Sernik krakowski to obok wiedeńskiego, jeden z najpopularniejszych serników. Łatwo go poznać po charakterystycznej kratce z ciasta na wierzchu, dużej ilości rodzynek i niezbyt dużej wysokości
Smakołyki BerenikiKarkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i
Kuchnia z widokiem na ogródPyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen
Moje Małe CzarowanieWszyscy mają koszyk mam i ja;) W tym roku nasz świąteczny stół będzie zdobił pyszny, drożdżowy koszyczek;) Koszyczek jest prosty do wykonania, potrzebna jest nam
Krakowskie smaki AniCzym byłyby święta bez królowej sałatek? Nie ważne czy Wielkanocne czy inne warzywna musi być. Ja ją odrobinę zmodyfikowałam a mianowicie nie dodałam zielonego groszku i
pieprzny smaczekNa wielkanocny, rodzinny obiad w tym roku zaplanowałam pieczone uda kurczaka, faszerowane białą kiełbasą i żurawiną. To danie na pewno trafi w gust moich domowników bo
Smaczna PyzaZupa chrzanowa to taki żurek, nie żurek. Choć z wyglądu trochę podobny, to smakowo zupełnie coś innego. I choć u mnie nie wszyscy byli
Smaczne ZdroweBrioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem
Moniki SmakołykiW nawiązaniu do żurku, który pojawił się na blogu kilka dni temu, chciałam podzielić się z Wami przepisem na domowy zakwas. Spotkałam się z głosami że
Pyry na GazŚwięta coraz bliżej. Jutro Wielki Piątek, na ten dzień polecam pyszna rybkę z warzywami. SKŁADNIKI: 80 dag filetów z mintaja lub dorsza (świeżych lub mrożnoych
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ( na około 40-50 ciasteczek- 2/3 blachy) 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania
KreatywnePinyTaki oto mazurek tradycyjnie gości na moim świątecznym stole. Przepis pochodzi od mojej mamy, i wydaję mi się, że jest raczej nie znany. Zobaczcie jak go
DiteczMazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii... Mazurek truflowo
maniapieczeniaSkładniki: Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 50 g cukru pudru 150 g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Masa czekoladowa: 150 g masy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pieczeń cielęca Cielęcina to bardzo delikatne i kruche mięso, zdecydowanie mniej wyraźne w smaku niż wołowina. Według mnie najlepiej smakuje w najprostszej postaci. Bez wielu przypraw
Pełny talerz