niedźwiedziego było spore pudełko. Trochę zakisiłam bo lubię kiszonki , trochę zalałam dobrym olejem i pomyślę do czego go wykorzystać, a reszta trafiła do pysznej zupy, którą śmiało można zastąpić wielkanocny żurek. Jest nieco kwaskowa, ale bardzo wiosenna więc to chyba dobry pomysł, prawda? Zapraszam na zalewajkę z dużą ilością wiosennej zieleniny, lekko pachnącą czosnkiem i bardzo smaczną. Wiosenna zalewajka czosnkowa
Smaczna Pyzatatarski to idealny dodatek do jajek, kanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek
Monia miesza i gotujePierwszy raz przygotowałam te jajeczka na Wielkanoc kilka lat temu. Rodzina i goście byli mile zaskoczeni tak efektowną przystawką. Nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze stanowi świetną ozdobę wielkanocnego stołu. Może i Wy zaskoczycie w tym roku rodzinę podając takie jajeczka? ;) wydmuszki: 10 sztuk 15 dag szynki parzonej (lub innej, może być kurczak) 1/2 puszki groszku konserwowego
Smakołyki AsiPagnottelle di Pasqua to w dosłownym tłumaczeniu wielkanocny bochenek. Popularne we Włoszech, ale nie tylko. Wcześniej ugotowane na twardo jajko otacza się wiankiem z ciasta drożdżowego. Dopiero potem całość wędruję do piekarnika. Po raz pierwszy barwiłam jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Polecam ten sposób, bo daje ciekawy efekt i co najważniejsze jest zdrową alternatywą dla kupnych barwników. Zdecydowałam się
zadanie-gotowaniewczesną wiosną taką zieloną zupę. A na pewno robili to Niemcy w średniowieczu, bo z tego okresu pochodzą pierwsze o niej zapiski. Zupa z dziewięciu ziół stała się daniem wielkanocnym, a ściślej wielkoczwartkowym (Gründonnerstagsuppe), co oznacza, że w klasyczny sposób nastąpiło połączenie tradycji i symboliki "pogańskiej" z chrześcijańską. Magiczna i święta liczba trzy i do tego potrojona! Młode, pierwsze
zadanie-gotowaniePomysł na zaskakującą przystawkę i kolejna zabawa smakiem tradycyjnego, wielkanocnego żurku Tym razem smak żurku z białą kiełbasą i jajkiem zamknęłam w wytrawnych muffinkach z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonej szynki i dużej ilości majeranku. Jajko też jest, tyle że na wierzchu, a nie w środku, a połączone z chrzanem robi dodatkowo za pobudzający kubki smakowe krem Wykonanie Białą kiełbasę wrzuć
Eat me! Fit me!Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę faszerowanych jajek, czyli dania, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym śniadaniu wielkanocnym. Różowe jajka faszerowane przygotowałam na bazie pieczonych buraków. Delikatny róż z elementami zielonych kiełków pięknie prezentuje się na stole. Oczywiście jajka nie będą tylko i wyłącznie świąteczną ozdobą, są też bardzo smaczne 😋. Natomiast jeśli nie przepadacie zbytnio za czosnkiem, pomińcie
Kulinarne przygody GatityCiasto marchewkowe, piernik z marchewki, czy carrot cake to klasyka w wielkanocnych wypiekach i w tym roku z pewnością znajdzie się na naszym światecznym stole. Bardzo lubię zestawienie pulchnego, wilgotnego ciasta marchewkowego i kwaskowej polewy z serka. W dzisiejszym przepisie pojawił się dodatkowy składnik: ananas. Zrezygnowałam z goździków i korzennych przypraw, które zawsze dodaję
dolcevitainmykitchenokresie wielkanocnym jemy dużo jajek i staram się je jakoś urozmaicać. Tym razem zrobiłam w sosie na bazie majonezu i śmietany z warzywami. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 7 rzodkiewek kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 3 łyżki majonezu Folwark 1 łyżka śmietany 18% gęstej sól pieprz kiełki brokuła ale-raj Przygotowanie: Ogórek
Ala piecze i gotujeOczywiście nie może zabraknąć barszczu białego: a teraz czas na słodkości: Korzystając z okazji życzę Wam zdrowych, rodzinnych, ciepłych oraz słonecznych Świąt Wielkanocnych. Niech będzie smacznie :) Paapilotkaa
paapilotkaazastąpić go olejem roślinnym np. kokosowym, to będzie to doskonałe danie wegańskie. Jak dla mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Pasztet wielkanocny składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki słonecznika 1 por 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5 słoiczka suszonych pomidorów lub około
Przysmaki Karolkiidealny na wielkanocny stół. Pasuje do wędlin, pasztetów, ryb wędzonych, a przede wszystkim do jajek. Składniki: -pół szklanki śmietany -pół szklanki majonezu -spora łyżka chrzanu ze słoiczka lub świeżo tartego -sól, cukier do smaku -posiekana zielenina: pietruszka, szczypiorek, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nie miksować, bo sos zrobi się rzadki. Jeżeli używamy świeżego
Kulinarne przemysleniaciasta i serkiem mascarpone. Przepis i wykonanie deseru jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. Sernik z oreo to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. składniki na tortownicę 26 cm spód ciasta 250 g ciastek oreo 100 g masła masa 330 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 2 opakowania śmietan- fixu
Smakowite DaniaTego mazurka nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Lubią go nawet osoby, które generalnie nie przepadają za słodyczami ;) Przepis pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta
Słodkie inspiracjepysznym kremem cytrynowym. Chociaż musimy poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta, to jest bardzo łatwe do zrobienia. Pyszne i dodatkowo cieszy oko. Z pewnością będzie wyróżniać się między innymi wielkanocnymi wypiekami :) Szpinakowe ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rozmrożonego szpinaku łyżka soku
Mienta blog