym i jagodami to fantastyczny pomysł na wyjątkowe okazje jak Walentynki, święta czy uroczyste kolacje. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje tak, jakbyśmy spędzili pół dnia w kuchni. Puszysty mus kajmakowy idealnie uzupełnia się z nieco mniej słodkim kremem wiśniowym na bazie mascarpone i soczystymi jagodami . Całość uzupełniają kakaowe herbatniki . Po prostu niebo w gębie! Szybki deser(...)zwłaszcza masę o smaku advocata – delikatny posmak tego likieru fantastycznie łączy się z pozostałymi aromatami. Sprawdź też inne przepisy na pyszne i proste desery: Ciasto rafaello bez pieczenia Pączki z serka homogenizowanego Ciasto 3 bit bez pieczenia Kokosowe kulki mocy Drukuj Deser z musem kajmakowym i jagodami #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill
Na-talerzu.plCiasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie
Rusty Forksłodkimi dodatkami, a samym ciastem i kremem. Tort świetnie komponowałby się również z wiśniami w spirytusie, ale ponieważ był przygotowany dla dzieci, zamiast nich dodałam borówek, które wciąż w czeluściach mojej zamrażarki przypominają nam o lecie. Góra tortu nie przez przypadek jest chaotyczna – idealnie wpasowuje się w charakter mojej córki Składniki na ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej czekolady(...)bezy przez ok. 90 minut. Po zakończeniu pieczenia piekarnik lekko uchylić i zostawić aż bezy ostygną. Przygotowanie ciasta. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z pokrojonym masłem roztopić w rondelku. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i nie przerywając miksowania powoli dodawać schłodzoną czekoladę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
gutfutganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam(...)Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką, aby papier nie przykleił się ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając do osobnych mis. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i gotować na średnim ogniu
Moja DelicjaMurzynek To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czasem robię krem ze śmietany kremówki...;-) Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.... i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta, które zawsze znika w zawrotnym tempie. Pycha! Polecam również pysznego MURZYNKA Z WIŚNIAMI
potrawyregionalnemożecie zrobić także do innego rodzaju ciasta, nie tylko sernika, naprawdę Was do tego zachęcam. Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK(...)konfitury pomarańczowej Przygotowanie: Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i połącz. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Przygotuj formę do ciasta, wykładając dno papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń całą formę ciasno filią aluminiową, ja odcinam dwa spore arkusze, kładę je na blacie tak aby zachodziły w połowie na siebie, na środku
nietylkopasta.plnewTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym nasączyć ciasto Pijak? Jak sama nazwa wskazuje, ciasto Pijak powinno zawierać w sobie sporo procentów. W tym wypadku należy nasączyć ciasto alkoholem. Mimo, że w cieście jest go dużo, w pierwszym kęsie alkohol nie jest bardzo wyczuwalny, bo bardzo dobrze równoważą go pozostałe składniki. Dopiero(...)ciasto Pijak? Ten rodzaj ciasta dobrze znosi przechowywanie i nie obsycha, jednak ze względu na masę budyniową, nie może być zamrażany ani przechowywany w lodówce dłużej niż 4-5 dni. Najlepszym rozwiązaniem będzie zabezpieczenie ciasta w szczelnie zamykanym pojemniku, dzięki czemu wytrzyma dłużej oraz nie wchłonie zapachów innych produktów z lodówki. Ciasto pijak Przepis na ciasto Pijak Składniki na ciasto
okolicepalnika.plinnym i zawsze pysznym. A ta pieczona owsianka nie ma sobie równych! Zróbcie ją na śniadanie, albo na deser – tak podana owsianka świetnie sprawdzi się w roli naprawdę zdrowego ciasta. Jeśli upieczecie ją z certyfikowanych płatków owsianych będzie też całkowicie bezglutenowa. W liście składników podałam zamienne składniki dla wegan i alergików – bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby(...)prostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Karo in the Kitchenkitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 300 g mąki 160 g cukru 110 g zimnego masła 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) 2 żółtka(...)truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe dodajemy do niego czekoladę
Mania Gotowaniaprawie jak wiedeńskiej kawiarni. Coś szczególnego na Wielkanoc. Nie przepadam za biszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą. A do budyniowej masy dodać dowolny aromat, jeśli lubicie(...)cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszysta pianę, aż do podwojnej objętości. 2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy jajecznej, żeby nie powstały grudki. Dodać kakao i mielone orzechy. 3. Białko i 4 łyżki wody ubić na pianę. Ostrożnie dodać do ciasta. 4. Prostokątną foremkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć
dolcevitainmykitchenUwaga: Idealny, puszysty biszkopt genueński nie jest taki prosty do wykonania (nie dodaje się do niego proszku do pieczenia). Jeśli wyszedł Ci twardy i zbity, musisz powtórzyć jego wykonanie. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej lub ubij je w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Staraj się bardzo delikatnie mieszać składniki, aby piana nie opadła. Biszkopt genueński(...)roztopionego masła, powoli , aby nie uwolnić powietrza z masy.Przełoż maśę do tortownicy i piecz jak wyżej. Przed przekrojeniem biszkopta należy odczekać 24 godziny. Na skomponowanie ciasta, wystarczy 2 torebki galaretki truskawkowej wiśnie lub truskawki śmietana 30 % lub 36% Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić. Ubić śmietanę na sztywno . Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę
Z Kuchni Do Kuchni