przepisy - 15596 przepisów (strona:160/1040)

Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 865

egzamin na piątkę! Da się? Da się! Wyszło pysznie i zdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri

Ratunku obiad
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 174

ujmując intrygujące połączenia z czekoladą. A ja przecież jestem czekoladożercą!!! O tym jaką czekoladę do jakich potraw i dlaczego opowiadał nam Piotr Chylarecki, który od wielu lat jest twórcą przepisów na wszelkiej maści słodkości. Gotowaliśmy również pod czujnym okiem Pawła Kibarta, którego do tej pory znałam jedynie z II edycji Top Chefa. Po krótkim wstępie i smakowaniu czekolady podzieliliśmy się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrupiący deser 1971

dziś wiadomo wszystkim, którzy mnie znają, że uwielbiam desery. Nawet wy jeśli choć sporadycznie odwiedziliście mojego bloga, na pewno zauważyliście jak wiele przepisów na ten słodki smakołyk już zamieściłam. No cóż, nic na to nie poradzę, że ze mnie taki mały łasuch. Ale któż od czasu do czasu nie lubi zatopić łyżeczki w słodkim pucharku? Dziś troszkę inna wersja deserowego

Słodkie okruszki
Orzechowe muffiny 241

ktoś widział weekend bez słodyczy? Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :) A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża.  Przepis w wersji eksperymentalnej, ale jaki efekt...  Muffinki znikają z talerza w takim tempie.. :) A amatorów orzechowych słodkości dookoła nie brakuje... Orzechowe muffinki   Składniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko

Lawendowe Niebo
Surówka z porem 224

odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Inspiracja z drobnymi zmianami: kobieceinspiracje.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 340

układamy je obok siebie na sosie. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika (góra i dół, bez termoobiegu) na ok 20 minut. Tuż przed podaniem możemy posypać parmezanem. Przepis wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa

Zawsze głodna!
Zdrowa pizza z Newellą 178

półplasterki cebuli. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut. Tuż przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii. Polecam podawać z dodatkiem oliwy z oliwek. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie "Gotuj z Newellą

Zawsze głodna!
Burrito 174

Lubię dania kuchni meksykańskiej, zwłaszcza jesienią. Sycą, poprawiają nastrój swoimi pięknymi kolorami i fajnie rozgrzewają. Dziś mam dla Was przepis na pyszne burrito, które ostatnio zrobiło u mnie furrorę, jedliśmy je przez 2 dni i nie mielismy dosyć. Z podanych składników wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest

Zawsze głodna!
Frytki z pietruszki 188

zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe frytki świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym :) Przepis dodaję do akcji

Zawsze głodna!
Kluski leniwe 212

kluseczki do najzdrowszych co prawda nie należą, ale myślę, że taki słodki obiad raz na jakiś czas jest miłą odmianą. Ponieważ jest to jedno z ulubionym dań mojego Mężczyzny, przepis podpinam do kategorii "Danie dla osoby, którą kochasz" w Wyzwaniu Kulinarnym. 400 g twarogu półtłustego 2 jajka (osobno żółtka i białka) 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru

Zawsze głodna!
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 212

dobrego. W szafce znalazłam zapomniany słoik grzybów suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda wołowinę gotuje się długo, ale samo przygotowanie składników  zajmuje kilka minut. Później mięso "dochodzi" samo w garnku, a my możemy zająć sie czymś

Zawsze głodna!
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 209

przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice, a później nawet Młodsza Siostra. Więc i ja w końcu musiałam spróbować

Zawsze głodna!
Masło orzechowe 171

samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią

Zawsze głodna!
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 212

warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy :) Przepis dodaję do Wyzwania Kulinarnego jako "Nowy produkt w roli głównej". Porcja dla dwóch osób: Pół batata Duża marchewka Dwa korzenie pietruszki Odrobina oleju rzepakowego Jedna łodyżka selera naciowego Pół szklanki

Zawsze głodna!
Tarta z kremem z pomarańczy, ricotty i mascarpone 186

Pyszna, kremowa, lekko kwaskowata tarta na kruchym spodzie z karmelizowanymi pomarańczami, sokiem z pomarańczy, serem ricotta i mascarpone <3 Z wymienionych składników przygotujecie tartę o spodzie 24 cm. Przepis pochodzi ze styczniowego magazynu 'KUCHNIA' i zawiera niewielkie zmiany :) Zapraszam do pieczenia! (zdjęcia niestety są robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość ;) ) Składniki na spód (forma 24 cm): 250 g mąki

My Culinary Art