Gumowate bułki z fast foodów i supermarketów są niesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół(...)łyżeczką oleju. Bardzo delikatnie smarujemy bułeczki za pomocą pędzelka. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy 15-18 minut. W następnym wpisie przepis na perfekcyjny wkład Post Bułki do hamburgerów pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukarmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ! Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis. To chyba największa satysfakcja! No i do tego jak zacnie się prezentuje, czyż nie? ;) Zapraszam - pieczcie ,smakujcie i najbliższych nim obdarowujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować(...)tłuszczu - 350g chałwy waniliowej lub fantazyjnej - 200g cukru drobnego do wypieków - 6 jaj rozmiar L - 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Solony karmel do polania -> przepis tu :) Do dzieła! 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, twaróg, pokruszoną chałwę, serek homogenizowany i mleko. Dosypujemy przesianą mąkę. Pamiętajmy
Sajkofanka smakuDziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie! To ciasto to dla mnie taka nieco słodsza wersja chałki dyniowej. Jest naprawdę pyszne, cudownie pachnie cynamonem i pomarańczami. Dziś rano zjedliśmy połowę na śniadanie ;) Przepis znalazłam na blogu „Tak sobie pichcę
Mienta blogChlebków dyniowych robiłam już kilkanaście, ale nie robiłam jeszcze dyniowego chleba. Kiedy znalazłam ten przepis , postanowiłam, że spróbuję. Ciasto miało być dość luźne, ale moje wyszło tak bardzo luźne, że nie było mowy o formowaniu chlebów i pieczeniu ich w koszyku. Upiekłam je więc w foremkach. Chleby nie są przepięknie pomarańczowe, a to ze względu(...)kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić. Znowu odstawić na 30 minut i po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz. Odstawić do wyrastania. W oryginalnym przepisie proponują wyrastanie nocne w lodówce. Moje ciasto stało przez około 8 godzin w lodówce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. 2 foremki (25 cm) wysmarować odrobiną oleju
Sto kolorów kuchniPrzepis z inspiracji Alana, ze wskazówkami podwykonawczymi mojej rodzicielki. Jest to dobre, bardzo dobre, czasochłonne, ale warto :)Składniki:- ze cztery cebule (jeśli są małe to pięć)- 4 serki topione- 2 plasterki żółtego sera- 1,5 l bulionu wołowego (u mnie z kostki, na taką ilość wody potrzebujemy trzech kostek, w wersji wege można użyć warzywnego)- sól- vegeta- pieprz- zioła prowansalskie(...)się nie zmarnowały - zadziałały jako świetny zagęstnik :) Chwała temu, kto wygra z grudkami! Bo czeka nas duuużo mieszania. Kiedy już wszystko jest ładnie połączone, hartujemy śmietanę (12%, w oryginalnym przepisie była to 30%, ale przez tę cebulę całość i tak ma już dość słodkawy posmak) i wlewamy do naszej zupy. Tak oto wygląda efekt końcowy, czego tam komu brakuje, jeszcze
Kulinarne zapędy Kokosasprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić :DGotowy efekt nie wygląda może oszałamiająco (ale Tata stwierdził, że liczy się gest), na pewno nie przypomina ciacha z przepisu, którym się posiłkowałam, jego wykonanie nie obyło się bez przygód, ale wyszło smacznie i w sumie dość prosto :)Składniki:- kilkanaście biszkoptów- 250 ml śmietany 30%- 4 łyżki cukru pudru- 4 waniliowe(...)rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Teraz nasza masa ląduje na biszkoptach i truskawkach. Wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy całość do lodówki, czekając, aż stężeje. Gdy to nastąpi, przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy poukładać resztę truskawek
Kulinarne zapędy Kokosaprzepis powstał na potrzeby pewnego spotkania, dzieki niemu ,udało mi się zmodyfikować jeden z moich przepisów ze skutkiem obłędnym na moich kubkach smakowych. Jest to strzał w dziesiątkę, zastrzyk zdrowia, jesienna dawka energii, wspomnienie lata, rajskich wysp. Czego tylko chcecie. Składniki najwyższej jakości, bo świadomi tego jak się odżywiamy, mamy pewność , że daleko w życiu zajdziemy, nawet na piechotę
Z Kuchni Do Kuchniczekoladę. Na mnóstwo czekolady. I wydało się, że oprócz przepisoholizmu cierpię również na czekoladoholizm. I mimo, że z kilku powodów powinnam sobie odpuścić, to jednak sięgnęłam do zasobów kulinarnych przepisów Nigelli, jako że ona również znana jest z małych słabostek. I jawnie się do tego przyznaje. Z resztą oglądając jej programy zawsze miałam wrażenie jakby mówiła o mnie. Tak więc(...)wczoraj skorzystałam z przepisu na muffinki, które wręcz epatowały eksplozją czekolady. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboGotuj jabłka na jak najmniejszym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliły. W zależności od tego jakiej konsystencji oczekujesz możesz gotować do zupełnego rozgotowania lub zostawić kawałeczki jabłek. Smacznego :) Przepis pochodzi z ekotarg.pl
chwile dla mniechlebkami naan i owocowym chutney'em lub sambalem. Można również kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi tej robionej własnoręcznie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3 osób): 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu Pasta Vindaloo: 2 łyżki gorczycy 1 łyżka(...)dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smakiDziś przedstawiam przepis na ciasteczka, jak dla mnie doskonałe! Aż wstyd się przyznać ile ich zjadłam, ale jedno jest pewne – warto było Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto
karmelowytropiki, a Bałtyk to nie ocean oblewający piaszczyste plaże RPA, więc na chłopski rozum hasło „świeże owoce morza” powinno być brane przez pół. Czeluście internetów pełne są przepisów na krewetki, przegrzebki i ośmiornice. Osobiście znam przypadki spożywania owoców morza bo tak wypada , a nie dlatego, że smakuje. Jak już pewnie wiecie mam w swoim dużym zadku mody i obowiązujące trendy(...)trucków ani sok z pokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki
ladykitchenJest nadal piękna złota jesień. Można znaleźć jeszcze krzewy z owocami bzu czarnego. Dla tych co chcieliby zrobić nalewkę, mam przepis. Składniki : 1,5 kg świeżych owoców bzu czarnego 1 cytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego(...)granatowe owoce dzikiego bzu, gdyż niedojrzałe nie nadają się do przerobu ze względu na zawartość niektórych substancji szkodliwych dla zdrowia. Substancje te nie występują w owocach dojrzałych.Za udostępnienie przepisu dziękuję ks. Ryszardowi.Inspiracja "Nalewki" - Elżbiety Adamskiej
Proste Potrawyrazem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne(...)ciepłym, wyłączonym już piekarniku, a kiedy przestaną być gorące i staną się nieco wystudzone posypujemy je przesianym cynamonem i cukrem pudrem, a kolejno.. delektujemy się, smacznego! (; W przepisie wykorzystałyśmy produkty Kamis- życie ze smakiem! oraz nabiał firmy Polmlek- smacznie polecamy
Symfonia SmakówTruskawki na rynku się pojawiały... więc musiałam zrobić pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku... wybór padł na sernik na zimno, prostszego przepisu nie znajdziecie... a jak dla mnie nie dość, że najprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!!SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych(...)biszkoptów. Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy 100 ml zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej
Aga w kuchni