czym mówię. A skoro już zrobiło się ciepło, przyszedł czas na sernik... na zimno. Bo w upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę
W SMAKbędą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut Smacznego
pyszne zdrowościcenie. Stałem przy okienku. Czekam na wydawkę. Pierwsze przyszły pierogi. Od razy wiedziałem, że są odgrzewane w mikrofalówce, bo raz, że Pani ostrzegła mnie o gorącym talerzu, a dwa ciasto było wręcz rozlane, a skwarki wcześniej podsmażone delikatnie mówiąc napuchły. Poza tym całość pływała, bo zostały źle odsączone. Zobaczymy jak będą smakować - pomyślałem. Do farszu nie mam zastrzeżeń. Doprawiony dobrze
BaRepasścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce łączymy starte buraki z ugotowana kaszą, jajkiem ziołami i przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta, formujemy dość płaskie i okrągłe placki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli przy przewracaniu kotleciki nam się rozwalają dodajemy jeszcze jedno jajko
Dzieje kuchennej Wiewiórypapier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast
Aga w kuchniporównaniu do wcześniejszych dań. Deser. Tofurnik. Mało słodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży marcepanek w ciemnej czekoladzie dostępny w Żabce) Deser. Snickers. Prze-pysz-ne ciasto! Idealnie słodkie i nie zapychające. Mniami! Ciastka bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in
Bananowe Polezniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik pęka w szwach), bo jak wiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka, kremówki oraz żelatyny tak, aby wszystkie galaretki były zakryte. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego! Drobna podpowiedź: Przepis można również wykorzystać jako jedną z warstw innego ciasta
Garniec Magaliepołączeniem smakowym zainspirowałam się w trakcie rozmowy z koleżanką z pracy i postanowiłam go wypróbować przy najbliższej okazji. Dodatek banana spowodował, że znacznie uległa zmniejszeniu ilość cukru do ciasta, a poza tym jego słodycz doskonale uzupełnia się z kwaśnym rabarbarem. Składniki na ok. 12 sztuk: 1 banan 150 g rabarbaru 2 łyżeczki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej
Fabryka pomysłówJakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie
karmelowyzapachom jaśminu... Wstęgi zapachu snują się wszędzie wokół i tylko czekam, aby wplątały się we włosy, wpełzły pod ubranie i zostały na skórze... A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję
KUCHARNIApóźniej z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy w rulon bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia, Wtedy mamy pewność, że przy zwijaniu rolady z masą, biszkopt nam nie popęka. Skomentuj
MamaOskarkasprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać od słoiczka. Zajadam go z przyjemnością na kanapkach, w naleśnikach, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, gdy truskawki będą już tylko wspomnieniem... Polecam Wam ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosty przepis na smaczny i prawdziwie domowy makaron. Składniki: 40 dag mąki, 4 jaja, Odrobina wody, Sól, Wykonanie: Mąkę posolić, dodać jaja i zalać odrobiną wody. Wyrobić dokładnie ciasto (powinno być lśniące i gładkie). Następnie wyłożyć na stolnicę dobrze oprószoną mąką, rozwałkować i zostawić do przesuszenia. Podsuszony makaron zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski, po czym ugotować
Tradycyjna Kuchniapodpiekła białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy starte jabłka na jabłka wykładamy pianę z jajek ponownie wstawiamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20-30 minut (sprawdzamy czy góra się nie spala
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość