jajka 2 łyżki musztardy delikatesowej, lub innej łagodnej 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz mleko do namoczenia śledzi Śledzie zalewamy (do przykrycia) mlekiem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, odstawiamy do przestudzenia. Zimne ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy(...)obieramy, kroimy w cienkie krążki lub w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą, a następnie zimną wodą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę nieco mniejszą niż ziemniaki. Namoczone śledzie osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Musztardę łączmy z jogurtem i majonezem. Dodajemy posiekany drobno koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz odrobinę soli. Wszystkie składniki mieszamy
Smaki Na TalerzuKochani w tamtym roku brałam udział w świetnych warsztatach kulinarnych gdzie przygotowaliśmy różne śledzie, postanowiłam przypomnieć Wam kilka świetnych przepisów. Przepisy na Boże Narodzenie Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 100 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 2 szklanki mleka(...)Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru
SMYKWKUCHNIŚledzie na świąteczny stół - ale nie tylko. Tym razem w słodkim wydaniu z żuwarawiną. Składniki: 250 g filetów śledzia a'la matias, średniej wielkości pomidor, bardzo mała cebula, 8-10 łyżek suszonej żurawiny, łyżka oleju, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka wody, szczypta soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Pomidora obieramy ze skóy, kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy(...)dusimy przez około 5 minut. Dodajemy żurawinę, olej, sól, pieprz, cukier, przecier. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 10-15minut, aż pomidory się całkiem rozgotują. Studzimy. Filet ze śledzia moczymy w tym czasie w wodzie, odsączamy. Kroimy na paski. Dodajemy do sosu - mieszamy. Odkładamy do lodówki na noc, aby składniki się przegryzły
Lena Gotujepara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Śledzie w każdej wersji są dla nas idealne. Dodatki ważne są, połączenia słodkiego i słonego jak najbardziej wskazane. Zawsze dobieramy odpowiednie, sprawdzone już nie raz, produkty. Tak też jest z Seko(...)grzybów mrożonych (mieszanych) 100 g rodzynków 200 g koncentratu pomidorowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety ze śledzi osączamy z zalewy, moczymy w mleku przez godzinę. Wyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem. W tym czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy grzyby, rodzynki i koncentrat
R'n'G KitchenŚwięta kojarzą mi się między innymi ze śledziami podawanymi na różne sposoby. Dzisiaj "śledzik pod pierzynką" poleca się na spotkania rodzinne. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 2 marchewki 3 jajka średnia cebula kilka łyżek majonezu pieprz Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy(...)małe kawałki. Cebulę, marchewkę, ziemniaki oraz białko z jajek kroimy w drobną kostkę. Żółtka ścieramy na drobnej tarce. Śledzie, ziemniaki, marchewkę, białko z jajka, cebulę łączymy. Dodajemy pieprz i majonez. Całość mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki, w której będziemy ją podawać. Wierzch smarujemy niewielką ilością majonezu oraz posypujemy startymi żółtkami. Sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki. Smacznego
Smak mojego domupyszną sałatkę śledziową z ryżem, sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania na kolację lub lekki obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowani śledzi będziemy potrzebowali: 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych 100 g ugotowanego ryżu 4 jajka ugotowane na twardo 200 g ogórków konserwowych 1 cebula pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki(...)przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie pozostałych składników na sałatkę śledziowych: Ugotowany i wystudzony ryż przekładam do salaterki. Jajka kroję w kostkę, ogórki kroję w drobną kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę, wszystkie składniki dodaję
Uwaga Babcia GotujeDziś przygotowałam pyszne śledzie w sosie tatarskim. I kiedy tak stałam nad tymi śledziami to przyszło mi do głowy, że już niedługo będą święta, a te śledzie będą doskonałe. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSałatka na sobotnie wieczory ze znajomymi, lub jako smaczna kolacja po ciężkim dniu pracy. Z racji tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne. I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki(...)cherry 1/4 czerwonej cebuli 3 listki świeżej bazylii 1 jajko łyżka startego żółtego sera oliwa sól + świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Płaty śledzi zwijamy na talerzu w rozetę. Pomidorki kroimy na pół, a cebulę siekamy w półplastry i lekko solimy. Jajko obieramy ze skorupki i kroimy w plastry.Wszystkie składniki układamy na talerzu. Posypujemy startym serem oraz posiekaną
ChilliJemyDziś mam przepis na bardzo smaczną a zarazem szybką sałatkę śledziową. Ja uwielbiam śledzie i przyznam ,że jem je za rzadko! ale niedługo święta Bożego Narodzenia więc w te dni zjadam ich naprawdę pokaźną ilość. A jak to jest u Was? lubicie śledzie, jecie je często? zapraszam do dyskusji w komentarzach! Składniki; 25 dag filetów śledziowych solonych w oleju(...)rzepakowym SEKO 1 duży burak ćwikłowy - ugotowany 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 1 szklanka soczewicy - ugotowanej pieprz do smaku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie; Śledzie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie około 15 min.lub dłużej jeśli wolicie mniej słone. Następnie odcedzamy i kroimy w kostkę. Ogórki, buraka i cebulę również kroimy w kostkę
Radość kipiąca uśmiechem.Przepis na śledzia inaczej. Składniki 4 filety świeżego śledzia 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki kukurydzianej sok z połowy cytryny szklanka oleju do smażenia ciemny sos sojowy Przygotowanie Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny
R'n'G Kitchenburak 3 jajka 1 ogórek kiszony kawałek czerwonej cebuli szczypiorek około 6 dużych łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy całą noc w wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa obieramy i gotujemy na miękko (buraczki osobno). Marchew, buraczki i jajko ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki i ogórka kroimy(...)kostkę. Śledzie na mniejsze kawałki około 1 cm x 2 cm. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. 2 łyżki majonezu mieszamy z musztardą i kurkumą. Na dno słoiczka wykładamy kolejno warstwy: buraczki, sos majonezowo - musztardowo, ziemniaki, śledzie, śmietanę która solimy i pieprzymy, marchewkę, ogórka, pozostały majonez, jajka i posypujemy szczypiorkiem z cebulką, posypujemy solą i pieprzem
Lena Gotujesmaku 1/2 łyżeczki miodu do smaku 1 duża lub 2 małe cebule 6-8 filetów śledziowych - matiasy 2 łyżeczki pietruszki ,lub kopru zielonego pieprz 1 łyżkę musztardy Dijon Wykonanie Śledzie moczyć przez 1-2 godziny w wodzie, po tym czasie , zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Oprawione śledzie pokroić na paseczki. Obrać cebule i pokroić w cienkie plasterki. Jogurt(...)śmietanę wymieszać ,dodając sok i miód,oraz musztardę, doprawiając pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać pokrojone śledzie,wymieszać Na koniec dodać zieloną pietruszkę.Odstawić do przegryzienia smaków. Wyjątkowe i smaczne wspomnienie mojego dzieciństwa
w mojej kuchnimoim domu miłośnikiem śledzi jest mój mąż. Niestety, ze względu na zdrowie staram się ograniczać rzeczy słone i marynowane, czy surową cebulę. Jednakże śledź z jabłkiem tak pysznie smakuje, że nawet dla mnie ciężko mu się oprzeć! Cebula wymieszana z cukrem jest łagodna i świetnie komponuje się z całością. To sprawdzony przepis, który w mojej rodzinie gości od baaardzo dawna(...)odstawić na kilkanaście minut. Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą pieprzu. (*) Przeważnie używam śledzi solonych, lecz tym razem były to filety z olejem wiejskim SEKO , których już nie moczyłam. "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO
Di gotujeJeśli masz śledzie i brak pomysłu a goście w drodze to idealnym pomysłem będzie tatar ze śledzia bo jest szybki w przygotowaniu a smak i podanie zachwycą gości. Składniki na 4-5 porcji: 2 filety śledziowe a'la matias 3-4 ogórki kiszone kilka pieczarek marynowanych 2 cebulki szalotki pieprz ziołowy Przygotowanie: Wymoczone filety oraz cebulkę kroimy w drobną kosteczkę(...)Pieczarki i ogórki również kroimy w kosteczkę lecz nie mieszamy ich ze sobą to elementy warstw. Bierzemy foremkę do przystawek i układamy w niej kolejno warstwy pieczarek, ogórków i śledzia przewracamy na przygotowany talerzyk i posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu oraz natką cebulki. Można podawać od razu lecz lepiej jeśli pozwolimy pieprzu ziołowemu oddać nieco aromatu
Mechanik w kuchnifioletowo to mój spontaniczny pomysł na sałatkę śledziową. Nazwę wzięła się stąd, że wszystkie dodatki do śledzika są fioletowe - w sumie mają kolor fioletowy, ale w nazwie - czerwony 😉 Połączenie śledzia z winogronami i fasolką pewnie nie jest oczywiste, ale zapewniam, że sałatka jest przepyszna. Postanowiłam też podać tę sałatkę w wydrążonym ananasie, dzięki temu ładnie się prezentowała na stole...Smacznego(...)wody 1/4 szklanki octu 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy Wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet i mieszamy. Studzimy. Śledzie myjemy z nadmiaru soli i umieszczamy w przygotowanej zalewie. Moczymy około 2-3 godz. Następnie wyjmujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sparzamy wrzątkiem. Winogrona
Kuchnia MagdaLeny