kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:156/735)

Wyborna tarta z kurkami 196

Dziś będzie wytrawnie :) Pyszna tarta z wybornym kurkowym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem ostrego sera, czyli propozycja na letni obiad. Kurki uwielbiam! W lato zawsze czekam niecierpliwie, aż się pojawią. W tym roku przez upalną pogodę i brak deszczu nie jest ich niestety tak dużo jak w zeszłym roku, ale są i naprawdę warto się na nie choć

maniapieczenia
Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem 129

rabarbar oraz orientalne azjatyckie smaki, czyli imbir. Ciasto jest słodkie, kwaśne i korzenne. Działa zdecydowanie orzeźwiająco i nie ciąży na żołądku tak, jak to bywa z niektórymi ciastami. Mniam! KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I IMBIREM Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 100 gram masła - 2 łyżki wody Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę

Życie zamknięte w smaku
Krokodyle oczy 209

Krokodyle oczy Na pierwszy rzut oka, ciasto to wydaje się być bardzo skomplikowane. Jest i ciasto kruche i ciasto biszkoptowe, jest i oczywiście masa budyniowa, są owoce rzecz jasna, jest i polewa. Jest wszystko co być powinno w dobrym cieście. Jednak skomplikowane to ciasto wcale nie jest, jedyną żmudną pracą jest kulanie kulek z owocami, pozostałe czynności są banalnie proste

na moim stole...
Tarta Jabłkowa 165

Tarta Jabłkowa   Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną z proszkiem

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z morelami 199

Pyszne kruche ciasto z bardzo dużą ilością kruszonki, do tego słodkie morele w sam raz na gorące letnie popołudnie. Składniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut

Słodka Kraina Wypieków
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 204

jest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu, a smak zupełnie wyjątkowy. Jedyne drobne ale , to, moim zdaniem, zbyt duża ilość octu (a i tak zmniejszyłam jego ilość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cynamonowe ciasteczka 144

180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej 1 płaska  łyżka cynamonu 40g mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem

Motylkowa Kuchnia
Sernik krakowski 267

miksujemy. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki delikatnie staramy się wmieszać białka w masę serową. Gotową masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Pozostałe ciasto wałkujemy dosyć cienko i wycinamy paski, które układamy pod skosem na wierzchu masy serowej, tak by utworzyła kratkę. Na końcu smarujemy paski ciasta żółtkiem. Ciasto wkładamy

psgotujemy
Tarteletki ze śmietaną i owocami 207

Małe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:)  Kruche ciasto:    2 żółtka,  2 szklanki mąki pszennej,  175g masła,  5 łyżek cukru. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać żółtka, rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą

Z miłości do słodkości
Razowa tarta z brzoskwiniami i budyniem oraz analiza składu dostępnych budyni 206

masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka  1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez

Cynamonowe szczęście
Szarlotka koralowa 173

wypieku użyłam jabłek champion ale muszą być one twarde a w sezonie jesiennym idealna będzie szara reneta. Szarlotka jest piękna a potem jest pyszna, ma mnóstwo jabłek zamkniętych w kruchym cieście, dosłownie zamkniętych. Nie przekaże Wam smaku, mogę tylko zapewnić że jest niebiański. Przypomina mi dzieciństwo i szarlotki mojej babci. Zachęcam do zabawy w pieczenie tak pysznej szarlotki. Szarlotka koralowa

Moje Małe Czarowanie
Kruche ciasto z truskawkami 597

Dzisiaj publikuję kolejny przepis z wykorzystaniem naszych pysznych, sezonowych owoców jakimi są truskawki. Tym razem coś do kawusi- ciasto! Mniaaaam! Kruche ciasto z truskawkami     Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 250 g zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe

paapilotkaa
Ciasto rabarbarowe z bezą 173

Sezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać! Ja polecam przepis na naprawdę pyszne kruche ciasto pokryte kwaśnym rabarbarem i słodka, wilgotną bezą. Smakiem troszkę przypomina popularne ciasto o nazwie Pleśniak. Nam bardzo przypadło do gustu! Ciasto:    500g mąki pszennej,  300g masła lub margaryny,  5 żółtek,  125g cukru,  2 łyżeczki proszku

Z miłości do słodkości
Tarta z rabarbarem i bezą 136

Jedno z doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę

maniapieczenia
Crostata (włoska tarta) 159

lokalne specjały starając się zapamiętać ich smak by móc potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych. Crostata di marmellata ma zwykle na swym wierzchu kratkę ułożoną z paseczków

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania