Dzisiaj zapraszamy Was poświątecznie na pyszny pasztet pieczarkowy Składniki: - 1 kg pieczarek - 2 bułki kajzerki - 1 szklanka mleka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 3 jajka - pół
Kuchenne WariacjeŻurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka
Wiem co jem„Zakwas na żurek można bez problemu kupić gotowy, ale nic nie zastąpi tego przygotowanego samodzielnie w domu, tym bardziej, że jest to bardzo proste do zrobienia
Wiem co jemOstatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak :) Piaskowa babka cytrynowa Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyCiasto wykonane na specjalne zamówienie mojego męża, który uwielbia zarówno sernik, jak i suszone śliwki. Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyPrzejedzona kupnymi wędlinami postanowiłam zrobić sobie własną wędlinkę. Wybór padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z
Kuchenne zapiski EdytyOd dawna miałam ochotę upiec ciasto z kisieli. Nęciły mnie piękne kolory, jakie ujrzę po jego rozkrojeniu, a już szczególnie wtedy, kiedy wpadłam na ten przepis
Kuchenne zapiski EdytyTen przepis pochodzi z ubiegłego roku, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :) Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis, który chciałam przedstawić, jest autorstwa mojego Taty - oczywiście otrzymałam od niego zgodę na jego opublikowanie :) Tak przygotowane faszerowane jajka od jakiegoś czasu stały się w
Kuchenne zapiski EdytyMoja propozycja dla miłośników galaretek. Smaczna i efektowna przekąska z jajek. U mnie wprawdzie wersja dość uboga, ale można dodać do środka konserwowy groszek, kukurydzę, ogórka
Kuchenne zapiski EdytyRosół ma tą wadę, że zawsze zostaje z niego jakaś niepodzielna końcówka - porcja za duża na jedną osobę, a za mała na więcej. Niestety, na tą
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis na tą babkę znalazłam w starej gazecie z 2003 roku. Co najśmieszniejsze przeglądałam tą gazetę już wielokrotnie i dotychczas jakoś go nie zauważyłam :) Byłam bardzo
Kuchenne zapiski EdytyKolejna, upieczona w ramach eksperymentu babka. Tym razem zamiast masła, margaryny, czy oleju - dodatek majonezu. Babka okazała się bardzo smaczna i wilgotna, została pochłonięta (zjedzona to
Kuchenne zapiski EdytyNie wiem czemu przez całe lata twierdziłam, że nie lubię żurku, tylko biały barszcz. Oczywiście szłam na łatwiznę i korzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku
Kuchenne zapiski EdytyPierwsza wersja żurku ugotowana z własnoręcznie przygotowanego zakwasu . Wersja najbardziej podstawowa, zawierająca minimalną ilość składników i przypraw. Po pierwsze dlatego, że chciałam zapoznać się z
Kuchenne zapiski Edyty