pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Sałatka śledziowa: Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Mango myjemy, obieramy ze skórki
Kuchnia MagdaLenySałatka śledziowa z bakaliami to typowo świąteczna propozycja podania śledzia. Składniki (proporcje) : 2 płaty śledziowe łyżka majonezu łyżeczka jogurtu łyżeczka musztardy łyżka rodzynek łyżka łuskanych orzechów włoskich cebulka szalotka natka pietruszki Przygotowanie : Wymoczone płaty śledziowe pokrój skośnie w nieduże kawałki (takie na jeden kęs), przełóż je do misy i dodaj majonez, musztardę, jogurt, drobno pokrojoną szalotkę oraz moczone
Mechanik w kuchniostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz tradycyjnych czyli w śmietanie i oleju były jedne nowe. Tym razem zrobiłam w sosie z koperkiem. Można podać je pokrojone, a można w formie zwiniętych płatów. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo drobno a do sosu dodałam curry co podkreśliło smak całej sałatki. Zapraszam, może wykorzystacie w świątecznym menu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę. W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny. W miseczce wymieszaj składniki
karmelowyCebulę siekamy drobno i przysmażamy na oleju, dodajemy rozdrobnione pomidory (ewent koncentrat pomidorowy) mieszamy aż płyn odparuje doprawiamy solą pieprzem, majerankiem i oregano, studzimy i kładziemy na dno salaterki. Śledzie kroimy w kostkę, układamy na cebulce, następnie ogórki pokrojone w kostkę. Fasolę odcedzamy z wody, dodajemy majonez, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy
Gotowanie jest łatwemusztardą, doprawić. • Różyczki śledziowe ułożyć na talerzu, polać delikatnie sosem, aby nabrały koloru pomarańczowego. • Resztę sosu zmiksować z orzechami i pokrojoną papryczką chilli. • Podawać śledzie z sosem, udekorowane całymi orzechami i plasterkami papryczki
To co kochamDelikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: 5 filetów śledziowych w occie 2 jajka 1/2 pora 1 czerwone jabłko 2 kiszone ogórki pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku
Wanilia i Kardamontylko🙂 Składniki 5-6 matiasów 4 cebule 200 g gęstej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz zalewa: 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 2 liście laurowe … Czytaj dalej Śledzie w śmietanie
czarrna od kuchniosolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu kroimy w kostkę. Buraki i marchew po wystudzeniu ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie układamy w naczyniu, a następnie przykrywamy kolejno warstwami: starty burak, starte marchewki, cebula, jajka. Na wierzchu nakładamy majonez
Qchnia po prostukiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki
Codziennik Kuchennychili (ewentualnie usunąć pestki). Kolendrę grubo pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać jogurt, doprawić pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków. ----- Podobne: Sałatka ziemniaczano-śledziowa Śledzie z suszonymi pomidorami Polskie sushi
Weekendy w domu i ogrodzie