sama do siebie zaczesując palcami pasmo jej ogniście rudych włosów opadających na czoło. Czuła się tak jak Jim płynący ku nowym wyzwaniom. Wiedziała, że niebawem będzie napełnić foremki pysznym ciastem. Sięgnęła po 3 miskę która miała na sobie znamię kontaktu z gorąca patelnia i lekko się stopiła z boku, co nie przeszkadzało w jej użytkowaniu. Łączyła w niej wszystkie składniki
Malinowe Pocałunkikotlety. Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule Sól, pieprz łyżka masła Olej
Smaki Ewymasą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą
Tradycyjna Kuchniawrzenia. Następnie wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego owocu
Miód i pieprzresztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzeniePrzepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki na
Słodka Kraina Wypiekówktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta
w mojej kuchnijedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach połączyła obie miski ze sobą na koniec dodając masło i orzechy. Podzieliła ciasto w przygotowane wcześniej papilotki, których strzegł Gucio i blaszkę z nimi wstawiła do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spojrzała przez szybkę, czy oby wszystko jest na miejscu i wzięła się
Malinowe PocałunkiCiasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Farsz: 30 dag pieczarek 1 opakowanie sosu borowikowego
Salonik smakówSkładniki na ciasto 1,5 szklanki mąki tortowej 125 g masła lub margaryny, zimnej 1 łyżka cukru pudru 3 żółtek 1 łyżeczka mała proszku do pieczenia Dodatkowo szkl.malin Skladniki na bezę: 3 białek 1/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka
w mojej kuchniwprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru, bo to powoduje jedynie zniechęcenie i powrót do starych nawyków
Powiedz dietom nieorzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia
Kulinarna Pokusamałe, chrupiące skwarki. W misce mieszamy pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane masełkiem
MarciochaKucharzyStaram się zwracać uwagę na to, co jem. W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę, którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam i zrobiłam ją w domu. Składniki: puszka cieciorki
Fabryka pomysłów