Uwielbiam wszelkie klopsiki, pulpety ,z sosem i warzywnym akcentem oczywiście.Ostatnio do wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia smak dań.Polecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka(...)małe kuleczki ,które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie dodajemy sos pomidorowy i dusimy je kolejne 15 minut. Podajemy z kaszą jaglaną ,sosem z pulpetów i orzechami
Ladylaura.klopsików przygotowałam na bazie śmietanki i świeżego koperku, dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiś czas pod kranem, a mięso nie będzie się przyklejać ani do rąk, ani później do talerza. Na dobrze rozgrzaną patelnię polej trochę oliwy i delikatnie włóż pulpety. Musisz to zrobić delikatnie, żeby się nie spłaszczyły i żeby się nie posklejały ze sobą. Przesmaż je na złoty kolor z każdej ze stron. Jak już klopiski się zrumienią, zdejmij je łyżką(...)sfajczysz czosnek to zrobi się gorzki i potrawa będzie do dupy). Gdy cebula będzie gotowa, zalej ją śmietaną. Intensywnie mieszając, doprowadź ją do wrzenia. Teraz wrzuć z powrotem pulpety. Dorzuć cukinię (powinna puścić trochę wody do tego czasu) i pomidory. Zacznij do dusić na niedużym ogniu. Poszatkuj szybko pęczek koperku (na oko ze trzy łyżki stołowe) i dorzuć do patelni
manslogblogdoprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 20 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do pulpetów (najlepiej lekko ostudzić), szybko mieszamy, ponownie zagotowujemy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenwszelkich tłustych elementów i błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Te zaś należy zmiksować z kaszą jaglaną, jajkiem i świeżymi ziołami na jednolitą masę, z której uformowane zostaną pulpety. W dalszej kolejności ulepione już kulki podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy ulegną zarumienieniu, zalewamy je koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojonych pieczarek i przyprawiamy stosownie do indywidualnych preferencji. Całość(...)gotujemy przez 30 – 40 minut na małym ogniu. Gorące pulpety serwujemy wraz z dodatkiem świeżej bazylii. A teraz delektujcie się pysznym posiłkiem i podzielcie się wrażeniami po jego spożyciu. Życzę Wam rozkoszy podniebienia
Szybko Tanio Smaczniewstyd, dwa tygodnie bez wpisu. Dziś nadrabiam zaległości. W końcu zebrałam się za obrobienie zdjęć pysznych pulpetów z indyka. Narobiłam ich tyle, że miałam obiad na trzy dni. Z 500 g mięsa wyszło 10 sztuk. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki papryki(...)pieprzu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki + trochę wody na dnie kubka Wodę gotujemy z grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Dodajemy podsmażone z każdej strony pulpety i gotujemy to ok 30 minut. Następnie dodajemy musztardę oraz mąkę roztrzepaną z wodą w kubku i całość mieszamy, tak aby zagęścić sos. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz
Emskie SmakiPolecam pulpety w sosie pieczarkowym . Możemy je podawać różnymi dodatkami : ja podałam z makaronem świderki . Składniki : 50 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka ,( moczymy w wodzie ) 1 cebulka,(pokrojona w drobną kostkę ) 1 ząbek czosnku,( zmiażdżony przez praskę ) 1 łyżka bułki tartej, majeranek,( opcjonalnie ) sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, Ponadto : do panierowania : mąka do smażenia : 2 łyżki(...)pieczarek 200 ml śmietany 18%, sól,pieprz, liść laurowy, 1 łyżeczka mąki ( opcjonalnie ) koperek, 1,5 l. wody. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki ( ja obieram ze skórki ). Wszystko gotować na wolnym ogniu około 30 min. śmietanę wymieszać z mąką i trzema łyżkami sosu, po czym wlać do rondla
Pysznosci Babci Basiprzepisów i powstały pulpeciki z szynki z czerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły, do tego warzywka, sos chrzanowy i mieliśmy obiad pierwsza klasa :) Składniki na 3 porcje: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki 0,5 czerwonej papryki 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra(...)obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, gotować na parze ok. 20-25 minut. Pulpety: mięso wrzucić do miski, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajo, doprawić i dokładnie wymieszać (najlepiej
Simply FoodPyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając między czasie kaszę mannę. Mięso doprawiamy ulubiona przyprawą
IMPRESJA SMAKUDzisiaj propozycja obiadu bezmięsnego. Proponuję delikatne pulpety z żółciaka siarkowego i kaszy jaglanej w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów. Mówię Wam, niebo w gębie! Niedużego, młodego żółciaka znalazłam kilka dni temu podczas małego spaceru po podmiejskim lesie. Zaskoczyło mnie to znalezisko bo żółciaki o tej porze roku nie pojawiają się często a ze względu na wysokie temperatury szybko wysychają(...)dania. Sierpień to idealny czas na dania w sosie ze świeżych pomidorów bo teraz właśnie są najsmaczniejsze. Pomyślcie też o zapakowaniu pomidorów w słoiki - przydadzą się zimą. Ja swoje pulpety udusiłam w takich dojrzałych pomidorach a całość doprawiłam kuminem i kolendrą żeby całość była jeszcze pyszniejsza. Ja, mięsożerca, mówię Wam, że to był pyszny obiad! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPulpety to danie z kuchni włoskiej, ale i w Polsce są znane od dawna pod nazwą klopsiki. Te niewielkie, mięsne kulki są idealnym materiałem na „przemyt” warzyw. Można w nie wcisnąć naprawdę sporą ilość zieleniny, co jest dobrą wiadomością dla osób, które mają problem ze zjadaniem zalecanej dziennej porcji warzyw, bo zdecydowanie bardziej wolą mięso. Do tego grona(...)Artykuł Lekkie pulpety z indyka z warzywami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkazabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko do lecza. Co do wekowania słoików...Gotując np pulpety nie wyłączając garnka wkładam pulpety do słoika, gorącym sosem zalewamy i od razu zakręcam. Jeśli to ma być zużyte w ciągu tygodnia to gotuję w garnku z wodą ok 10 minut
Z Majeczką w kuchnitrzecich. Wysłanie maila z przepisem i zdjęciem oznacza akceptację niniejszego Regulaminu. Wyniki zostaną ogłoszone 27 lipca 2016 r. Nagrody: I miejsce: książka Smakowita Ella Elly Woodward, wyd. Znak pulpety Primavika steki Primavika paprykarz z kaszą jaglaną Primavika masło pistacjowe prażone Primavika II miejsce książka Zdrowa woda Soni Lucano, wyd. Znak strogonow Primavika pasztet pieczarkowy z bazylią Primavika mix orzechowy(...)crunchy Primavika III miejsce pulpety Primavika pasztet ogórkowy z cieciorką Primavika masło z laskowych prażone Primavika
Bananowe Poleszkl. mąki chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi(...)wypełnić wolne przestrzenie. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu. Zamiast formowania pulpecików masę mięsną można także wyłożyć równo w keksówce lub wszystkie składniki zarówno pulpetów jak i masy wymieszać razem i upiec jako bardziej tradycyjny pasztet
Kolorowy PrzepisownikPrzygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę
R'n'G Kitchen