przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:33/765)

Filet z kurczaka w szpinaku z parmezanem 101

Święta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że wypoczęliście. Smakołyków w lodówce na ogół jeszcze pełno ale na obiad wypadałoby coś zrobić. Na dzisiaj polecam pierś z kurczaka w szpinaku z parmezanem. Podać go można na różny sposób, z ziemniaczkami, makaronem lub kopytkami. W każdym z wariantów jest smacznie. Składniki: 2 filety z kurczaka

Smaki Ewy
100 przepisów na Sylwestra 1295

Święta, święta i po świętach! Za kilka dni Sylwester, może nie doradzę Wam w co się ubrać, ale w kwestii menu możecie na mnie liczyć, zwłaszcza, że lista liczy 100 pysznych i pomysłowych przekąsek na Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły

Moja smaczna kuchnia
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 109

Święta,święta i po świętach...tyle pracy,przygotowań a czas upływa strasznie szybko.Pragnę się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na pyszny serniczek,zawsze się udaje,rozpływa w ustach,mocno wilgotny....rewelacyjny.Mój mężuś nie przepada za sernikami,ale tym zajada się z uśmiechem na twarzy. Ciasto:   200g margaryny 2 szklanki mąki

Niespełnione zdolności kulinarne
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia 119

Wesołych Świąt! Najserdeczniejsze życzenia spokojnych, dostatnich i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności i sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku 201 6 składają Jolanta Perz-Straga i Piotr Straga, autorzy bloga „Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom” http://straga.pl/ The post Radosnych Świąt Bożego Narodzenia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Scones na święta. 156

wrócić do tego całego świątecznego zamieszania :) ciasta w piekarniku, ale i tak uciekam, przy okazji pewnie też znikam, bo .. no bo święta ;) aa, wam kochani życzę cudownych świąt, spokojnych, spędzonych z najbliższymi, w te kilka dni warto zapomnieć o wszelkich sporach i problemach, a w zamian mieć ogromnego banana na twarzy, pomimo, że w tym roku bardziej(...)wiosna niż zima za oknem, choć trochę poczujcie ten klimat świąteczny, no i oczywiście wielu pyszności na stole.. i 5 razy większego żołądka! :D :) i pamiętajcie w święta bilans robi się ujemny

More food, love and dreams
5 wypieków świątecznych, które przygotujecie na ostatnią chwilę. 114

gorączkowo biega po sklepach, zastanawia się czy zdążę jeszcze coś przygotować, co upiec kiedy zostało tak mało czasu, a przecież jutro jeszcze niektórzy muszą iść do pracy... Święta, to piękny i magiczny czas, ale też czas wytężonych przygotowań. Dopiero zasiadając do pięknie przybranego stołu, widząc twarze tych najbliższych, dzieląc się opłatkiem, śpiewając kolędy, słysząc radosne piski i "achy(...)kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego 4. Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami 5. Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki. Życzę Wam radosnych, spokojnych, magicznych i smacznych Świąt spędzonych w gronie najbliższych

Słodkie okruszki
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami 132

i które pojadą ze mną na Śląsk. Prawdę mówiąc więcej czasu spędziłam w kolejce żeby je kupić, niż w kuchni przygotowując do nich marynaty. Mam nadzieję że Święta Was nie stresują? Spokojnie, ze wszystkim zdążycie, do Świąt zostały jeszcze 2 dni! Może zainspirują Was moje przepisy na śledzie, zdążą się jeszcze zamarynować. A czekają: śledzie

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z dynią 97

Słynne „nie jedz bo to na święta” co prawda ja w domu wypowiadam, ale coś muszę dać Miśkom do jedzenia. W ferworze gotowania „na święta”, nie miałam zbytnio czasu na zrobienie obiadu (heh) więc wymyśliłam sobie na szybko jednogarnkowe risotto z dynią- wrzucasz wszystko po kolei do gara i po 30 minutach

greenscarf
Świąteczny piernik 152

Uwielbiam Święta(...)Bożego Narodzenia a to dlatego, że jest rodzinnie, jest dużo przygotowań a ja bardzo lubię gotować i oczywiście są cudowne zapachy, które kojarzą się tylko i wyłącznie z tymi świętami. Dzisiaj moja "babcina" propozycja Piernika z powidłami śliwkowymi. U mnie z pieczeniem jest różnie, są ciasta, które mi wychodzą bardzo dobrze a za niektóre nie zabieram się wcale

Tanio smacznie i prosto
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 161

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia(...)wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu można przygotować tażin dzień przed Wigilią, a podać w pierwszy lub drugi dzień Świąt. Najlepszy jest właśnie odgrzany. Kuskus musimy przygotować przed podaniem. Post Tażin

Poezja smaku
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 114

torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania Etap I 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka(...)sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką  lub folią spożywczą. Etap II 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem

Moje domowe kucharzenie
Labneh bil zayit, czyli marynowane w oliwie kulki serowe 98

neufchatela. Obie wersje były równie smaczne. Akurat fajnie się składa, że jest połowa grudnia. A czemu fajnie się składa? Ano temu, że zaraz święta. Ale co mają święta tutaj do rzeczy? Bardzo wiele mają. Bo te marynowane kulki serowe można w ramach przekąski podać na świąteczny stół. Tak dobrze się prezentują, że bez problemu znajdą(...)wszystko. Te kulki naprawdę prezentują się rewelacyjnie. Tak dobrze, że doskonale spisałyby się jako świąteczny prezent dla bliskich. Akurat teraz jest dobry moment żeby zacząć je robić, do świąt będą gotowe. I możecie nam wierzyć, że obdarowana nimi osoba naprawdę się ucieszy.       Potrzebujemy: Ser jogurtowy (z TEGO przepisu) lub ser neufchatel (z TEGO przepisu) oliwa

Marder&Marder Manufacture
Śledzie korzenne 968

Święta pachną korzennymi przyprawami. W Święta musi być śledzik. A może tak śledzie korzenne? Nie każdy lubi to połączenie, ale Ci co lubią jednogłośnie twierdzą, że takie śledzie są przepyszne. Ja najbardziej lubię te po kaszubsku , ale takie też zagoszczą na moim stole (w tamtym roku także były). Delikatne, aromatyczne – idealne do ciemnego pieczywa. Najlepiej(...)zrobić je z olejem lnianym lub połączyć olej lniany wraz z olejem rzepakowym. Świetne także na śniadanie w pierwszy/drugi dzień Świąt. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy przyprawy się przegryzą ze śledziem. Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy

Poezja smaku
Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy 118

drżę z podekscytowania! Okazało się, że Wigilię i dzień przed będę miała wolne, co oznacza, że jedziemy na Święta do Polski! Dużo będzie wykrzykników w tym poście, ale co mi tam! W końcu nie co roku spędza(...)się Boże Narodzenie z Rodziną... Sprawa wyglądała tak, że zaplanowaliśmy to już w wakacje. Później dostałam praktyki i okazało się, że piekarnia jest otwarta w Wigilię i drugi dzień Świąt, a ja, jako najświeższa świeżynka pomyślałam, że nie mam nawet co marzyć o wolnym. Okazało się jednak, że szef jest wyrozumiały, i sam zaproponował kilka dni, żeby starczyło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 131

świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki na ok. 47 sztuk: - 260g kwaśnej śmietany 18% (u mnie crème fraîche 30%) - 400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy(...)zanurzeniu w lukrze ponownie stają się miękkie. Z powyższych proporcji upiekłam 47 pierników, oczywiście ilość będzie zależała od ich wielkości. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku powinny dotrwać do świąt, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone. Skorzystałam z przepisu na blogu Pieczarka Mysia , z niewielkimi zmianami. Przepis jest świetny, a prostota wykonania niewiarygodna. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania