nowe słodkie smakołyki. Tym razem stawiamy na mazurki i serniki w tradycyjnej odsłonie oraz nowoczesnej, odchudzonej. Na początek chciałybyśmy zaproponować Wam tradycyjny sernik goszczący na polskich stołach – Chatkę Puchatka. Deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :) Czas przygotowania: 1h + czas na chłodzenie sernika Składniki: Na sernik : 36 herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska
Kolizje SmakówProste ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach. Nie potrzeba wielu składników, by stworzyć coś wyjątkowego :) Chatka Puchatka to moje wspomnienie dzieciństwa. W ręcznie pisanym zeszycie mamy, poplamionym i nieco sfatygowanym wielokrotnym użytkowaniem, widniał przepis na to ciasto. Strasznie mi się podobała jego nazwa i zawsze męczyłam mamę, żeby je zrobiła ;) Po latach przypomniałam sobie o przepisie, postanowiłam się
Czerwona PorzeczkaWyczytałam w internecie przepis na chatkę Puchatka lub Baby Jagi
Ugotujmy CośZnacie z pewnością ciasto o nazwie chatka baby jagi, tudzież chatka puchatka. Wielu zna również ciasto maxi king; u mnie, na blogu znajduje się już kilka jego wersji. Ciasto, które chcę dziś pokazać wygląda jak popularna "chatka", smakuje jak maxi king! A jak smakuje? Tego się nie da opisać, to trzeba spróbować! Ciasto wygląda niezwykle apetycznie: trójkątne kawałki z karmelowym
6nieboJeśli macie ochotę na pieczenie to polecam Wam takie małe słodkie co nieco. Zabrzmiało to jak cytat z książki Kubusia Puchatka, ale nie jest to miodek. Słodkie, pyszne i pięknie się prezentujące babeczki , przekładane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na wierchu każdej muffinki czapa z czekoladą. Może na Walentynki takie upieczecie? Polecam! Składniki około 20 szt Ciasto
O kuchni z uczuciemGrudzień to miesiąc pełen przygotowań, ale i refleksji. Na blogu http://dogonictecze.blogspot.com znalazłam post pt.” Grudniowe wyznania”. Organizatorką jest Matka Puchatka autorka bloga o tym samym tytule, a szczegóły całej zabawy są pod linkiem http://matkapuchatka.blogspot.com/2015/12/grudniowe-wyznania-zapraszam-do.html Pomysł bardzo mi się spodobał, więc postanowiłam przyłączyć się do akcji i oto są moje wyznania : Najbardziej w świętach lubię
Niebieski kubek z kawaTUTAJ Jest to jedna z tych kaw, która sprawia, że zwykłe chwile – stają się niezwykłe. Chce się rzec : „Chwilo trwaj „ Kocham takie dni! *** PRZEPISY: KAWA KUBUSIA PUCHATKA SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * gorąca, zaparzona, palona kawa Tchibo Exclusive – 125 ml * gorące mleko skondensowane – 50 ml * przyprawa do szarlotki * cynamon * cukier brązowy / miód * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB
Ostra na Słodkoskładniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie
Domowy Smak Jedzeniajakiego, JEDNEGO produktu z namoimstole.pl nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia? Odpowiedź jest prosta! Bez wspaniałej, małej, przyjacielskiej łyżeczki z kompletu sztućców dla dzieci WMF Disney Kubuś Puchatek (3 elementy). Moja mała księżniczka jest wprost zakochana w przyjaciołach ze Stumilowego Lasu. A nic nie smakuje tak dobrze, jak przygotowane przez mamę wigilijne potrawy nakładane do małych ust łyżeczką
Słodkie okruszkipewno kojarzycie bardzo popularną odmianę sernika na zimno, a mianowicie „Chatka Baby Jagi”, znaną również jako „Chatka Puchatka”? Jeśli tak, to powinna się Wam spodobać moja wariacja na ten temat: chatka serowa z truskawkami oblana czekoladową polewą. Jest przepyszna! Nie wymaga użycia piekarnika i nie potrzeba do niej również wielu składników. Jest całkiem prosta do wykonania, a forma w jakiej
MyCookBook.plNiektórzy mówią, że to ciasto, inni że sernik, a jeszcze inni, że to po prostu chatka Baby Jagi/ Puchatka. Wbrew wszystkim i wszystkiego, trzeba przyznać, że robi wrażenie ;) W szczególności na dzieciach. Jedzona była już za czasów PRL-u. Na pewno wielu z Was pamięta ją z dzieciństwa! Chatka nie wymaga pieczenia, robi się ją błyskawicznie. Polecam
Nastoletnie Wypiekanieprzykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki. Chłodzimy. Następnego dnia wierzch posypujemy kakao (typu Nesquik lub Puchatek) lub startą czekoladą. SMACZNEGO! ;) Podany przepis pochodzi z bloga Zjem to! . Dodałam kilka swoich niewielkich zmian
Czerwona PorzeczkaTwoje motto życiowe? Zawsze brnąć do celu. 9. Co sprawia ci w gotowaniu największą radość? To, że wszystkim zawsze smakuje! 10. Jaka jest twoja ulubiona książka z dzieciństwa? Kubuś Puchatek. 11. Co w sobie lubisz najbardziej? Otwartość do ludzi. Nie będę już typować blogów, gdyż zrobiłam to dokładnie miesiąc temu, ale z przyjemnością odpowiedziałam na pytania
Be Fit Be Strongbędę się raczyć w grudniowe wieczory. Polecam!!! Składniki na likier kakaowo-wiśniowy 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego 200 ml wiśniówki 4 łyżki kakao rozpuszczalnego (takiego dla dzieci np. Puchatek) 50-100 ml przegotowanego mleka W przegotowanym, ciepłym mleku rozpuszczamy kakao. Mleko zagęszczone podgrzewamy, gdy się zagotuje wlewamy kakao, mieszamy do czasu połączenia składników i wyłączamy
Rozpustne gotowaniedobrze chłodzimy (wystarczy jakieś 30 minut w zamrażarce, ale lepsze jest chłodzone kilka godzin w lodówce, gdy żelatyna dobrze się zetnie). Przed podaniem posypujemy kakao (najlepsze jest słodzone typu Puchatek). Torcik pięknie się prezentuje, ale by uzyskać wyższe, wyraźniejsze warstwy, do sporządzenia kremu można użyć podwójnej ilości składników
Rozpustne gotowanie