przepisy na śledzie - 3000 przepisów (strona:78/200)

Śledź siekany 216

Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.   Składniki 500 g filetów śledziowych ( matiasów ) 3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Przygotowanie   Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito(...)odsączyłem, delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym. Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Wlałem oliwę i ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Śledzie po wileńsku 327

Smakoszom śledzia proponujemy sałatkę z pysznej kuchni litewskiej. Składniki pół kg płatów śledziowych 4 średnie cebule olej 1 puszka koncentratu pomidorowego Przyprawy: 5 goździków 2 ziarna pieprzu kawałek gałki muszkatołowej 5 listków laurowych pół łyżeczki cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju(...)Dodałem koncentrat pomidorowy i przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami. Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba warstwą cebuli z koncentratem. Udekorowałem natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Śledzie po sułtańsku 178

uwagi na przyczyny osobiste, mało ostatnio publikuję i wiele zdjęć potraw czeka na swój opis. Dzisiejszy wpis będzie z Wielkanocy, śledzie te przygotowałyśmy z Mamą na Wielki piątek, ale nadaja się one na każdą okoliczność. Uwielbiam takie śledziki, bo to moje klimaty. Przełamane słodycza rodzynek, z wyrażnym posmakiem pomidorów, cebuli i przypraw, tworzą rewelacyjne danie. Najlepiej smakują następnego dnia(...)duże cebule 100 g rodzynek 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz i cukier do smaku 3-4 łyżki  oleju do smażenia 1/2 szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie umyć, przełozyć do miski zalać mleliem i szklanką zimnej wody. Przykryć i odstawić do wymoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjać, osuszyć ręcznikiem i pokroić na dwucetymetrowe kawałki

Gosia gotuje
Tatar ze śledzi 156

Tatar ze śledzi Do przygotowania ok 10 porcji potrzebne są: 1 kg matiasów  słoiczek  małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju  pieprz łyżka oleju lub masła  4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić(...)delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym i dodać łyżkę miodu. Doprowadzić do odparowania octu. Podsmażać kilka minut pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą.  Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem.  Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 220

Już za chwilę Wigilia więc to ostatni moment aby przedstawić Wam moje śledzie korzenne. Są baaaaardzo aromatyczne i już niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela(...)szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego 1 mała cebula Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Do słoika przekładać śledzie cebulę i zalewać olejem z przyprawami. Powtórzyć kilka warstw. Włożyć

Jemy Pijemy
Sałatka śledziowa 338

związku z tym że dziś mamy post proponuję Wam pyszną sałatkę śledziową Sałatka może też być idealna na różne święta i przyjęcia   Składniki: - 250g śledzi a’la Matjas - 3 jajka - 2 pory - 2 jabłka - 1/2 puszki kukurydzy - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego   Pory obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwierć plasterki. Pora wrzucamy do garnka(...)obieramy jabłka i kroimy w kostkę i dorzucamy do pora. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do garnka. Na tym etapie dorzucamy majonez i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka i śledzie kroimy w większe kawałki i wrzucamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje

Kuchenne Wariacje
Śledź z gruszką 203

kiedyś wspomniałam jestem smakoszem ryb pod każdą postacią. Tym razem przedstawię odsłonę śledzia w towarzystwie dorodnej gruszki. Ten duet gra ze sobą idealnie, stąd przepis ten pojawił się na blogu. Składniki: 2 filety śledziowe 1 gruszka (najlepiej mało dojrzała) 1 cebula czerwona oliwa z oliwek (ok. 100 ml) 1 łyżka soku z cytryny (może być ocet balsamiczny) szczypiorek z dymki(...)pieprz kolorowy Śledzie moczymy w wodzie. Czas moczenia śledzi jest moim zdaniem indywidualny (niektórzy moczą 1 godzinę, inni kilka godzin). Następnie kroimy filety na ok. 2 cm kawałki. Gruszkę dzielimy na 4 części wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki, zaś cebulę w drobną kostkę.  Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy

tojestpyszne.blogspot.com
Śledź „pod szubą” 106

śledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki, 150 ml majonezu, 1 – 2 łyżeczki musztardy dijon, Śledzie pokroić w kostkę wielkości około 0,6X0,6cm. Cebule posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć – każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać z musztardą(...)musztardy dodać do smaku. Na dnie naczynia ułożyć cebulę, na niej jajka, śledzie, ziemniaki, marchewkę, buraki – składniki układać warstwami. Całość polać majonezem, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. zastawa

królestwo garów
Śledź z koperkiem 91

płaty śledzia w oleju, pęczek koperku (ok. 40 g), sos: 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy Płaty śledzia osaczyć z oleju, osuszyć, pokroić w plasterki szerokości około 0,5 cm. Koperek posiekać. Składniki sosu dobrze wymieszać. Ułożyć śledzia, posypać koperkiem, polać sosem.   zastawa

królestwo garów
Sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem 136

śledzi w oleju, 150 g cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy Płaty śledzi wyjąć z oleju, osuszyć. Śledzie, cebule, ogórki, paprykę, żółtka pokroić w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Połączyć sałatkę z sosem, doprawić pieprzem.  Można również

królestwo garów
Śledzie solone smażone 122

płatów solonych śledzi, 1 jajko, 100 ml tartej bułki, 4 łyżki masła, 6 łyżek oleju Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć. Jajko rozbełtać. Śledzie obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na maśle z olejem. Podałam z sosem z musztardy z majonezem (wymieszać musztardę z majonezem - do smaku).   zastawa

królestwo garów
Szwedzka sałatka ze śledzi 170

Śledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek imbiru 1 łyżka tartego chrzanu 3 czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego  1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu(...)cukru gotuję zalewę i studzę. Śledzie namaczam, osuszam i kroję  w dzwonka. Marchew i cebulę oczyszczam i kroję w plasterki. Wszystko układam w słoju naprzemiennie, dodaję gorczycę, liście laurowe i tarty chrzan i zalewam przestudzoną zalewą.Słoik zakręcam i odstawiam na 2 doby w chłodne miejsce. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka śledziowo-ziemniaczana 234

świateczny stół. Albo na lekki, postny obiad. Wesołych i smacznych Świat! :)  Składniki na 10-12 porcji: 5 sporych zmieniaków 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych z cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek(...)Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie również kroimy w dosyć grubą kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy w kostkę, ale dosyć drobno. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy  i również kroimy w dosyć grubą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do sporej salaterki, dodajemy jogurt

Zawsze głodna!
Cygany, czyli sałatka Wileńska 288

kiszone ogórki (w  zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku                       Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości.  Czas na nasze śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy i próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo

Gosia gotuje
Śledzie z cebulką w sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha. 123

swojej serdeczniej przyjaciółki Kasi :) Było to już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę(...)trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Cebulę szatkuję w półplasterki przekładam do miseczki i zasypuję łyżką cukru. Odstawiam aż puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania