Śledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo fajnie przechodzą aromatem pieczarek. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 250 g niedużych pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 listki laurowe sól cukier majeranek olej do smażenia Śledzie wymoczyć aby pozbyć się(...)odparuja wodę i lekko się zarumienią. Dodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujemoim Wigilijnym stole oprócz karpia, dorsza i pstrąga, dumnie prezentować będzie się również śledź. I to na dwa sposoby. Jeden z nich to śledź po kaszubsku. Bardzo je lubię, choć przyznaję, że pokusiłam się o ich przygotowanie pierwszy raz. Jeszcze się "nie przegryzły", a już je podjadam :) SKŁADNIKI: 10 płatów śledziowych 200 ml oleju 3 średnie cebule 5 łyżek(...)octu 10 % 1 łyżeczka cukru 80 g przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy A jak to zrobić: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, na około 3-4 godziny, zmieniając wodę dwukrotnie. Do rondelka wlać olej, podgrzać i wrzucić do niego pokrojoną w pióra cebulę i cukier. Chwilę wszystko pogotować. Dodać pozostałe składniki i gotować
Kuchnia w opałachszukałam inspiracji na śledzie na wigilię-chciałam zrobić oprócz moich tradycyjnych w śmietanie jakieś nowe-trafiło na te-wypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka(...)wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 3-2 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy
Swojskie jedzonkoponiedziałkowy poranek zapraszam na pyszne śledzie w sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, sok z 1/2 cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 ogórki(...)konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. 2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasizanurzone, jest rewelacyjny. Jakiś czas temu, moja koleżanka, która jest weganką, podrzuciła mi wspaniały przepis. Stwierdziłam, że będę musiała wykorzystać go na święta. Zrealizowałam go dzisiaj, a "śledzie" z boczniaków wyszły tak niesamowicie, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem już dzisiejszym poście! Mam nadzieję, że przepis przekona i Was oraz, że również zagoszczą na Waszym wigilijnym stole(...)tego warte! Jestem pewna, że zjedzą je osoby, które uwielbiają śledzie oraz te, które nigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki: - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego
Be Fit Be StrongZapraszam na drugą wersję śledzia po kaszubsku. Tym razem zamiast białego wina dodałam do niego świeży sok z pomarańczy. Tak naprawdę trudno mi jest powiedzieć, która wersja jest lepsza. Wypróbujcie obydwie i przekonajcie się sami. Przepis na pierwszą wersję śledzia znajdziecie tutaj . Śledź po kaszubsku II Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych(...)najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy
Kulinarne przygody GatityŚledzie w musztardzie wzbogacone gorczycą, curry i kurkumą to świetna danie na co dzień, na święta a także inne okazje, szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać sos i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy(...)płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą
Smakowite DaniaSkładniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku. Po około 2 - 4 godzinach wyjąć i osuszyć. Pokroić na kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać(...)Buraki obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. W naczyniu na dno wyłożyć połowę śledzi. Na śledzie położyć połowę posiekanej cebulki. Posmarować odrobiną sosu. Na to położyć ziemniaki i na wierzch buraczki. Ponownie posmarować odrobiną sosu. Ułożyć warstwy od początku, czyli
Sto kolorów kuchnipropozycja na morską rybkę - smażone śledzie w słodko-kwaśnej zalewie. Można się nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości ich smaku, kruszeją i smak się uwydatnia Składniki: 1 kg śledzi - może być filet lub tuszka do smażenia 1 szklanka octu 5 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki miodu 1 łyżka(...)soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi
kgwjanczewoOdkąd zobaczyłam je na Ziołowym zakątku pomyślałam, że to jest mój smak. Zwykle jadam śledzie w 3 odsłonach - klasycznie, z cebulką i olejem; po kaszubsku z koncentratem i papryką słodką; i chyba moje ulubione po sułtańsku, z rodzynkami. Te śledzie są całkiem inne. Dodatek dużej ilości przypraw, a przede wszystkim octu winnego nadaje im specyficzny - bardzo ,,orzeźwiający" smak. Trzeba troszkę(...)poczekać - bo minimum 5 dni aby delektować się ich smakiem ale naprawdę warto. Chciałam również życzyć wszystkim SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU :-* ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU 5 filetów śledziowych matjasów moczonych przez kilka godzin w zimnej wodzie (zawsze do wody dodaję odrobinę octu - robią się wtedy ładne białe i szybciej tracą słony smak) 300 ml octu winnego białego 250 ml wody
sierotka maRysia w kuchniZielone śledzie nie są bardzo popularne i wiele osób o nich nie słyszało. A szkoda, bo są bardzo smaczne, u mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako(...)zakąska do wódki. Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić. Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajeszcze nie próbował hekele czyli pasty ze śledzi słonych, bardzo popularnej na Śląsku to zachęcam, bo jest naprawdę pyszna. POLECAM. Składniki: 2 słone śledzie 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy pieprz Wykonanie: Wymoczone śledzie oczyścić ze skórki oraz ości. Jajka ugotować na twardo, obrać. Śledzia, jajka, ogórki, cebulę bardzo drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki
magiczna kuchnia Kasiponiedziałkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę śledziową z marynowanymi warzywami. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała, jako przekąska na każdą imprezę. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 por, 1/2 słoiczka cebulki perłowej marynowanej JAMAR , 3 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sok z połowy cytryny, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę(...)kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam. 3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 4. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki
Tradycyjna kuchnia Kasidomu bardzo mało więc kiedy zadzwonił i powiedział,że będzie rano w piątek moja radość była wielka.Od razu wiedziałam też,że będzie szaleństwo w kuchni.No i było...pyszne śledzie popływały sobie w piwie. Składniki: 6 świeżych śledzi lub 12 filetów śledziowych sól,pieprz,sok z cytryny łyżka musztardy rosyjskiej Ciasto piwne: 2 jajka 250 ml jasnego piwa(...)mąki sól,pieprz Całe śledzie wyfiletować,opłukać,dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa.Posolić,popieprzyć,skropić sokiem z cytryny,włożyć do miski.Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały. Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę
Niespełnione zdolności kulinarnekanapka ze śledziem. Składniki bagietka śledzie w oliwie (sama je robię ale mogą być kupowane) cebula natka pietruszki czosnek oliwa z oliwek lub masło czosnkowe . rzeżucha Wykonanie Krok(...)Bagietkę pokroić w ukośne plasterki. Płaty śledzia pokroić w ukośne plasterki. Krok 2 . Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na rozgrzanej oliwie 1-2 minuty ,wyłożyć na talerzyk. Do tej samej oliwy wrzucić listki natki pietruszki na parę sekund (nabierze intensywnego koloru i kruchości.) ostrożnie wyłożyć. Krok 3 . Pokrojone plastry bagietki zgrillowć z jednej strony. Krok
Eli Gotowanie