Święta święta i po świętach. Pora wrócić do pracy i mimo świątecznego obżarstwa trzeba coś jeść. Wiosenna aura skłania do przygotowywania lekkich i kolorowych posiłków. Co więcej - niedługo wakacje w związku z czym warto zadbać o linię, dlatego też jem niskokaloryczne dania ;) Propozycja na dziś to: Śniadanie - tortilla z gotowanym kurczakiem, buraczkiem i sałatą. Lunch
Codzienne Gotowaniebrzuchach na cokolwiek, czy w święta skutecznie się "zapchaliście " ?! Bo mam dla Was coś dobrego... Tą pyszną sałatkę z dodatkiem tortellini i kurczaka zrobiłam na święta, ale równie dobrze można podać ją na rodzinne przyjęcia. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 opakowanie tortellini z prosciutto 1 słoiczek selera konserwowego (ok 350g) 1 słoik czerwonej papryki
Kuchnia w czekoladzieŚwięta, Święta i po Świętach.. Wielkimi krokami zbliża się Nowy Rok i karnawałowe szaleństwo. Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się na taką właśnie porę. Nie wymaga dużo pracy, a babeczki idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie. Możemy dowolnie udekorować babeczki, dzięki czemu będą same w sobie ozdobą na stole. Ja przygotowałam dwie wersję muffinek
two broke sistersŚwięta, święta i po świętach. Ja akurat przeleżałam je w łóżku, pokonana przez chorobę. Prezentów otrzymałam moc (w tym fartuch masterchefa, więc mogę rządzić się w kuchni jeszcze bardziej niż zwykle), może dlatego, że Mikołajowi było mnie żal ;) W tym roku nie otrzymaliście ode mnie wskazówek, co też smacznego można by przyrządzić na Wigilię
Życie zamknięte w smakuŚwięta, święta i po świętach :) Smakołyki się pokończyły więc nastał czas na recykling resztek wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce - pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki - sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza :) Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna
Atlas Smakówmoje ukochane, wiosenne Święta, więc pomału czas zacząć przygotowania. I nie chodzi mi tu bynajmniej o mycie okien, trzepanie dywanów, czy pastowanie podłóg. Zazwyczaj już miesiąc przed Świętami siadam w wygodnym fotelu z filiżanką gorącej kawy w zasięgu ręki, obkładam się moimi zeszytami z mnóstwem sprawdzonych przepisów, karteczkami na których znajomi spisali receptury swoich sprawdzonych dań(...)sterty, ale już taka jestem, że lubię sobie wszystko wcześniej zaplanować, poukładać w głowie, mieć czas na wypróbowanie jakichś nowych potraw. Choć fakt jest taki, że i tak Święta Wielkanocne są mniej "opasłe" niż Bożego Narodzenia, to i tak należy czymś pysznym rodzinę (czytaj teściową) zachwycić. Mama mojego męża piecze naprawdę dobre ciasta, toteż i poprzeczka zawieszona
Rozpustne gotowanieJuż coraz bliżej Święta, więc pomyślałam sobie, że czas najwyższy przedstawić mój przepis na chlebki na żurek. Piekę je od lat, nie tylko na Święta, są niezastąpione również do zupy gulaszowej. Co najważniejsze są wysokie, pięknie wyrastają nie rozlewając się zanadto i mają niesamowicie chrupiącą skórkę!!! Często piekę chleb z tego przepisu tylko i wyłącznie(...)wydrążyłam miąższ i zamroziłam. Wyjmę je w sobotę wieczorem, by przez noc się rozmroziły. Następnie włożę je do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, żeby je wysuszyć. Wesołych Świąt
Rozpustne gotowanieŚwięta tuż, tuż. W mojej kuchni od jakiegoś czasu czuć magię przygotowań. Przeglądam przepisy, planuję wypieki, potrawy, piekę ciasteczka i już nie mogę się doczekać Wigilii ;) Dziś upiekłam makowce zawijane z przepisu mojej(...)babci. Przez lata przygotowywała je dla całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam do tego grona ;) Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt, są pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane w środku. Z tego przepisu upieczemy trzy dość spore makowce.Polecam!!! Składniki na świąteczną struclę makową (świąteczny makowiec zawijany
Rozpustne gotowanieparu dni coś nowego, żeby maksymalnie wykorzystać zasoby lodówkowe, jednocześnie niewiele kupując przed wyjazdem na święta do Polski. Przyznać też muszę, że w tych ostatnich dniach przed świętami trochę mi brak, a trochę i szkoda czasu na siedzenie przed komputerem. Przygotowałam(...)domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań. A co jemy teraz
Kuchnia Prezydentowejemaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało. II etap (1 tydzień przed świętami): Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 2 godziny, aby się ogrzało. Po tym czasie podzielić na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na grubość(...)twardych pierników: obkładamy je kromkami chleba i jabłkiem pokrojonym na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i na 2 dni odstawiamy w chłodne miejsce. III etap (3-4 dni przed świętami): MASY do przełożenia pierników: 1. masa: Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i podgrzać, dodać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować 1 blat piernika i przykryć drugim. 2. masa
Domowa Cookierenka AgiŚwięta Wielkanocne dopiero co za nami a ja wspominam święta Bożego Narodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki
paapilotkaaJako, że święta już niedaleko, mimo, że nie czuć atmosfery, postanowiłam zrobić coś świątecznego. Święta Bożego Narodzenia, kojarzą mi się zwłaszcza z piernikiem. Chciałam stworzyć coś, z czegoś, co jest znane, niekoniecznie świąteczne, wprowadzić akcent świąt w postaci nuty smakowej piernika. I.. udało się ;) Zapraszam na przepis: Biszkopt piernikowy: - 4 duże jaja, bądź
MamaOskarkamój Syncio pięknie się rozwija podczas wołomińskiej wyprawy? O tym, że tęsknię za Tatą-Mężem podczas rozłąki i nie jest lekko delikatnie mówiąc. Czy o tym, że święta za pasem, bałagan w domu moim i w domu Mamy, którym się chwilowo opiekuję... huk pracy i gotowania w nadchodzącym tygodniu...? Zaraz, zaraz(...)złapię oddech, a jako, że zajrzałam tu tylko na chwilę to pozostawię słodki ślad swych odwiedzin i po prostu opiszę pleśniaka, którego robiłam przedwczoraj pierwszy raz - na próbę przed świętami. A z resztą tematów i przemyśleń uporam się na spokojnie jak już wrócę na dobre. Składniki: 250 gram miękkiej margaryny 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jaja
Kuchnia po mojemuzwykle? Święta, święta i po świętach? U Was też? Jak zwykle ogrom wykonanej pracy, nieprzyzwoite obżarstwo, trochę śmiechu w gronie najbliższych, a na koniec jakże zasłużone i błogie lenistwo? Tradycji stało się więc za dość. Przynajmniej u mnie. Bez odrobiny narzekania, stresu i gonitwy się nie obyło, ale tak już widać musi być
Kuchnia po mojemujedno z ciast obwiązkowych na Święta w naszej rodzinie. Babcia mówiła(...)piernik", ale jego właściwa nazwa to "Miodownik pszczelowolski". Przepis pochodzi z Kalendarza pszczelarskiego z 1974 roku, który od kiedy pamiętam, co roku wyciągany jest z szafki tuż przed świętami. Po latach już sam otwiera się na odpowiedniej stronie... Ciasto jest pyszne - piernikowe, miodowo-korzenne, z każdym dniem smakuje coraz lepiej i jest coraz bardziej wilgotne. Z przepisu wychodzi duża
Kulinarne Inspiracje