łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Placek smaruję pastą
Mango Papajateorii skąd pochodzi to słowo. Jak wiele włoskich kulturalnych i intelektualnych osiągnięć może pochodzić ze starożytnej Grecji. Słowo lasagne może pochodzić od greckiego słowa laganon, które oznacza cienkie kawałki ciasta pocięte na paski. To słowo jest nadal używane w Grecji do określania cienkiego rodzaju chleba. Inna teoria
wegetalerzeSkładniki : Ciasto - 2 szklanki mąki pszennej/kukurydzianej - 1 szklanka mleka - 0,5 szkanki wody - 1 jajko Masa - serek waniliowy homogenizowany - 1 banan Polewa - jogurt grecki - gorzka czekolada Przygotowanie : Zmiksować mąke, mleko, wodę i jajko. Usmażyć naleśniki. Pokroić banana w kostkę i wymieszać z serkiem waniliowym. Następnie posmarować naleśniki tak przygotowaną masą. Ubić mikserem jogurt grecki. Stopić w garnku czekoladę (najlepiej dodać
Kuchenne innowacjeuzyskania oczekiwanej konsystencji. Zmiksować soczewicę, bób, posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, kolendrę i przyprawy. Dodać kaszę jaglaną i miksować dalej do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie odstawić na 10-15 minut. Blachę wyłożyć papierem i posmarować oliwą. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości ok. 2,5 cm, układać na papierze. Kotleciki posmarować
SzczyptaSmaQbyło tak niemiłosiernie gorąco, że sama myśl o włączeniu piekarnika, powodowała wzrost temperatury o co najmniej 10 stopni ;) Człowiek siedzi i główkuje co by tu zrobić, żeby upiec ciasto i nie "zjechać" przy piecu. Polecam cudownie puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka
Kuchnia w opałachtych 10 kg w 7 dni. Wszystko wymaga czasu. Pogarszają nasze samopoczucie - czujemy się rozdrażnieni, zmęczeni, źli. Z utęsknieniem czekamy na koniec diety, żeby móc pozwolić sobie na ciasto czy pizzę. A to nie o to chodzi! Zdrowe odżywianie nie ma być męczarnią. Ważne, żeby zamiast całkowicie rezygnować z zakazanych produktów, szukać zdrowych zamienników. Lubisz ptasie mleczko? Nie kupuj
Powiedz dietom niełacińskie terminy. Dlatego grzecznie zamykam gębę na kłódkę i siadam do bloga. Bo mięsem można też rzucać w kuchni. Naszych wiśni było w tym roku tyle, że po zrobieniu ciasta została mi całkiem niezła miseczka. Ponieważ nieco wyeksploatowałam się ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako
les mirabellesbananów dodajemy olej, wodę, jajka, wanilię i mieszamy. 5. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i suszone owoce i dokładnie mieszamy. 6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. 7. Pieczemy 40-45 minut. Studzimy na kratce. Mmm Pycha! Kliknij lubię
NA MOIM TALERZUBlaszkę wyłożyć folią spożywczą. Krem podzielić na trzy części. Na dno formy wyłożyć krakersy, przykryć je krem w ten sposób powstaną 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy wiórkami kokosowymi, ciasto przykryć folią spożywczą. W stawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO :) Blaszka 21x32
magiczna kuchnia KasiPlacuszki przygotujesz wg tego przepisu . Dodaj do ciasta jeszcze ok. 50-100 g startego wędzonego żółtego sera. Jedzone z sałatą i sosem czosnkowym (jogurt naturalny + czosnek + zioła + sól + pieprz). Niestety po ostatniej wizycie w Vegusie , trochę się rozczarowałam. Nie chodzi o jedzenie (bo to jest bardzo smaczne), ale o obsługę. Wiem, że kelnerki pracują tu jak mrówki, więc chyba trafiliśmy
Qlinarnie i Qlinarniedwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Orzechy te to doskonały dodatek do ciast, deserów oraz potraw mięsnych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasiznam osoby, która nie lubi czekoladek Toffifee. Są wyśmienite! Dlatego postanowiłam zrobić z nich krem, który doskonale nadaję się np. do kanapek, ciast czy deserów. Słodki, gęsty, z kawałkami orzechów. Polecam! Składniki: 200 g czekoladek Toffifee 50 g masła 50 g śmietany kremówki 30- 36% Przygotowanie: Czekoladki Toffifee drobno posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło oraz słodką śmietankę
Nastoletnie Wypiekaniezawartość obu naczyń. Nie za mocno, wystarczy widelcem by składniki się połączyły. Dorzucamy jagody i czekoladę i mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Do każdego wyłożonego otworka nakładamy po 2/3 wysokości ciasta i wciskamy po malinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Muffinki pieczemy, w nagrzanym piecu, ok 30 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióryzgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Łyżeczką formować kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować na średnim ogniu około 2 minuty, od momentu wypłynięcia
Zakątek rozkoszy kulinarnychMalinowy pudding z kaszy manny nadziany bananową ricottą Na szybko, robiony gdzieś pomiędzy ciastem na naleśniki, a gnieceniem twarogu, tańcząc jednocześnie chociaż dawno już spać powinnam, a potem jeszcze lepiej przegadać kolejną godzinę niż spać, bo tak fajnie się przecież rozmawia
More food, love and dreams