Bloody Mary/Krwawą Mary prezentowałam tu - klik . Ostatnio zaciekawiłam się podobnym przepisem, z tymże na shota. Postanowiłam Wam go podać, ponieważ jest doskonałą propozycją na wszelką imprezę oraz nadchodzący Sylwester! Charakteryzuje się ciekawą nazwą, smakiem i prostotą w przygotowaniu. Spróbujecie? 1 część wódki 1 część soku pomidorowego (polecam Victoria Cymes ) 2-3 krople sosu tabasco Do mniej więcej połowy kieliszka
Di gotujeskrzypiących, Prezentów wspaniałych, Wielu kolęd wyśpiewanych, Świąt wolnych od zmartwień, Z barszczem z uszkami i z karpiem W Boże Narodzenie samej radości, A przy stole mnóstwa miłych gości, W Sylwestra zabawy do samego rana, Pięknych fajerwerków, dobrego szampana
Ala piecze i gotujerazy, ale nigdy nie doczekał się zdjęcia :) taki jest pyszny, że znika moment! W końcu i na niego przyszedł czas :) Polecam go na każdą okazję - Boże Narodzenie, Sylwester, Nowy Rok, Wielkanoc, urodziny, imieniny i bez okazji tak do kawy, bo naprawdę warto! ;) Do jego przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości sera! To ma być prawdziwy biały
Kolorowy Przepisownikskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy
Domowy Smak Jedzeniajakieś fajne ciasto. Trufle daktylowo-migdałowe polecam jako drobny upominek, który możesz dołączyć do prezentów dla najbliższych. Sprawdzą się także jako niebanalny zdrowy deser na powoli zbliżającego się Sylwestra. Marokańskie trufle daktylowe - Przepis Składniki / na ok. 40 sztuk: 200 g suszonych daktyli 200 g mielonych migdałów + 4 łyżki do obtoczenia* 1 łyżeczka cynamonu skórka starta z wyparzonej pomarańczy 1 łyżka
Chilli Czosnek i OliwaPomidorowe bułeczki drożdżowe z soczewicą, nadają się na każdą okazję. Na zbliżające się święta mogą być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody
Mienta blogKrokiety lubi cała moja rodzina. Przygotowuję je często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
Smakołyki AsiZupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam! Składniki
Codzienne GotowaniePodczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką
Tradycyjna Kuchniapodsmażana cebulą - czyli rozkosz dla podniebienia, dla amatorów cebuli. Aromatyczne, proste do zrobienia, idealne na imprezki. Smakują na ciepło i na zimno. Może się skusicie? Przed nami Sylwester i karnawał :) Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha): 230 g mąki pszennej (typ 650) 12 g świeżych drożdży 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli
Smak mojego domuKorzystając ze szczęścia, że Sylwester wypadł w czwartek wyjechałam na kilka dni w góry do Bukowiny Tatrzańskiej. Okazało się, że impreza sylwestrowa skrzętnie ukrywana przez moich bliskich jako niespodzianka była naprawdę rewelacyjna. Każdemu polecam karczmę regionalną przy stoku Wierch Rusiński! Jedzenie, muzyka, konkursy, atmosfera niezastąpione! Bardzo polecam też miejsce noclegowe u pani Ani w Bukowinie - Wierch Kurucowy :) Oprócz tego
Karola gotujepropozycją na przekąskę na imprezkę. Można je zrobić wcześniej, a w odpowiednim czasie podgrzać w mikrofali lub gorącym piekarniku. Pieczarki panierowane dobrze smakują również przestudzone. Może wykorzystacie przepis na Sylwestra? Składniki: 500 g małych pieczarek sól i pieprz do przyprawienia pieczarek 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich (u mnie zioła Skworcu ) około 1/2 - 3/4 litra oleju rzepakowego do smażenia
Smak mojego domuUltra prosta i szybka przekąska na wieczór, sylwestra lub imprezę. Wystarczy mieć ciasto francuskie i resztki w lodówce :) Składniki: - ciasto francuskie - wędzone udko z kurczaka - pomidorki koktajlowe lub paprykowe - cebula - starty ser cheddar - sos brokułowy zrobiony jak w tym przepisie do ryby: klik - listki bazylii - sól morska Płat gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 9 równych prostokątów. Każdy z nich
Cook&Loveczekał na to, aż go opublikuję:) W końcu nadszedł jego czas :) Pracochłonny, ale niesamowicie pyszny tort przełożony kremem śmietanowym. Idealnie sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :) Ciasto: 6 jajek, 300g masła, 15 czubatych łyżek mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru
Z miłości do słodkościŚledź podany w inny sposób-tatar ze śledzia z marynowanymi grzybkami i papryką-czemu nie-pycha i prezentuje się bardzo ciekawie,super propozycja na zbliżającą się Wigilię,sylwestra i nie tylko-polecam Składniki: 500 g filetów śledziowych w oleju kilka papryk konserwowych, mały słoiczek grzybków marynowanych mała cebulka pół jabłka łyżeczka musztardy pieprz, 1-2 łyżki soku
Swojskie jedzonko