dodać też śmietankę, ja wolę bez ;) Makaron: na 100 g mąki dajemy 1 jajko + szczypta soli Składniki na makaron ugniatamy, wałkujemy cieniutko i przepuszczamy przez maszynkę lub zwijamy ciasto w rulonik i kroimy w paseczki. Wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok. 5 minut
Pelusiowa KuchniaTwaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, mąkę, wymieszać. Białka ubić na pianę i połączyć z masą serową. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy mąki. Stolnice oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Pokroić na 2 centymetrowe romby, wrzucać na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować przez minutę. Bułkę tartą ze złocić na masełku, polać kluseczki i posypać cukrem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimiksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku, z chrupkami gryczanymi (na zdjęciu) lub w inny kreatywny sposób. Po przyrządzeniu trzymamy w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Smacznego
Be Fit Be Strongświeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym
Kulinarny Pamiętnikzbierałam się za napisanie posta. snując się po domu bez celu. W końcu zastał mnie wieczór i ciemności, a ja nadal nie potrafiłam się w sobie zebrać. Upiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha! Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze, najbanalniejsze pod słońcem: muffinki z owocami. Patrząc na zdjęcia uśmiecham się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniestety rozmyśliłam się, a daktyle zostały. Tu na ratunek przyszedł mi ten przepis, który z głowy wygrzebałam. Przyznam, że jestem tym zachwycona. Słodkie, mięciutkie, idealne do deserów i ciast. Polecam również jako alternatywa dla tych kupnych czekoladowych kremów typu nutella. W smaku dużo lepsze (nie jest tak strasznie ciężkie), a dodatkowo też zdrowsze. Polecam ! :) Składniki: 200 g. daktyli suszonych
Jedzeniomaniaskładniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia + 3 plastry żółtego sera
Kuchnia Ellierozwarstwiają się przy każdym kęsie. Najlepsze jeszcze ciepłe, posypane cukrem :) Składniki: 5 łyżek gęstej śmietany 18% 280 g mąki pszennej 250 g masła 1 żółtko Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na ok. 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i podypać cukrem. Piec 20 minut w 180*C. Smacznego
Chocolate Muffin Bloggodziny 16.00), szukam więc w lodówce np. kabanosa, serka wiejskiego, pomidora ze szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo
bistro mamanajlepiej lubisz ? 6. Serek waniliowy czy jogurt ? 7. Co używasz w swojej kuchni tylko sól czy Vegetę ? 8. Lubisz potrawy ostre czy łagodne ? 9. Najlepsze ciasto które jadłaś ? 10.Co najczęściej gotujesz ? ziemniaki , kasze , czy ryż ? 11. Kawa czy herbata ? Do Liebster Blog Award nominuję następujące blogi: 1. http://waniliaikardamon.blogspot.co
Sama słodycz i szczypta chiliPanosząca się jesień w ogrodzie sprzyja parzeniu herbaty, pieczeniu ciast i zbieraniu liści z trawnika. Łapię ostatnie promienie słońca, zalegając w ogrodzie, czytając książki i piekąc kolejne drożdżowe. I tylko trochę przeszkadzają liście wciąż spadające na książkę...Wtedy ją odrzucam w bok i barykaduję się w kuchni z piekarnikiem. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży
Fiolka w kuchnipyszne jedzonko i pełno uśmiechu. Wszystko dopięte na ostatni guzik, że czułam się jak księżniczka. A dzisiaj czeka nas jeszcze moja impreza urodzinowa u mojej przyjaciółki, muszę upiec kolejne ciasto, przygotować jakieś przekąski, żeby moi goście nie umarli z głodu! Także, znów cały dzień w kuchni, ale nie narzekam, ja to uwielbiam! Pichcenie i siedzenie w kuchni to dla mnie
Be Fit Be Strongjednoporcjowe ciasto kakaowo-bananowe z mąki kokosowej~ Tak jak kilka dni temu napisałam - tak dzisiaj w końcu mogę się z Wami podzielić niespodzianką :) Niestety przez szkołę i nawał innych spraw nie wyrobiłam się wcześniej...No ale, nie przedłużając. Chili&sugar zawiesiłam, ale nie myślcie, że zostawię Was bez przepisów! Zapraszam na 100% wegańskiego bloga JEDZ ROŚLINY :) Przeniosłam na niego
breakfast of dreamsMogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż
Fiolka w kuchnizamieść Saharę i wypucować mieszkanie na tip top . Następnie zasiąść z ciachem do nauki W końcu zaczyna się sesja...a sesja zobowiązuje moi drodzy :) SMACZNEGO! P.S. Da się zrobić ciasto bez blendera tyle,że będzie miało widoczne ziarna kaszy
Fiolka w kuchni