Francuska tarta z żółtą cukinią w plasterkach. Durbuy- najmniejsze miasteczko w Belgii Przepis na francuską tartę z żółtą cukinią w plasterkach z pewnością się Wam spodoba. Kruche ciasto pachnące masełkiem, chrupiące plasterki cukini, a wszystko zalane sosem śmietanowo-jajecznym i pięknie zapieczone w piekarniku. Przepis pochodzi z kuchni francuskiej, więc dodatkowo zapraszam
dolcevitainmykitchenZaczęła się jesień więc pora na tarty, dziś ze śliwkami bo właśnie na nie mamy sezon. Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu... Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie
Wypieki ReneUwielbiam kruche ciasto, tak samo mocno jak jagody. Dziś zapraszam Was na połączenie obu tych smaków. Jagodowa tarta z budyniem , to pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Konfitura z jagód jest wspaniałym letnim akcentem. Aż chce się jeść i jeść Polecam Wam taką jagodową tartę z budyniem. Spróbujcie. Składniki: (na formę na tartę
Słodkie okruszkischłodzenie ciasta, ich przygotowanie jest błyskawiczne. Ciasto półkruche, z którego zostały przygotowane ciastka, nadaje się również na babeczki, mazurki, spody do tart, jabłeczników, serników, makowców… i nie tylko. Ciasto jest bardzo kruche dzięki użytej mące krupczatce. Goraco polecam – do kawy, herbaty czy kubka mleka. Smacznego. Przepis na ciastka maślane z cukrem dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek
mojewypiekiinietylkokruszonka: 25 g zmielonych migdałów 25 g mąki 25 g masła 25 g cukru Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st (piekłam z termoobiegiem). Ze składników na ciasto zagniećcie kruche ciasto (mąka, masło, żółtka, cukier, śmietana). Wylepcie nim okrągłą (lub kwadratową) formę razem z brzegami. Nakłujcie spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika na kwadrans. W międzyczasie przygotujcie pianę z białek
OliveandThymePleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka: forma o wymiarach
Rozpustne gotowaniewytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻 Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Danie idealne na wszelkie te bardziej i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną kolację z ukochanym
Kuchnia EllieDziś znów przepis na klasyka. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kremówkę uwielbiam i nie mogę się jej oprzeć. Delikatne, kruche, ciasto i budyniowy krem - prosto i elegancko. Ciasto: 3 szkl. mąki 1 szkl. kwaśnej śmietany szczypta soli kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę
Cynamonowe szczęścieMacie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku
Radość kipiąca uśmiechem.zmysłów i podniebienia. Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika. Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie. Tarta wiśniowa z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJest tak smaczna i w zasadzie mało pracochłonna, że postanowiłam przymknąć oko na średnio fajne zdjęcia. Mam nadzieję, że mi wybaczycie i uwierzycie: warto upiec to smaczne ciasto. Składniki kruchego ciasta: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło. Posiekać nożem
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepyszny wilgotny sernik nadziany soczystymi wiśniami w kisielu osadzony w kruchym cieście, był inspiracją stworzoną specjalnie dla mojego brata, który jest wielbicielem serników w każdej postaci. Wsad wiśniowy, jak i dodatek dżemu truskawkowego na wierzchu obrazuje zbliżające się lato, dzięki czemu od samego patrzenia można przenieść się do słodkiej krainy leniuchowania w ciepłych promieniach letniego słońca :D Składniki
Kulinarna (nie)codziennośćŚwięta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny! Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 50g suszonych śliwek, 200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać cukier
Z miłości do słodkościPleśniaka każdy zna, a dziś chcę Wam zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek
Cynamonowe szczęście