pucharki - 500 przepisów

Pucharek lodowy z owocami 207

Składniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą)1 morela1 brzoskwinia2 łyżki borówek amerykańskichSposób przygotowania:1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.3. Deser możemy polać ulubionym sosem lub oprószyć tatrą czekoladą.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Malinowy pucharek 227

smakowe :)Składniki:- 1 szklanka malin- 1 jogurt naturalny gęsty (200 g)- 1/2 szklanki musli- 1/3 szklanki cukru pudruPrzygotowanie:Jogurt mieszamy z cukrem pudrem a malinki miksujemy w blenderze. W pucharkach układamy kolejno jogurt na to maliny a następnie musli, wersje powtarzamy. Wierzch dekorujemy malinkami i listkami mięty

Zainspirowana w kuchni
Pucharek jabłkowy bez cukru 190

" Kolejny dzień pełen ćwiczeń. Niestety lodówka pusta, więc przed zajęciami, zamiast zrobić smakowitą sałatkę, będę musiała kupić coś na mieście. Nie chciałabym kupować żadnych ciastek, więc

Słodkie Przyjemności
Deser czekoladowo-pomarańczowy 218

smak wszystko wynagrodzi. Pomysł na poniższy deser podpatrzyłam u Różowej Pantery , która przygotowała to słodkie danie do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę".  Składniki na 4 porcje (pucharki do 300 ml): domowa galaretka pomarańczowa 0,5 l soku pomarańczowego  5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki zwykłego cukru mus czekoladowy 250 ml śmietany 30% 130-140 g czekolady gorzkiej(...)szklance wrzątku. Do gorącego soku (już go nie gotować!) wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość przemieszać i odstawić w chłodnej miejsce. Gdy sok będzie już zimny, przelać go do 4 pucharków.  Aby uzyskać skośną galaretkę, pucharki  pozostawić do stężenia  w przechylonej pozycji . Ja do tego celu, górę pucharków oparłam o wytłaczanki z jajkami, a spody o karton z soku

Ugotować
Szkocki trifle. 202

będzie! PS Nieskromnie dodam, że domowy sukces kremu czekoladowego został powtórzony! ;) PPS Chwilowo wyczerpały się jednak moje możliwości patrzenia na słodycze i kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie(...)łyżki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Górna warstwa: 150 ml śmietanki kremówki  1 łyżka cukru pudru 9 malin Wykonanie: Biszkopty pokroić na ćwiartki i poukładać na dnie pucharków. Dżem wymieszać z whisky lub likierem (ja wybrałem drambuie) i wyłożyć na biszkopty. Przygotować custard: Połączyć mleko i śmietankę w rondelku. Dodać nasionka wanilii i podgrzewać mieszając około 5 minut, niemal

zadanie-gotowanie
Gumi-jagodowe ciacho kokosowe 225

Zrobiłam niezbędne zakupy i zabrałam się za pieczenie. Efekt jest nieziemski! Krem jest mega pyszny i uniwersalny, bo może posłużyć także do nadziania naleśników czy przyrządzenia szybkich deserów w pucharkach. Polecam! :) Spód kokosowy: 4 jajka o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wiórek kokosowym - ok. 30 g 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka wbijamy(...)jogurtu z kokosem i kilkoma szybkimi ruchami łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krem wykładamy na ciasto. Jeśli jest go nieco za dużo możecie wykorzystać go do zrobienia pysznych deserów w pucharkach. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników. Na kremie układamy borówki lub jagody, choć w tym przepisie sprawdzą się także maliny czy truskawki, na górę wylewamy lekko stężałą galaretkę

Cooking Monster
Kokosowo - grecki deser z melonem 179

migdałowych na wierzch (--> Płatki migdałowe ) po 1/4 melona żółtego i cantalupa (można dać również inne rodzaje melona, np. galia, albo arbuza) Przygotowanie: Wafelek zblendować. Po łyżce umieścić w pucharku (amarantus wrzucamy od razu do pucharka), nie ugniatać, mają luźno leżeć na spodzie pucharka. Jogurt grecki wymieszać ze śmietanką kokosową przy użyciu trzepaczki. Dodać ksylitol, malibu i wiórki kokosowe, wymieszać(...)łyżką. Krem równo rozmieszczać w pucharkach. Na wierzchu posypać płatkami migdałów. Z melonów wyciąć kulki, poukładać na deserkach. Całość schłodzić w lodówce. * aby otrzymać śmietankę kokosową, należy puszkę z mlekiem kokosowym wstawić pionowo (na stojąco) do lodówki, porządnie schłodzić, otworzyć bez mieszania puszką, łyżką wybrać z wierzchu śmietankę. Mleczko, które pozostało można wykorzystać do pankejków, naleśników, bułeczek

Cakes By Kejt
Trójwarstwowy deser truskawkowy 181

łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretkę wykonujemy wg przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400ml, żeby lepiej się ścięła. Wylewamy ostudzoną galaretkę do pucharków i układamy je pochyło w lodówce, do całkowitego stężenia. Po kilka godzinach, lub po całej nocy zabieramy się za przygotowanie kolejnej warstwy. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy z 3-4 łyżkami gorącej(...)wody. Odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Gdy żelatyna się ochłodzi (nie może być ścięta) miksujemy ją z serkami homogenizowanymi. Nakładamy serka do pucharków przechylając je w drugą stronę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy druga warstwa zastygnie myjemy truskawki, usuwamy szypułki i miksujemy z dwiema łyżkami cukru. Podgrzewamy 100ml wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki miksujemy

Mania Wypiekania
Truskawkowy deser stracciatella 244

Wykonanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, dodać 3 łyżeczki cukru, zmiksować na gładki mus. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w odrobinie wody, dodać mus z truskawek, wymieszać. Mus rozlać do trzech pucharków, wstawić do lodówki. Pozostałe dwie łyżeczki żelatyny również rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać z serkiem i wyłożyć do pucharków na stężały mus, schłodzić w lodówce. Galaretkę rozpuścić(...)wody. Przelać do pucharków, pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Uwaga – sprawdzona rada 1)        niestety z racji, że tak jak w przypadku wielu produktów, jest żelatyna i żelatyna deser mus truskawkowy może nie stężeć czego sam doświadczyłem ( do każdego pucharka dodałem mus wymieszany z żelatyną innego producenta. W pierwszym mus naprawdę stężał, w drugim

Świat Smaku
Banoffee pie 344

bita śmietana... W tej wersji (by zagłuszyć wyrzuty sumienia;)) dodałam do pełnoziarnistych ciastek po garści płatków owsianych i orzechów laskowych i ułożyłam deser zamiast w w tortownicy, w pucharkach. Spodu nie ugniatałam na twardo, lecz pozostawiłam go lekko sypkiego. Szybciej i bardziej słodko się nie da - ja to połączenie uwielbiam! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować banoffee pie, nie zwlekajcie(...)Niebo w gębie!:)SKŁADNIKI na 6 pucharków:200 g pełnoziarnistych ciastek Digestivegarść płatków owsianychgarść orzechów laskowych130 g roztopionego masła1 puszka kajmaku2 banany2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36%150 g serka mascarponeWYKONANIE: Ciastka, płatki owsiane i orzechy laskowe wrzuć do malaksera i krótko zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki. Dodaj roztopione ciepłe masło i całość dokładnie wymieszaj. Gotową

Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowo serowy pucharek warstwowy z chrupiącymi płatkami 205

Uwielbiam szybkie warstwowe pucharki, które mogę zjeść zarówno w ramach drugiego śniadania, jak i deseru. Dziś polewam Wam jeden z nich. Malinowo serowy pucharek warstwowy z chrupiącymi płatkami przygotujecie dosłownie w kilka chwil. A cieszyć się nim można już o wiele dłużej zajadając się łyżeczka po łyżeczce… Spróbujcie. Składniki: 3/4 szklanki mrożonych malin 150 g waniliowego serka homogenizowanego(...)mnie wersja z pokruszoną wanilią) 4-5 łyżek opiekanych płatków kukurydzanych Sonko listki świeżej mięty Przygotowanie: Maliny rozmrażamy w rondelku lub w wersji szybkiej w mikrofalówce. Na dno pucharka wykładamy opiekane płatki kukurydziane, następnie układamy warstwę waniliowego serka homogenizowanego, a na serek dajemy całej rozmrożone (jeszcze ciepłe) maliny wraz z sokiem, który puściły podczas rozmrażania. Wierach zdobimy świeżą mięto. Podajemy

Słodkie okruszki
Chrupiące śniadanie z serkiem i karmelizowanym jabłkiem 260

Ostatnio na śniadanie upodobałam sobie warstwowe pucharki. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne, chrupiące śniadanie z serkiem i karmelizowanym jabłkiem. Przygotujecie je w bardzo krótkim czasie. Jest pożywne i lekko słodkie. Jak dla mnie śniadanie idealne Tak przygotowany pucharek doskonale sprawdzi się również w formie drugiego śniadania lub kolacji. Spróbujcie. Miłego i smacznego dnia moi drodzy Składniki: około(...)Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Kostki jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być karmelu, ja wolę delikatniejsze, ale możecie karmelizować je dłużej). W pucharku (lub wysokiej szklance) układamy warstwowo – około 4 łyżki płatków Corn Flakes Klasycznych (ilość zależy od wielkości wybranego naczynia, mają powstać warstwy), następnie ponad połowę serka, resztę płatków i znów

Słodkie okruszki
Mus gruszkowy. 304

Dostałem dyspensę na użycie kieliszków zamiast pucharków i skwapliwie ją wykorzystałem. W końcu to właściwie to samo. Pucharki, zanim zaczęły kojarzyć się deserowo, służyły kiedyś do picia alkoholu, a kieliszki (nawet takie bez nóżki) mogą z kolei przyjąć w swoje wnętrze coś bezalkoholowego. Tak raz na jakiś czas ;) Mus gruszkowy jest świetną zawartością takiego kieliszka. Jest bardzo prosty, naturalny(...)sokiem z cytryny w naczyniu żaroodpornym. Umieścić w piekarniku pod grillem na 45 minut w temperaturze 200 stopni. Lekko ostudzić i zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszków lub pucharków i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Tuż przed podaniem polać roztopioną (np. w mikrofalówce) gorzką czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami. Udekorować plasterkami kandyzowanych gruszek

zadanie-gotowanie
Hasło tygodnia - pucharek. 210

Dlaczego pucharek? Otóż kilka dni temu przypadkiem trafiłam w telewizji na kulinarne show, mające wyłonić najlepszego kucharza spośród polskich gwiazd. Jedno z zadań, jakie zostało postawione przed uczestnikami, polegało na wypełnieniu pucharka czymś smacznym i wyjątkowym. Pomyślałam wtedy, że pomysł ten można przenieść na nasz blogowy grunt, co zresztą niniejszym czynię ;) Jeżeli pucharek to przede wszystkim desery. Jednak

zadanie-gotowanie
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 233

wanilię i mieszamy. Mleczko kokosowe przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na puszystą masę. Można dodać 1 łyżkę ksylitolu. Musem truskawkowym i masą kokosową napełniamy foremki do lodów lub pucharki. Do foremek najpierw nakładamy masę kokosową, a następnie mus truskawkowy. Jeżeli lody będą podawane w pucharkach, należy trzymając w jednym ręku naczynie z musem truskawkowym, a w drugim masę kokosową(...)jednocześnie napełnić pucharki. Najlepsze są do tego naczynia z dziubkami. Gotowe lody wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody kokosowo-truskawkowe podajemy jako deser.  Poniżej trochę statystyki o wielkim finale Euro 2016: Francuzi wygrali dziesięć ostatnich meczów z Portugalią.  Portugalia nie pokonała Francji od ponad 40 lat. Po raz ostatni w kwietniu 1975 roku, w towarzyskim spotkaniu

My Chcemy Jeść