Jajka lubię pod każdą postacią, smażone, gotowane i faszerowane, gdzie wodzą kulinarnej fantazji możemy maksymalnie popuścić. Zbliża się Wielkanoc, więc warto już teraz wypróbować ten oto
Jadło i czytadłoTradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy
kgwjanczewoDawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski
Bon Appetit MałgorzatyŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły MłynekDawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski
Bon Appetit MałgorzatyPlacuszki, wspaniałe na obiad np. piątkowy, a może ciepłą kolację, nie da się ukryć, że z bardzo zdrową, niezrównaną w tym względzie kaszą gryczaną, to jej
kgwjanczewoWidzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania. Składniki
Pyry na GazSkładniki: Oscypek dżem Są tylko dwa składniki i nie ma żadnej filozofii w zrobieniu tego dania :) wystarczy dużego oscypka pokroić w plastry grubości około centymetra, a
Smakowy RajRoladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego
Smakowy RajCiasto lane to przysmak mojego dzieciństwa. Robiła je zawsze moja babcia. Co prawda nie było wtedy patelni teflonowych, a ciasto smażyło się na tzw. „blasze” z
Smakowy RajŚledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale
Smakowy RajZrobienie takiego masła wcale nie jest trudne i można je dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych składników można zrobić masło czosnkowe, masło ziołowo – czosnkowe, albo samo
Smakowy RajUczestnicząc w warsztatach kulinarnych w Ciechocinku miałam okazję skosztować puree z selera i ziemniaków, a jako że jestem wielką fanką tego warzywa, postanowiłam przygotować go w
Jadło i czytadłoSos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to
W kuchennym oknie EwyWiosna. Okres, kiedy wszystko budzi się do życia a kobiety postanawiają coś ze sobą zrobić. Zazwyczaj zaczyna się od narzekania i solennego postanowienia, że już od
ladykitchen