przystawka - 12862 przepisów (strona:650/858)

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 145

Jajka lubię pod każdą postacią, smażone, gotowane i faszerowane, gdzie wodzą kulinarnej fantazji możemy maksymalnie popuścić. Zbliża się Wielkanoc, więc warto już teraz wypróbować ten oto

Jadło i czytadło
Duet schabowo - selerowy 183

Tradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy

kgwjanczewo
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 196

Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski

Bon Appetit Małgorzaty
Nóżki wieprzowe w galarecie 184

Świąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć.  Składniki: 4 nóżki wieprzowe

Niezły Młynek
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 202

Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski

Bon Appetit Małgorzaty
Gryczane placuszki z serkiem mascarpone 191

Placuszki, wspaniałe na obiad np. piątkowy, a może ciepłą kolację, nie da się ukryć, że z bardzo zdrową, niezrównaną w tym względzie kaszą gryczaną, to jej

kgwjanczewo
Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem 532

  Widzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania. Składniki

Pyry na Gaz
Uśmiechnięty facet w okularach, czyli Oscypek pieczony z dżemem 129

Składniki: Oscypek dżem Są tylko dwa składniki i nie ma żadnej filozofii w zrobieniu tego dania :) wystarczy dużego oscypka pokroić w plastry grubości około centymetra, a

Smakowy Raj
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 178

Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego

Smakowy Raj
Andrzejkowa wróżba na patelni 148

Ciasto lane to przysmak mojego dzieciństwa. Robiła je zawsze moja babcia. Co prawda nie było wtedy patelni teflonowych, a ciasto smażyło się na tzw. „blasze” z

Smakowy Raj
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 143

Śledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale

Smakowy Raj
Masło ziołowe - czosnkowe 131

Zrobienie takiego masła wcale nie jest trudne i można je dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych składników można zrobić masło czosnkowe, masło ziołowo – czosnkowe, albo samo

Smakowy Raj
Puree z selera i ziemniaków 148

Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych w Ciechocinku miałam okazję skosztować puree z selera i ziemniaków, a jako że jestem wielką fanką tego warzywa, postanowiłam przygotować go w

Jadło i czytadło
Sos z boczników. 173

Sos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis  TU Boczniaki to

W kuchennym oknie Ewy
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 146

Wiosna. Okres, kiedy wszystko budzi się do życia a kobiety postanawiają coś ze sobą zrobić. Zazwyczaj zaczyna się od narzekania i solennego postanowienia, że już od

ladykitchen