przystawka - 12862 przepisów (strona:652/858)

15. Zielony tort warzywny 357

Taki torcik w okresie zimowym, jak najbardziej można przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa. marchew - 2 sztuki   szpinak

Jadło i czytadło
17. Galantynki z musem z szynki 202

Na ok 12 porcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa

Jadło i czytadło
20. Śledzie w słodkiej glazurze 102

Być może śledzie na słodko brzmią abstrakcyjnie, ale kto nie spróbuje, nie będzie widział, że śledzie najlepsze są właśnie na słodko. Śledzie typu matias wymoczyć i

Jadło i czytadło
22. Śledzie w ziołach prowansalskich 126

1/2 kg śledzie matiasy 2 szt cebuli zioła prowansalskie olej papryka konserwowa Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok

Jadło i czytadło
23. Ryby po japońsku 186

Ryba po japońsku, to moje ulubiona forma przygotowania ryby. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. 1 kg filetów mintaja pokroić w kostkę (ok. 3x3

Jadło i czytadło
24. Roladki chlebowe 107

Takie roladki z chleba tostowego możemy przygotować na piknik, jak i na różnego rodzaju imprezy. Zawartość takich roladek zależy od fantazji nas samych, jak i zawartości

Jadło i czytadło
27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim 228

Galantyna: 4 piersi z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3

Jadło i czytadło
29. Por w szynce i serze 130

1 duży i gruby por 3-4 plastry dobrej szynki 8 plastrów żółtego sera zioła, kolorowy pieprz  50 g. masła  Por kroimy na kawałki

Jadło i czytadło
33. Żurawina w boczku w glazurze z miodu 82

Żurawina suszona  Boczek w plastrach Glazura na około 10 roladek: 2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oleju wykałaczki Żurawinę zalewamy wrzątkiem na ok

Jadło i czytadło
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 121

ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz

Jadło i czytadło
41. Mini ziemniaczane lazanie 170

5 dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka

Jadło i czytadło
45. Selerne placki 143

Seler to moje ulubione warzywo. Do tej pory oprócz surówek i sałatek robiłam kotlety z selera. Przygotowywałam je jednak z obgotowanych plastrów warzywa, panierowałam i smażyłam

Jadło i czytadło
47. Seler nadziewany masą grzybową 132

Pyszne kotleciki z selera z grzybowym nadzieniem. Potrzebujemy: 1 duży seler, grzyby suszone, świerze lub mrożone, 1 jajko, 1 cebula, bułka tarta 2

Jadło i czytadło
55. Czerwona cebula w glazurze z miodu przekładana kaszą jaglaną 70

2 duże czerwone cebule 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 łyżek oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 kostka rosołowa 200 gram serka ricotta pieprz, sól

Jadło i czytadło
63. Szynka z sosem tatarskim 105

2 jajka ugotowane na twardo 1 słoik grzybków z octu 3-4 ogórki konserwowe 1 szalotka 1-2 łyżki majonezu ok. 15-20 plastrów dobrej szynki

Jadło i czytadło