kolejny przystanek do sklep z produktami prosto z Hiszpanii. Ogromny wybór - oliwy, oliwki, faszerowane papryki, przeróżne przetwory w słoiczkach oraz osobny dział z szynkami i serami. Za degustację szynek podziękowaliśmy, ale z przyjemnością spróbowaliśmy serów - kremowego owczego sera, w którego wnętrzu zanurzaliśmy chrupiące chlebki oraz sera Manchego. Następnie na stoisku z cydrami spróbowaliśmy scrumpy, czyli cydru zrobionego na bazie(...)oczywiście tylko słuchałam i robiłam zdjęcia :) Naszą wspaniałą wycieczkę zakończyliśmy w winiarni :) W kameralnej sali znajdującej się w piwnicy mieliśmy okazję spróbować dwóch pysznych win oraz towarzyszących im przystawek - serów i wędlin. Była to także świetna okazja, aby pogawędzić z Celią oraz naszymi brytyjskimi znajomymi. Niestety z winiarni nie mam zdjęć, bo jak się domyślacie, w piwnicy światła nie było
Chilli Czosnek i OliwaCo by tu zrobić z zakupionym wędzonym rekinem? Można po prostu go zjeść i już. Albo... przyrządzić pyszną ziemniaczaną sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina
potrawyregionalneW myśl polskiego powiedzenia - wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. A dom kojarzy się zazwyczaj z miłą atmosferą i pysznym jedzonkiem ;) Ja za polskim jedzeniem zdążyłam
Weekendy w domu i ogrodzieEuro już się zaczęło (całkiem optymistycznie), więc zapewne większość z Was kibicuje przed telewizorem w gronie znajomych, popijając piwko/ winko i przekąszając ... no właśnie co? Ja
Tradycyjna KuchniaSłodko-kwaśna sałatka z pomidorków, ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca
Pociąg Do KuchniRolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a
kgwjanczewoLubimy sałatki, prawda? A chyba najbardziej te, które powstają "z niczego". Ja nazywam je recyklingowymi, bo wykorzystuję to, co akurat mam pod ręką, czasem co zalega
Codzienna kuchnia niecodziennaFinger food (z ang. żywność jedzona palcami) jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj dań jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na
Tradycyjna KuchniaPrzegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców
Pociąg Do KuchniSzparagi bez wątpliwości są zdrowe, smaczne i proste w przyrządzaniu. Z opinii znajomych wnioskuję, że wiele osób boi się ich przygotowywania, jednak zupełnie niepotrzebnie. Według mnie
Kuchnia BazyliiLubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze ;-) Polecam dziś pyszną śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę
potrawyregionalneJeśli lubicie chude wieprzowe pasztety, jest to przepis właśnie dla Was. Ten swojski pasztet ma prawdziwie domowy smak i nie da się go pomylić z tym
Trzeci talerzNiecodzienne. Ekscytujące. Aromatyczne. Niezapomniane. Ekscentryczne. Rozpływają się w ustach, a winna redukcja z pomidorkami będzie jednym z Waszych ulubionych sosów. Składniki: – 800-1000 g ośmiorniczek
Pociąg Do Kuchnirównież chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki, czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym, to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne.Gigandes plaki (lub Gigantes plaki), po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie(...)się natką i pokruszoną fetą i podaje z kromką świeżego chleba, którą możemy wyczyścić talerz z pysznego sosu.Gigandes plaki tradycyjnie podaje się jako meze, czyli jedna z wielu przystawek. I rzeczywiście w greckich restauracjach, które odwiedziłam w czasie wakacji, danie traktowano jako niedroga przystawka (3-4 euro). Chętnie zamawiałam je w parze z drugą przystawką, np. dolmades
Chilli Czosnek i OliwaCzymś niesamowitym jest ogrom rodzajów pieczywa spożywanego na świecie. nie ma kultury która by nie miała swojej odmiany chleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie
sierotka maRysia w kuchni