wielkanocnych ucztach, bogatych w mięso i sałatki z majonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki kukurydzy z puszki kilkanaście czarnych oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu
Czerwień i błękitświęta Wielkanocne prym wiodą jajka... Szczerze mówiąc to nie jestem fankom jaj, ale połączenie z sosem tatarskim bardzo odpowiada moim kubkom smakowym. Poza tym sos pasuje również do wędlin oraz różnego rodzaju pieczeni. Tego sosu nie może zabraknąć na świątecznym stole! Sos tatarski jest bardzo wyrazisty, więc doskonale łączy się z napojami alkoholowymi😊 Do sosu możemy użyć dowolne grzybki marynowane
kulinarne odsłony patidań jest tego gwarantem. Dlatego dobrze czasem sięgnąć po coś lżejszego. Moja sałatka jest zapewne gdzieś pośrodku. Pyszna odskocznia od tłustych mięs i bigosów, lecz jednocześnie zgrabne nawiązanie do Wielkanocnego menu. Ostrość, ale i świeżość rzodkiewki, słodycz jajek i groszku przełamana słonym, octowym smakiem kaparów i przyjemną ostrością czarnuszki. Smacznego! Składniki to: 15 rzodkiewek pół puszki zielonego groszku 6 jajek
PichceniomaniaChcąc upiec coś nowego, weszłam na stronę Jamiego Olivera. Bardzo chciałam upiec to ciasto: Orange&polenta cake Upiekłan na świąteczny Wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne, pyszne. Dodałam coś od siebie. Ale też podzielę sie z Wami czego dałabym mniej lub więcej nastepnym razem a powtórzę to ciasto. 200 gram mielonych migdałaów* kostka masła 2 pomarańcze 100 gram polenty
AZgotuj!talerzu majonez wymieszać z jogurtem naturalnym nie za gęstym, dodać paprykę ostrą mieloną, pokrojony szczypiorek, wymieszać , wszystko wyłożyć na jajka, schować do lodówki - pyszne jajka nie tylko na Wielkanocne śniadanie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii
Ugotowane pozamiataneIdealne babeczki na Święta Wielkanocne, do święconki. Puszyste, delikatne, polane lukrem posmakują każdemu. Polecam. Składniki: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 36% 0,5 łyżki soku z cytryny Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę ok. 10 minut mikserem
Pyszności SłodkościKochani! Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze oraz samych smakołyków na Wielkanocnym stole :) Co do smakołyków-mam dla Was przepis na ciasto z masą kajmakową, która kojarzy mi się z Wielkanocą. Jest to dobry przepis dla wszystkich zabieganych, ponieważ ciasto można zrobić ekspresowo używając gotowych półproduktów, bez pieczenia. Najgorszym etapem jest czekanie minimum
Zawsze głodna!Szybki i smaczny sos chrzanowy. Nieodzowny dodatek Wielkanocnych posiłków. Składniki : łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki bulionu 2 łyżki śmietany 18% 1-1,5 łyżki chrzanu tartego sól, pieprz Przygotowanie : W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Dodajemy chrzan i chwilkę podsmażamy pozbywając się w ten sposób nadmiaru octowego smaku. Bulion i śmietanę dodajemy
Mechanik w kuchniKochani sympatycy mojego bloga... Zdrowych, radosnych Świąt. Niech cudowna atmosfera przy wielkanocnym ucztowaniu tra cały rok. Nieśmy radość i miłość. Dzielmy się nimi nie tylko w Święta. Poszukujmy więcej okazji do wspólnego zasiadania przy stole, bo przy takim zastawionym pysznymi potrawami zapomina się o wszelkich trudach, problemach i konfliktach. Pełnych pozytywnych myśli albo raczej błogiego niemyślenia Świąt! Dłuższych chwil zapomnienia
Jeść, by żyć w zdrowiuŚwięta Wielkanocne to musi być babka :) Jaka babka? Tym razem po raz pierwszy piekłam babkę parzoną. Bardzo prosta w wykonaniu i niezwykle puszysta, to takie stwierdzenie na sam początek. Nie wiem jeszcze jak długo utrzymuje świeżość, ale zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam lukrem
Różne smaki w kuchniDziś już w prawdzie Wielka Sobota i pewnie większość z Was naszykowała już koszyczki Wielkanocne, ale jest jeszcze na tyle czasu aby zdążyć upiec pieczywo na stół Świąteczny i rozkoszować się smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI
Marcepanowa kuchniaCzym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste! Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję ! Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI
Marcepanowa kuchniaChętnie Wam się do czegoś przyznam – uwielbiam pasztety! Szczególnie takie domowe, w których wiadomo, co jest „w środku”. Tym razem pasztet drobiowy pojawi się na naszym wielkanocnym stole podczas śniadania. Domowy pasztet to trochę pracy, ale warto się trochę pomęczyć. Przepis mojej mamy. Częstujcie się 🙂 Składniki /2 formy o wymiarach ok. 9×22 (dół
Pasja SmakuKiełbasa podana na wielkanocny stół nie musi być kiełbasą z wody:). Prezentuję białą, pieczoną kiełbasę w idealnie pasującym do niej sosie chrzanowym. 4 białe kiełbasy surowe lub parzone 2 cebule 250 ml śmietany 18% 100 g chrzanu ze słoiczka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Cebulę siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy śmietanę, chrzan i przyprawy
Szefowa kuchni