Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło
Emcia PichciŚwięta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma
Bernika - moj kulinarny pamietnikNie ma jak pyszna domowa wędzona szyneczka. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu no i musimy mieć potem gdzie to mięsko uwędzić. Taką szyneczkę
Monia miesza i gotujeSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież
Kulinarne przygody GatityDziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej. I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana
Smaczne ZdroweDziś ostatni dzień konkursu na Mikserze, w sieci więc całe mnóstwo serników. I ja postanowiłam wykorzystać tę ostatnią chwilę, i jeszcze coś przygotować. Choć z zasady
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa...Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka drożdżowa to typowo wielkanocny wypiek. Mi się tak przynajmniej kojarzy. Z dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasztet w wersji bezmięsnej. Delikatny, kremowy i pyszny. Idealny na ciepło i na zimno. Zachwyci nawet smakoszy mięsa.Spróbujcie sami!Składniki:10 jaj
Gospodyni MiejskaZakwas na żurek...Kwaśny, czosnkowy, aromatyczny.Na mące żytniej razowej.Niezastąpiony składnik każdego domowego żuru! Składniki:750 ml przegotowanej, letniej wody;3/4 szklanki mąki żytniej razowej
Gospodyni MiejskaŻurek na zakwasie...Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku.Doprawiony śmietaną i chrzanem.Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.Podany w domowej roboty chlebie.Niebo w gębie!Składniki:1 duża
Gospodyni MiejskaChlebki do żurku...Okrągłe miseczki domowej roboty.Idealne do zjedzenia wraz z zupą!Smaczny sposób na podanie żurku.Składniki:650 g mąki pszennej;2 łyżeczki soli;2
Gospodyni MiejskaZakwas na barszcz biały...O słodko-kwaśnym aromacie i smaku.Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu.Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Zachęcam
Gospodyni MiejskaBarszcz biały na domowym zakwasie...Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy.O pięknym czosnkowym zapachu.Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Mocno majerankowy.Pyszny!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia
Gospodyni MiejskaCiasto zebra...Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto.W smaku przypominające lekko wilgotną babkę.Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry.Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród
Gospodyni Miejska