Nie wiem czemu przez całe lata twierdziłam, że nie lubię żurku, tylko biały barszcz. Oczywiście szłam na łatwiznę i korzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku
Kuchenne zapiski EdytyPierwsza wersja żurku ugotowana z własnoręcznie przygotowanego zakwasu . Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis ten dostałam wiele lat temu, kiedy jeszcze byłam bardzo młodą mężatką, od osoby, której dzisiaj nie mam ochoty wspominać. Sprawdziłam go wielokrotnie, i jeśli kolejne
Kuchenne zapiski EdytyLubię pieczone mięso, i to nie tylko za jego walory smakowe, ale i za praktyczność. Po upieczeniu większego kawałka nie łamię sobie głowy co mam przygotować
Kuchenne zapiski EdytyNajpyszniejsza babka, jaką dotychczas jadłam. Kajmakowa, pachnąca, polana kajmakową polewą i posypana uprażonymi migdałami. Pomimo dużego wyboru świątecznych ciast na stole, prawie cała została zjedzona już
Kuchenne zapiski EdytyJak ten czas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na
Kuchenne zapiski EdytyKolejny zaległy przepis to biała kiełbasa pieczona z cebulką i pieczarkami. I tylko trzy słowa: pycha, pycha, pycha!!! :) Pieczona biała kiełbasa Składniki: 1 kg surowej białej
Kuchenne zapiski EdytyKlasyka gatunku. Boczek pieczony w majeranku i utartym z solą czosnku. Tak piekła go moja Babcia, i tak do dnia dzisiejszego piecze moja Mama. Moim domownikom
Kuchenne zapiski EdytyCytuję za kolegą Polpalem z portalu gotujmy.pl (mam nadzieję, że nie będzie miał mi tego za złe), który okazał się kopalnią wiedzy na temat tego charakterystycznego
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis miałam wstawić już wczoraj, ale jak to bywa u kobiet pracujących - czas ma bardzo dziwne zdolności umykania nie wiadomo gdzie i nie wiadomo kiedy, więc
Kuchenne zapiski EdytyJak dotąd nie wykorzystywałam jeszcze mango do żadnych potraw, z tej prostej przyczyny, że od razu było odkrawane od pestki, nakrawane w kosteczkę i zjadane na
Kuchenne zapiski EdytyKakaowo cynamonowo imbirowa babka dyniowa z czekoladowym szlaczkiem, pachnąca i wilgotna, nawet drugiego dnia po upieczeniu była cudownie smaczna :) Przepis źródłowy TUTAJ . Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyKolejny sernik, tym razem wiedeński z bakaliami i czekoladową polewą. Użyłam do niego kupionego na targu "prawdziwego" sera "od baby". Był tak
Kuchenne zapiski EdytyPierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec
Kuchenne zapiski EdytyKiedy wypatrzyłam ten przepis na pożółkłej kartce wyrwanej całe lata świetlne temu z jakiejś gazety, od razu stanął mi przed oczami zalegający w lodówce ośmiopak Danio
Kuchenne zapiski Edyty